Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

200 milionů korun rozdají nadějím české chemie. Manželé z laboratoře hledají talenty

Vědečtí manželé Dalimil a Hana Dvořákovi založili Nadaci Experientia.
Vědečtí manželé Dalimil a Hana Dvořákovi založili Nadaci Experientia.  (Autor: ČTK / Ondřej Deml)
Autor: ČTK - 
21. ledna 2020
10:55

Desítky mladých vědců-chemiků či výzkumných týmů hodlá podpořit Nadace Experientia. Její zakladatelé, vědci Hana a Dalimil Dvořákovi, do ní vloží 200 milionů korun. Vedle dosavadní podpory stáží a startovacích grantů pro začínající výzkumníky se zaměří i na studenty středních a vysokých škol. Nadace to dnes uvedla na tiskové konferenci.

Peníze podle zástupců nadace v příštích 20 letech umožní 40 chemikům strávit rok na prestižních zahraničních univerzitách, nebo pomohou výzkumníkům, kteří se z ciziny už vrátili, založit až 20 výzkumných skupin na tuzemských vědeckých pracovištích.

„Studentům středních a vysokých škol pak chceme nabídnout kurzy a mentory, kteří jim pomohou zorientovat se v různých fázích kariéry,“ řekla ČTK ředitelka nadace Anna Batistová. Pro mladší chemiky by měl vzniknout také web s poradenstvím, podle Batistové se tento projekt možná rozběhne ještě letos.

Experientia zatím 16,5 milionu korun podpořila 13 vědců na startu kariéry. Loni na podzim pak podle Dvořákové zjišťovala mezi 70 vědci a vědkyněmi, jaký typ pomoci je pro ně důležitý.

„Oba naše stávající programy – jak zahraniční stáže, tak start-up granty – nám z průzkumu vyšly jako zcela stěžejní. Díky zpětné vazbě od mladých chemiků jsme se rozhodli navýšit celkovou částku podpory start-up grantů a také se nově plánujeme zaměřit na vyhledávání a podporu mladších vysokoškolských i středoškolských chemických talentů,“ popsala vědkyně.

Manželé z laboratoře

Dvořákovi do nadace, která vznikla v roce 2013, vkládají příjmy z licenčních poplatků.

Oba se jako začínající vědci potkali v laboratoři. Dalimil Dvořák se chemii věnuje v Ústavu organické chemie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT), jeho žena pracuje v centrálních laboratořích VŠCHT. Z vědeckých výsledků mají značný zisk, Hana Dvořáková totiž od 80. let pracovala ve skupině Antonína Holého v Ústavu organické chemie a biochemie Československé akademie věd. Z jeho laboratoře vzešla řada účinných antivirotik.

Dvořáková je spoludržitelkou několika patentů na látky s protivirovými účinky. Ty dnes pomáhají pacientům s HIV/AIDS nebo hepatitidou B. Peníze si ale Dvořákovi nenechávají pro sebe.

„K tomu, aby byl člověk šťastný, moc peněz nepotřebuje,“ vysvětlila loni v rozhovoru s ČTK Dvořáková, proč se rozhodli podporovat mladé vědce. Vrací tím peníze tam, odkud přišly.

Zobrazit celou diskusi