Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Polskou protikorupční policii prý okradla vlastní zaměstnankyně o miliony zlotých

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro. foto: Reuters

Varšava - Šéf polské protikorupční agentury CBA Ernest Bejda má podat poslancům z výboru pro zpravodajské služby vysvětlení poté, co se v polských médiích objevily zprávy, že pracovnice CBA závislá na hazardu ukradla z operačního fondu agentury miliony zlotých.
  22:48

Uvedl to v pondělí server Onet.pl. Ministr spravedlnosti a generální prokurátor v jedné osobě Zbigniew Ziobro ujistil veřejnost, že vyšetřování bude důkladné.

EK zažalovala Polsko u unijního soudu, nový disciplinární řád soudců prý ohrožuje nezávislost justice

„Šéf CBA předloží výboru příslušné informace. Současně zdůrazňuji, že není pravda, že by CBA přišla o jakékoliv finanční prostředky,“ uvedl mluvčí agentury. Dalších podrobností se zdržel.

Kvůli aféře už v CBA přišli o křesla dlouholetý finanční ředitel a ředitel vnitřní bezpečnosti, tvrdí Onet. Podezřelá i její manžel jsou podle serveru ve vyšetřovací vazbě.

Opoziční média tvrdí, že jde o důsledek nedostatečné kontroly a beztrestnosti této „politické policie“ konzervativní vlády.

CBA podle listu Gazeta Wyborcza disponuje největším rozpočtem z polských zpravodajských služeb, ale jeho výše je tajná. Využívá jej podle deníku mimo jiné k provokacím a pastím políčeným na politické soupeře, oficiálně zvaným „kontrolované předání úplatku“. Nesrovnalosti v operačních fondech nicméně už loni v létě potvrdil zástupce ředitele CBA Bogdan Sakowicz, vyšetřování se ale odehrávalo „v největší tajnosti“.

V médiích se již objevily nepotvrzené zprávy, že šéf agentury Bejda nabídl demisi, ale nebyla přijata. Ředitelův stávající mandát má ale vypršet v polovině února a zatím není jasné, zda bude prodloužen.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...