Hlavní obsah

Rovný chlap, co neprohrával. Kubera psal v Teplicích učebnici politiky

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Kubera v pondělí nečekaně zemřel v ústecké nemocnici.

Reklama

ODS v Teplicích díky Jaroslavu Kuberovi roky vyhrávala volby. Ukazoval, jak se má dělat politika, říkají jeho spolustraníci i političtí konkurenti.

Článek

Čtyřiadvacet let psal Jaroslav Kubera v Teplicích učebnici politiky. I když na severu Čech kvůli různým aférám ODS ztrácela, tady to na volebních výsledcích občanských demokratů nebylo ani v nejhorších časech příliš znát.

Kubera nikdy volby v Teplicích neprohrál. Další vítězství už ale nepřidá. V pondělí pár dnů před svými 73. narozeninami zemřel.

Podle svých spolustraníků i teplických politických konkurentů Kubera roky ukazoval, jak se má dělat politika.

„Dokázal s lidmi mluvit na přímo. A pokud se říká, co na srdci, to na jazyku, tak on to ztělesňoval ze sta procent. Byl tím Tepličákem, na kterého se mohl každý obrátit,“ řekl Seznam Zprávám teplický primátor Hynek Hanza.

Hanza osm let dělal Kuberovi prvního náměstka. A Kubera mu v roce 2018 – po čtyřiadvaceti letech – vládu nad Teplicemi předal.

Jedním z těch, kdo se na Kuberu obrátil, byl před několika roky i současný poslanec TOP 09 Dominik Feri. Důvodem byla jedna nebezpečná křižovatka v Teplicích, kde později vybudovali kruhový objezd. Později s Kuberou mezi roky 2014 – 2018 seděl Feri v teplické radě.

„Vždyť i já se s ním poprvé setkal snad jako čtrnáctiletý zobák, kdy jsem ho poprosil o schůzku a on mě přijal, čemuž doteď nerozumím. A taky díky němu nechybělo mnoho a byl jsem členem ODS,“ popisuje Feri.

Kubera byl pro Teplice řadu let fenomén. Podle bývalého ústeckého primátora a později ministra za ODS Petra Gandaloviče to bylo právě kvůli tomu, že se na něj mohl kdokoliv obrátit a všem pozorně naslouchal.

„Jestli by existovala učebnice politiky, tak tohle by byla první kapitola,“ podotkl pro Seznam Zprávy Gandalovič, který je dnes v Paříži českým velvyslancem v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

A dodal ještě jeden důvod. Během svého působení v čele Teplic neměl za sebou žádnou aféru. „Nikým se nenechal ovlivnit nebo do ničeho motivovat,“ prohlásil Gandalovič.

„Rovný chlap, který žil pro Teplice,“ přidal pro Seznam Zprávy další vzpomínku Aleš Řebíček, bývalý ministr dopravy za ODS, který se do vrcholné politik dostal stejně jako Kubera ze zastupitelstva tohoto severočeského města.

V době, kdy ústecká ODS byla známa tím, že ji ze zákulisí řídí ve své době vlivní podnikatelé Alexandr Novák nebo Patrik Oulický (a strana i kvůli tomu přicházela o voliče), Kubera o tom na rozdíl od dalších spolustraníků otevřeně mluvil.

„Nebál se kritizovat nešvary vlastních a sám vedl poctivou politiku. Jeho veselá povaha pomáhala překonávat těžká období,“ podotkl současný předseda ústecké ODS a poslanec Karel Krejza.

Teplice za Jaroslava Kubery fungovaly. Jejich dlouholetý primátor byl znám i tím, že na rozdíl od okolních měst odmítal čerpat na projekty evropské dotace.

Marek Fujdiak mu dělal tajemníka v Teplicích celých čtyřiadvacet let. „Osobně mám na něj vzpomínku jako na neuvěřitelně pracovitého člověka, který svým nasazením dokázal strhnout své okolí,“ uvedl Fujdiak s tím, že Kubera vždy držel slovo.

Ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman pak podle svých slov znal Kuberu už od 80. let minulého století, protože byl třídním učitelem jeho dcery Jolany.

Na podzim roku 2018 je cesty svedly proti sobě. Utkali se v boji o post senátora. Ve druhém kole nakonec Jaroslav Kubera vyhrál a později se stal i předsedou Senátu.

Bergman dnes označuje Kuberu za nejvýraznější osobnost Teplic za poslední půlstoletí. „Pro Teplice pracoval do roztrhání těla,“ dodal Bergman.

Stejně jako i současný primátor Hanza říká, že Kubera byl asi největším Tepličákem, který v tomto městě žil. A tak bude vedení města řešit, zda po něm třeba něco v Teplicích nepojmenuje.

„Určitě o tom budeme jednat a přemýšlet. Jistě si nějakou stálou pietu zaslouží,“ dodal teplický primátor.

Reklama

Doporučované