QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kraj opět přispěje malým obcím na zachování kamenných obchodů

21.01.2020 9:53

Plzeňský kraj letos opět vyhlásí dotační program, který umožní udržet vesnické obchody, případně provoz pojízdné prodejny. Mezi zájemce rozdělí tři miliony.

penize foto QAP

Dotace by měly alespoň částečně pomoci malým obcím udržet kamenný obchod, případně zachovat nebo obnovit služby pojízdné prodejny. Dotační titul, na který má kraj v rozpočtu připraveny tři miliony korun, mohou využít výhradně obce na čátečné krytí neinvestičních nákladů na provoz prodejny, bez ohledu na vlastníka budovy a provozovatele prodejny.

Letos se rozšiřuje okruh možných žadatelů - o dotaci může požádat obec do 500 obyvatel, případně obec do 1 000 obyvatel, pokud žádá o dotaci pro prodejnu, která se nachází v její části obce do 250 obyvatel.

"Tento dotační titul vyhlásil Plzeňský kraj poprvé v roce 2018, kdy žádost podalo 33 obcí, bylo rozděleno přibližně 1,3 milionu korun. Loni byl okruh obcí, které mohou požádat o dotaci, rozšířen o obce do 1 000 obyvatel, pokud mají prodejnu ve své části obce do 250 obyvatel. V roce 2019 bylo podpořeno 61 prodejen celkovou částkou 2,005 milionu korun. Jedna obec od čerpání dotace odstoupila. Ve většině případů byla dotace určena na příspěvek provozovateli prodejny,“ sděluje mluvčí krajského úřadu Alena Marešová.

"Uznatelnými náklady jsou náklady na energie, vodu, pokud je vlastníkem budovy obec. Dále jsou to mzdové náklady prodavačky, pokud prodejnu provozuje obec, případně příspěvek provozovateli prodejny. Výše dotace je 100 tisíc korun, pokud prodejnu provozuje obec, 50 tisíc korun, pokud obec hradí náklady na energie, v ostatních případech je maximální dotace 30 tisíc korun. Obec může požádat o dotaci i na provoz pojízdné prodejny, zde je maximální výše dotace 15 tisíc korun,“ vysvětluje Alena Marešová

Žádosti je možné podat pouze elektronicky přes dotační portál eDotace. Sběr žádostí bude probíhat v termínu od 26. února do 11. března 2020.

"Plzeňský kraj podporuje prodejny i v rámci Programu stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje - zde může mikroregion podat žádost o dotaci až do výše 800 tisíc korun na nákup pojízdné prodejny. Předloni tuto možnost využil mikroregion Horažďovicko. Z tohoto programu může obec také čerpat dotaci na opravu nebo rekonstrukci budovy prodejny,“ uzavírá mluvčí.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24