Rozhovor s Ondřejem Chládkem o whisky TREBITSCH a založení investičního fondu SICAV

21.01.2020 | , Finance.cz
INVESTICE


Znáte Trebitsch whisky? Jedná se o českou značku, která se nemusí jen popíjet. Je možné do ní i investovat. Jakým způsobem a jak vysoký je roční výnos?

Rozhovor pro Finance.cz poskytl Ondřej Chládek, zakladatel investičního fondu a člen správní rady.

Jak jste se vlastně dostal k založení Trebitsch a výrobě whisky?

Samozřejmě to byla veliká náhoda. Už v roce 2007 začal můj kamarád Tomáš Dyntar koketovat s myšlenkou založení baru, ve kterém by nabízel svou vlastní whisky. Trvalo několik let, než se mu povedlo vyladit chuť jednosladové whisky podle představ a v roce 2011 naplnil svůj první sud.

Následovaly 3 nekonečné roky čekání, co z dubového sudu vyteče a jestli to vůbec bude k pití. A bylo, a navíc bylo hned jasné, že tahle whisky by neměla zůstat jen v jednom baru. Byla vynikající, což nám potvrdil i tehdejší šéf nákupu společnosti Makro, který přes počáteční skepsi musel uznat, že má opravdu velký potenciál. Domluvil jsem se tedy s Tomášem, že mu připravím byznys plán a marketingovou strategii. Založili jsme společnost Česká whisky s.r.o., naplnili další sudy, a pustili se do toho ve velkém.

V čem je vaše whisky jiná než u ostatních?

Od začátku jsme měli jasno, že chceme dělat něco výjimečného a mít kompletní výrobní proces pod svou kontrolou. Začátky tak byly hodně náročné. Vydali jsme se totiž cestou single malt whisky, která je na výrobu nejnáročnější a jestli jsme v něčem nechtěli dělat kompromisy, byla to kvalita. Kvalita ječmene, pálení, vstupních surovin, a samozřejmě sudů.

Až 80% barvy a chuti whisky dělají právě sudy a trvalo nám dlouho, než jsme našli přesně takového dodavatele, co jsme potřebovali. Dnes si je vyrábíme sami, protože nikde jinde jsme takovou kvalitu nesehnali. Naše whisky je tedy jiná především tím, že je velmi jemná, má krásnou barvu a chutná jak mužům, tak ženám. Jen v roce 2019 jsme vyhráli zlatou medaili od ženské poroty na mezinárodní soutěži v Londýně a dvojitou zlatou medaili v Honkongu. A to jsme zatím soutěžili jen se čtyřletou whisky. Ambice tedy máme veliké.

Investice do whisky: Trebitsch a investiční fond SICAV

Nedávno jste založil investiční fond. Co vás k tomu vedlo?

Ano, v květnu 2019 jsme oficiálně otevřeli TREBITSCH investiční fond SICAV a umožnili jsme kvalifikovaným investorům zhodnocovat peníze prostřednictvím staření rare whisky v dubových sudech.

Před třemi lety jsme se totiž rozhodli vydat dluhopisy ve výši 10 milionů korun a během pár týdnů se prodaly. Díky tomu jsme mohli vytvářet větší skladové zásoby, pořídili si barokní areál pro stavbu palírny a zajistili si expanzi do zahraničí. Viděli jsme, že to dobře zafungovalo a rozhodli jsme se zainvestovat do vytvoření kompletní holdingové struktury, která bude zahrnovat naše výrobní firmy, jako např. Českou whisky, firmu vyrábějící sudy, firmu provozující bary, apod. a všechno vložit do investičního fondu. Investorům tak nabídneme zajímavé zhodnocení peněz a my zase získáme finanční prostředky na další rozvoj a expanzi.

Jakým způsobem je u vás možné začít investovat do whisky?

Především musí být zájemce kvalifikovaným investorem. Takový investor musí kromě čestného prohlášení prokázat správci fondu, že výše investice, kterou chce udělat, odpovídá jeho finančnímu zázemí, finančním cílům a znalostem. Přímo na našich stránkách je uveden správce fondu, kterého by měl potenciální zájemce kontaktovat, domluvit si s ním schůzku, kde se dozví všechno potřebné.

Pokud u vás chci začít investovat, potřebuju nějaký minimální vklad?

Jelikož se jedná o fond kvalifikovaných investorů, tak je minimální výše investice 1 milion korun. Při této minimální výši musí právě investor prokázat své finanční zázemí a vyplnit detailní dotazník. Pokud se ale rozhodne investovat částku vyšší než 3,2 milonu korun, postačí jeho čestné prohlášení, že rozumí všem rizikům spojených s investicí.

Investice do whisky: Trebitsch a investiční fond SICAV

Ondřej Chládek

Jaký je vlastně u investice do Trebitsch roční výnos? A co garance?

Průměrný roční výnos z vložené částky je v rozmezí 6-8,1% podle výkonu fondu. Smlouva se uzavírá na období minimálně 3 roky, ale většina investorů volí delší horizont na 4-6 let. Slovíčko garance se v případě investičních fondů prakticky nesmí používat, ale je logické, že pro potenciální investory je určitá míra jistoty důležitá.

V investičním období proto Trebitsch investiční fond SICAV nabízí investorům garanci (až do výše fondového kapitálu výkonnostních investičních akcií zakladatelů fondu) minimálního výnosu prioritních investičních akcií ve výši 6 % p.a. , a to i v případě nižšího zisku, či dokonce ztráty fondu. Zjednodušeně se to dá formulovat tak, že i když se nebude fondu dařit, tak investor své peníze dostane. Závazky vůči investorům jsou vždy upřednostňovány na úkor zakladatele fondu.

 

Co je na výrobě a prodeji whisky nejdražší položka?

Jsou to především technologie a výroba sudů. Právě sudy jsou pro kvalitní whisky nejdůležitější položka, protože určují její barvu i chuť. Jediné místo, kde může whisky zrát, je právě v sudu, a pokud by nebyl dobře vyroben, nebo byl z nekvalitního dřeva, celá šarže může být nepoužitelná. A zjistit po 10 letech, že kvůli špatnému sudu nemáte nic, nechcete. Proto i s ohledem na zákazníky a investory jsou sudy pod velkou kontrolou.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Neskromně musím říct, že veliké. Plánů máme opravdu hodně a v průběhu roku 2019 jsme na nich už začali pracovat. Především chceme rozvíjet investiční fond, protože díky finančním prostředkům od investorů můžeme zrychlit realizaci všeho, co máme vymyšlené. Hlavním cílem je uložit do daňových skladů 135 tisíc litrů nové whisky. Úspěšně expandovat do USA, zajistit větší export na asijské trhy a zvýšit produkci sudů na 2500 kusů ročně.

V roce 2020 nás dále čeká dostavba výrobního areálu v Šebkovicích a otevření nového baru na pražském Jungmannově náměstí. Původně už jsme měli pražský bar otevřít na podzim 2019, ale na poslední chvíli se nám podařilo získat vhodnější prostory a otevření jsme tedy odsunuli až na rok 2020. Rádi bychom, aby TREBITSCH whisky opět stouply násobně prodeje, jako tomu bylo v letošním roce, a kdyby se nám opět podařilo získat nějaké ocenění na zahraničních soutěžích, bude to bonus na závěr.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: INVESTICE