Dnes Čtvrtek - zatazeno 11°C
Zítra Pátek - polojasno 16°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská koalice zahájila dohodovací řízení, řešila IT. Příští týden čekají kontroverznější témata
Zleva lídr Prahy Sobě Jan Čižinský, pražský primátor Zdeněk Hřib z Pirátů a lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil. Foto: Facebook ČPS Praha

Pražská koalice zahájila dohodovací řízení, řešila IT. Příští týden čekají kontroverznější témata

Pražská koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) dnes zahájila takzvané dohodovací řízení. Zástupci stran se bavili o řízení městských projektů nebo o koncepci IT. Na jednání se znovu sejdou příští pondělí, kdy budou řešit například dopravu. Kdy řízení skončí, zatím není jasné, mělo by dojít ještě k minimálně dvěma schůzkám.

Řízení, které má oporu v koaliční smlouvě, vyvolaly Spojené síly pro Prahu kvůli podzimnímu sporu o výstavbu družstevního bydlení. TOP 09, která je součástí Spojených sil, dokonce vyjádřila nedůvěru pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti).

„Na úvod řízení jsem přestavil koaličním partnerům nový styl řízení úřadu, který by měl být orientován směrem k projektovému řízení. Už jsme to tak dělali v oblasti transparentnosti a dalších gescí, které mají Piráti na starosti na magistrátu. Aby projekty nedrhly, posouvaly se kupředu,“ uvedl primátor Hřib. „Dále jsme řešili IT projekty, schválili jsme koncepci, chystá se zhruba sto projektů. Zprovozníme například e-shop na Lítačku,“ pokračoval.

„My jsme k IT velmi kritičtí, máme k tomu spoustu výhrad,“ zopakoval dřívější stanovisko Spojených sil Jiří Pospíšil. Každá z koaličních stran podle něj vyšle do společné pracovní skupiny své odborníky, kteří budou o IT jednat. „A pak se uvidí, jestli se výstup bude blížit více našemu realističtějšímu, nebo primátorovu optimističtějšímu pohledu,“ řekl.

Anketa

Vydrží podle vás koalice Piráti + Praha Sobě + Spojené síly pro Prahu až do voleb v roce 2022?

34.9%
(34.9%)
65.1%
(65.1%)
Cílem je podle Hřiba zřízení takzvaných openprojektů, které budou zdrojem dat a informací pro sledování toho kterého projektu, na kterém magistrát pracuje. Průběh uvidí i Pražané prostřednictvím portálu s prozatímním názvem Praha pracuje. Pro každý projekt pak bude jednou za půl roku sestaven implementační plán. „Děkuji kolegům z koalice za konstruktivní jednání, snad se nám podaří zlepšit komunikaci a zlepšíme výkon magistrátu,“ dodal.

Podle starosty Prahy 7 a předsedy zastupitelského klubu Praha Sobě Jana Čižinského byla tématem jednání také délka stavebního řízení. „Naší ambicí je tu délku jednoznačně zkrátit na minimum,“ uvedl. Do novely stavebního zákona by se podle něj měla Praha pokusit, aby během stavebního řízení byla závazná, nikoli jen doporučující.

Jednání bude pokračovat příští týden v pondělí. Koalice nestihla probrat všechna témata. „Bylo to první jednání. Nepočítali jsme s tím, že bychom ho uzavřeli. My chceme důkladné a hluboké jednání o tom, co koalice pro Pražany udělala a co může udělat, protože čas se nám krátí," řekl předseda zastupitelů Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Příští pondělí se bude na jednání řešit majetek, doprava, byty a investice. Jde o klíčová témata, která již dříve vyvolala pnutí v koalici. „Chceme diskutovat problémy dopravního podniku. Chceme vědět, proč je tak pomalé tempo vzniku záchytných parkovišť. Chceme se bavit o tom, proč se loni nepodařila realizovat ani polovina plánovaných investic. To je špatná bilance, která jde i za námi, letos to musí být lepší,“ řekl Pospíšil. „Dohodovací řízení musí jít do hloubky. Po uplynutí třetiny volebního období se Pražané zaslouží slyšet, co jsme už udělali a co reálně ještě můžeme stihnout udělat,“ pokračoval.

Zastupitelský klub Spojených sil pro Prahu podle něj po skončení dohodovacího řízení přijme společné stanovisko. „Pokud budou koaliční partneři stejně vstřícní jako na první schůzce, a já v to věřím, nebude důvod bourat koalici,“ dodal.

Během více než ročního vládnutí bylo mezi stranami v koalici několik sporů. Jedním z nich byl například monitoring prázdných bytů prostřednictvím údajů z elektroměrů. Strany se neshodly také na plánu dopravního podniku uzavřít společný podnik se soukromou firmou na revitalizaci stanice metra Nádraží Holešovice. Naposledy se přely na konci loňského roku o další postup při výstavbě družstevního bydlení. Pražská TOP 09 pak dokonce vyjádřila nedůvěru primátoru Hřibovi.

Koaliční lídři se shodli, že musí zapracovat na komunikačním stylu směrem k sobě i k veřejnosti. „Vzbuzování dojmu, že je koalice v problémech, poškozuje Prahu i Pražany. Chceme vysílat signály, že to je tady stabilní, což si i myslíme,“ dodal Jan Čižinský.


Autor: Jan Puci

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Další články
Nahoru