loading...

Očekávaný hromadný dojezd rozhodl první etapu závodu Tour Down Under. Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step) byl v náročném dojezdu ve městě Tanunda nejrychlejší, když i díky svým týmovým kolegům dokázal přesvědčivě porazit Jaspera Philipsena (UAE Emirates). Na výborném třetím místě dokončil Slovák Erik Baška (BORA - hansgrohe) a nechal za sebou favorizované sprintery Eliu Vivianiho (Cofidis), Andrého Greipela (Israel Start-Up Nation), Caleba Ewana (Lotto Soudal) a další. 

Bennett měl ve finiši výbornou podporu svého týmu. Shane Archbold rozjel spurt na předposlední pozici před Bennettem a následně vedení převzal Michael Morkov. Hned za Bennettem se drželi Jasper Philipsen a Erik Baška, zatímco Viviani a Ewan, dva papírově nejvážnější soupeři Sama Bennetta, zůstali příliš vzadu a do souboje o vítězství už nemohli zasáhnout. 

Philipsen začal spurtovat první a dostal se na úroveň irského mistra, ale Bennett byl jednoduše silnější a v posledních metrech se dostal před mladého Belgičana zvítězil. Baška dojel třetí a Elia Viviani, kterého zdržel souboj s Kristofferem Halvorsenem (EF) u bariéry, projel cílem na čtvrtém místě před Greipelem. 

Tým je rozhodně důvodem, proč jsem dnes vyhrál. Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem necítil tlak, abych už získal první vítězství v Deceunincku - Quick-Step a kluci odvedli skvělou práci, dostali mě na správnou pozici a rozjeli mi to perfektně. Každý v týmu zajel výborně a nemůžu jim dostatečně poděkovat, řekl v cíli Sam Bennett, který se v nedělním kritériu v Adelaide nedostal do spurtu, ale zklamání si rychle vynahradil první profesionálním vítězstvím v sezóně. 

Pro Erika Bašku je třetí místo skvělým úvodem do nové sezóny a okamžitě využil příležitosti jet na sebe, kterých jinak v týmu BORA - hansgrohe moc nemá: „V prvních okruzích foukal vítr a situace se neustále měnila. Chtěli jsme jet u sebe a držet dobrou pozici v pelotonu. V psoledním kilometru to bylo dost těsné a musel jsem si dávat pozor, abych se nenechal zavřít. Snažili jsme se jet na nejlepší pozici v cílové rovince a tým spolupracoval jako soudržná skupina. Dokázali jsme splnit většinu našeho plánu a s výsledkem jsem spokojený.“ 

Průběh závodu

V úvodu závodu získal Daryl Impey (Mitchelton - Scott) tři sekundy k dobru na rychlostní prémii a v průběhu etapy se závodilo především o body do vrchařské soutěže, protože bylo celkem jasné, že na rovinatém třicetikilometrovém okruhu v okolí Tanundy se bude dojíždět v hromadném spurtu. Do úniku se dostali Jarrad Drizners (UniSA - Australia), Joey Rosskopf (CCC), Michael Storer (Sunweb) a Dylan Sunderland (NTT). Dres nejlepšího vrchaře po etapě převzal Australan Drizners, který má stejný poet pěti bodů jako druhý Rosskopf. Nejdéle v úniku vydržel Američan Rosskopf, ale i on byl už 35 kilometrů před cílem dostižen zrychlujícím pelotonem.

Josef Černý (CCC) dokončil na 94. místě v čase pelotonu. 

V celkovém pořadí se do vedení dostal Sam Bennett s náskokem 4 vteřin Philipsenem, třetí Baška ztrácí 6 sekund a Impey 7 sekund. Philipsen je nejlepším mladým závodníkem a dres lídra bodovací soutěže v druhé etapě poveze Erik Baška, který je sice až třetí, ale Bennett a Philipsen povezou jiné trikoty. 

Podívejte se na sestřih 1. etapy Tour Down Under: