Muž chtěl být soudcem i přes nesplnění požadavků Foto: Jiří Novák

Nejvyšší správní soud by mohla posílit soudkyně Zavřelová

Novou personální posilou Nejvyššího správního soudu by se mohla stát Jitka Zavřelová, která nyní působí u Krajského soudu v Praze. Předběžně ji vybral předseda soudu Michal Mazanec, její jméno oznámil na webu soudu. Teď Zavřelovou čeká slyšení před plénem, tedy sborem soudců a potenciálních budoucích kolegů.

Jedenačtyřicetiletá Zavřelová je absolventkou brněnské právnické fakulty, působila jako advokátní koncipientka a poté jako asistentka soudce u Nejvyššího správního soudu a Krajského soudu v Praze, kde v roce 2010 nastoupila jako soudkyně na správní úsek.

Nejvyšší správní soud je nyní personálně oslabený. Loni na funkci rezignovaly soudkyně Marie Žišková a Jana Brothánková, která pak v létě zemřela. Ke konci roku odešli Miloslav Výborný a Petr Průcha, první na základě osobního rozhodnutí, druhý kvůli věku.

Charakteristiku Jitky Zavřelové najdete zde.

V registru justičních činitelů má Nejvyšší správní soud 33 soudců. Vojtěch Šimíček, Kateřina Šimáčková a Milada Tomková však vykonávají desetiletý mandát u Ústavního soudu a Jan Passer působí v Tribunálu Soudního dvora EU.

Jako dosud poslední posila nastoupil loni Viktor Kučera, který předtím působil u Krajského soudu v Brně. Další posilou se má stát Sylva Šiškeová, advokátka a bývalá dlouholetá asistentka soudců správního soudu. Úspěšně se představila plénu a získala podporu soudcovské rady.

V Brně také působí dočasně přidělení soudci, v lednu přišli Ondřej Sekvard z Městského soudu v Brně a Vladimír Doležal z Okresního soudu v Chebu. Zůstanou půl roku.

(čtk)