Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dnešnímu publiku jméno této herečky už nic moc neříká, ale svého času okouzlila doslova celý svět. Film Divá Bára (1949) vystřelil Vlastu Fialovou mezi hvězdy první velikosti a zajistil jí popularitu i v daleké Latinské Americe, Austrálii nebo Japonsku.

V zemi vycházejícího slunce ji dokonce vyhlásili za nejkrásnější herečku roku. A co se Austrálie týče, Divá Bára byla vůbec prvním československým filmem, který byl ve zdejších kinech uveden. Herečce prý ještě dlouho poté chodily obdivné dopisy z mnoha koutů zeměkoule.

V Divé Báře zaujala talentem i nevšední krásou, ale ona sama měla ze sebe rozporuplné pocity. „Byla jsem před kamerou úplně bezradná,“ přiznala později Vlasta Fialová, kterou musela v choulostivých scénách zastoupit dublérka – herečka totiž podle tehdejších zákonů nebyla v době natáčení plnoletá.

Umělkyně světového formátu

Filmový debut ji katapultoval do hvězdných výšin a na stříbrném plátně by se jistě prosadila, ale Vlasta Fialová dávala přednost divadlu v rodném Brně. Točila hlavně o divadelních prázdninách, a proto filmaři jejího talentu nevyužili tak, jak by zasloužila.

Víc příležitostí jí později dala televize. A na milovaném jevišti ztvárnila přes 200 rolí – připomeňme například kněžnu v Lucerně, Lízu Doolittleovou v Pygmalionu, Plajznerku v Dalskabátech, Gizelu v Kočičí hře nebo babičku v dramatu Stromy umírají vstoje.

„Vlastu Fialovou považuji za jednu z nejvýznamnějších hereček, jaké kdy české divadlo mělo. Pro výjimečné postavení, které zaujímala mezi českými herečkami své doby, ji předurčila už krása, ale také mimořádný talent," uvedl k její osobě teatrolog Bořivoj Srba. Uplatnila se také v rozhlase a v dabingu a kromě toho přednášela i na brněnské JAMU. Prosadila se rovněž jako šansoniérka.

Excelovala i ve sportu

Narodila se 20. ledna 1928, a jak sama řekla, vyrůstala na divadelních prknech. Oba její rodiče působili totiž v brněnské opeře. Svou první roli odehrála již jako čtyřletá v baletu Z pohádky do pohádky. Jako malá holčička navštěvovala také baletní školu a zpívala v dětském sboru.

Kromě hraní, zpěvu a baletu se věnovala i sportu. Úspěchy sbírala hlavně v závodním plavání a skocích do vody. Před sportovní dráhou ale dala nakonec přednost herecké kariéře. V roce 1943 přestoupila z reálného gymnázia na brněnskou konzervatoř a po jejím absolutoriu v roce 1947 zamířila do svého prvního angažmá v Opavě.

V roce 1950 zakotvila na scéně brněnské činohry Státního divadla, které zůstala věrná až do své smrti.

Hrála do poslední chvíle

Její osobní život byl prostý jakýchkoli skandálů nebo hvězdných manýrů. Z krátkého manželství s Jiřím Tomkem měla syna Jiřího a poté se stal jejím životním partnerem divadelní kolega Zdeněk Kampf (†66), po jehož boku prožila 34 let.

Není divu, že jeho smrt v roce 1987 herečkou hluboce otřásla. Do hereckého nebe se za ním odebrala o 11 let později. Zemřela náhle 13. ledna 1998 uprostřed práce – přesně týden před 70. narozeninami.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám