Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský Dobyvatel se měl postavit Stalinovi! Na Západě neměl konkurenci!

Conqueror
Conqueror
Foto: Wikimedia Commons

Psal se rok 1944 a Velká Británie naplno pocítila sílu německé Panzerwaffe. Proti Tigerům a Pantherům neměly britské tanky mnoho šancí. Byl proto spuštěn vývoj tanku, který se jim měl více než vyrovnat. FV214 Conqueror (Dobyvatel) však přišel až dávno po válce. To už se ovšem měl postavit sovětským těžkým tankům.

Britský program byl však daleko ambicióznější. Poučeni z 2. světové války se Britové rozhodli vyvinout univerzální podvozek FV200 na němž by vznikl vedle tanku i obrněný transportér, vyprošťovací vozidlo a samohybné dělo. Práce šly rychle kupředu, a v roce 1947 byl hotov první prototyp. Jenže Sovětský svaz mezitím spustil výrobu IS-3 a IS-4, jejichž kanónům nebyl schopen prototyp odolat. Bylo rozhodnuto celý stroj přepracovat. Nový prototyp byl hotov v roce 1949.

FV214 Conqueror měl na délku 7,73 metru (s kanónem 11,3 metru), na šířku 3,99 metru a na výšku 3,35 metru. Hmotnost dosahovala 64 tun a stroj se tak stal nejen nejtěžším britským tankem zařazeným do služby, ale i jedním z nejtěžších tanků Studené války. Čelní pancíř trupu měl sílu 130 milimetrů. Vzhledem k tomu že byl skloněn pod úhlem 60 °, měl poskytovat teoreticky balistickou ochranu jako 260 milimetrový pancíř. Štít děla na věži pak měl sílu 200 milimetrů. Boky a záď korby měly 51 milimetrový pancíř a dno mělo 17 milimetrů.

Dobyvatele poháněl dvanáctiválec Rolls-Royce Meteor Mk 120 s výkonem 810 koní. Převodovka měla pět rychlostí: tři vpřed a dvě vzad. Pohonný systém byl vskutku žíznivý. Pokud měl tank plné nádrže o obsahu 1005 litrů stačily mu na 150 kilometrů jízdy. Maximální rychlost na silnici byla 35kilometrů v hodině. Při pohybu v terénu samozřejmě ještě klesla.

Hlavní výzbrojí Conqueroru byl svisle stabilizovaný 120 milimetrový kanón L1. Jednalo se o výkonnou zbraň, která byla schopna zničit většinu sovětských tanků. Trpěla však řadou neduhů. Před palbou bylo nutno vozidlo zastavit. Navíc munice byla dělená. Nejdříve bylo nutno nabít projektil a teprve poté prachovou nálož v měděné schránce. Kvůli této rozměrné munici mohl vezl tank jen 35 nábojů. Vedlejší výzbroj tvořily dva kulomety 7,62 milimetrů M1919. Jeden byl spřažen s kanonem a druhy sloužil na věži jako protiletecká zbraň. Zásoba munice pro kulomety byla 7500 kusů.

Posádku tvořili čtyři muži. Velitel, nabíječ, střelec a řidič. Tank měl základní protichemickou a protiradiační ochranu. Velitel seděl v otočné elektrické věžičce, ze které sledoval okolí. Pokud zahlédl na jiné straně, než byl namířen kanón, cíl, mechanicky jeho směr označil a střelec tím směrem automaticky zbraň namířil.  Systém byl velmi složitý, a jeho výroba se potýkala s mnoha problémy. Dodávky tanku se opožďovaly.  

Aby byl urychlen výcvik posádek, došlo ke kompromisu. Vznikl tank FV221 "Caernarvon“. Ten měl podvozek z Conqueroru a věž ze středního tanku Centurion. Takto bylo vyrobeno 21 strojů. První Dobyvatelé byli dodáni v roce 1955. Brzy následovala vylepšená verze Mk II, se zlepšeným výhledem řidiče a výfukovým systémem. Na tuto verzi byly přestavěny i všechny tanky Caernarvon. Výrobní linky daly do ukončení výroby v roce 1959 celkem 165 tanků. Vedle toho bylo vyrobeno 28 těžkých vyprošťovacích tanků FV 222 „Conqueror“ ARV.

Všechny tanky Conqueror byly umístěny v Německu, kde se v rámci Britské rýnské armády jednotky jím vyzbrojené chystaly na sovětský útok. Těžké tanky měly krýt na velkou vzdálenost střední tanky.  S Conquerory však byly velké problémy. Tanky byly těžké a neunesla je většina mostů. V poli pak byly neohrabané, a zpomalovaly postup armádních formací. Když byl roku 1959 do výzbroje zaveden Centurion Mk 7 s novým 105 milimetrovým kanónem L7, který se vešel do středního tanku a vyrovnal se palebné síle L1 Conquerorů, byl osud těžkého tanku prakticky zpečetěn.

Roku 1966 byly Conquerory jako zastaralé staženy ze služby. Většina z nich skončila jako terče pro cvičné palby. Dodnes je několik desítek vraků Conquerorů na cvičišti u německého Halternu a na Skotské vrchovině. Pět strojů se zachovalo v různých zemích jako muzejní exponáty. Conquer vycházel ze zkušeností a technologií 2. světové války. Brzy se však ukázalo, že je překonané koncepce, a ve službě tento poslední mohykán těžkých britských tanků vydržel jen několik let.

Témata:  studená válka Conqueror Velká Británie tanky zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy