Hlavní obsah

Avengers, Matrix či Avatar aneb 10 snímků s úžasnými filmovými efekty

Novinky, mim

Oscary za nejlepší vizuální efekty uděluje americká Akademie filmového umění a věd od roku 1939. Mezi nominovanými jsou vždy skvosty, u kterých vás překvapí, jak perfektní může být sci-fi svět. Jaké snímky oplývají opravdu dechberoucími filmovými efekty? Vybrali jsme deset tipů.

Foto: Bontonfilm

Z filmu Avatar (2009).

Článek

1. Avatar

Sci-fi režiséra Jamese Camerona v roce 2009 vyvolalo fanouškovské šílenství. Kdo tento film neviděl, jako by nebyl. Příběh o planetě jménem Pandora, na které žijí modří obyvatelé, a o tom, že lidi vždy jen někam přijedou, chtějí získat místní bohatství, zničit to tam a zase jet domů, získal za vizuální efekty (obyvatelé Pandory, příroda) Oscara. Ve filmu si hlavní role zahráli Sam Worthington a Zoe Saldanová.

Filmy pro romantický večer: Několik tipů, které zpříjemní nejen Valentýna

Film

2. Matrix

Sestry Lilly a Lana Wachowské natočily v roce 1999 jedno z nejslavnějších sci-fi všech dob. Počítačový expert Thomas Anderson zjistí, že náš svět je jen sada projekcí a že ve skutečnosti naše těla leží v obřích líhních a jsme jen projektováni stroji, které celý náš svět ovládají. A co víc – Anderson zjistí, že je vyvolený, který má nadvládu strojů ukončit. Jenže jak na to? Naštěstí není jediný, kdo ví drsnou pravdu… V příběhu, který za vizuální efekty (zpomalené vystřelené kulky, změny perspektivy světa, propracované stroje) získal Oscara, excelují Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Mossová a Hugo Weaving.

10 sci-fi filmů, které jsou kultovní a měli byste je vidět

Film

3. Pán prstenů: Návrat krále

Závěrečný díl trilogie z pera Johna Ronalda Reuela Tolkiena natočený v roce 2003 režisérem Peterem Jacksonem završí nádherný příběh o přátelství mezi hobity, čaroději, trpaslíky, elfy a přírodou. Frodo musí dokončit těžký úkol, a sice vhodit Prsten moci do Hory osudu. V tom mu brání krvelační skřetové a další zákeřné bytosti, které na své cestě potká. Naštěstí má po boku kamaráda Sama, který ho nenechá ve štychu, i když se zdá, že Frodova duše je ztracená. Snímek získal mnoho Oscarů stejně jako dva předchozí díly, mezi nimi i za vizuální efekty (draci, různé bytosti, města).

10 tipů na fantasy filmy, díky nimž prožijete večery plné kouzel

Film

4. Jurský park

Tohle je důkaz, že devadesátkové filmy jsou nejlepší dodnes. V thrilleru se dostáváme do parku, ve kterém jsou klonováni dinosauři a další prehistoričtí tvoři. Vědcům, kteří tento krok proti toku času i přírodě mají na svědomí, bohužel unikl jeden detail, kvůli čemuž se obrovská zvířata nekontrolovaně množí a navíc kvůli výpadku proudu utečou za hranice svých výběhů. V ohrožení jsou nejen lidé na ostrově, kde se park nachází, ale i celý svět. Naštěstí je na místě zrovna parta jiných vědců, kteří kritickou situaci začnou řešit. Film z roku 1993 režiséra Stevena Spielberga se Samem Neillem a Laurou Dernovou v hlavních rolích získal Oscara za vizuální efekty (několik druhů dávných tvorů).

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Film

5. Avengers

Marvel chrlí jeden komiksový film za druhým a tohle je jeden z nich. Roku 2012 ho natočil Joss Whedon a je jak jinak než o superhrdinech a záchraně světa. Zahráli si v něm samí slavní herci, namátkou Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Scarlett Johanssonová, Chris Evans, Samuel L. Jackson, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Tom Hiddleston, Gwyneth Paltrowová a Stellan Skarsgård.

Film Avengers: Endgame měnil tabulku nejvýdělečnějších filmů

Kultura

6. Počátek

Christopher Nolan roku 2010 natočil příběh o světě, ve kterém se můžete pomocí technologie pustit do hloubky nitra, podvědomí a snů. Hlavní role ztvárnili Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Pageová a Tom Hardy. Film dostal Oscara za vizuální efekty (měnící se perspektiva světa, architektura snů).

10 tipů na snímky s oscarovým hercem Leonardem DiCapriem

Film

7. Válka světů

V roce 1953 režisér Byron Haskin podle knihy H. G. Wellse natočil slavný sci-fi thriller o válce lidí a mimozemšťanů, kteří přistanou na Zemi. Ve filmu, ve kterém si zahráli Gene Barry a Ann Robinsonová, je patrná analogie ke studené válce a obavám z útoku Sovětského svazu. Snímek získal Oscara za vizuální efekty (ufo, stroje).

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

8. Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

Přemůže Harry lorda Voldemorta? Poslední díl příběhu o čaroději Harrym Potterovi ukáže, jestli nakonec dobro zvítězí nad zlem. Film o fantasy světě kouzelníků a nadpřirozených bytostí natočil podle knihy J. K. Rowlingové roku 2011 režisér David Yates. V hlavních rolích se představili Daniel Radcliffe, Emma Watsonová, Rupert Grint, Helena Bonhamová Carterová, Bonnie Wrightová, Alan Rickman, Ralph Fiennes a další.

10 tipů na mysteriózní filmy, které vás znepokojí

Film

9. Pí a jeho život

Pí a jeho rodina provozují v Indii zoologickou zahradu. Pak se rozhodnou přestěhovat do Kanady. Aby měli snazší start, mají v plánu pár zvířat po příjezdu prodat. To jim však zhatí bouře, kvůli níž ztroskotá loď, na které se plaví. V záchranném člunu se tak najednou ocitá Pí, poraněná zebra, hyena, samice orangutana a bengálský tygr Richard Parker. Jak tuhle situace přežijí? Drama v roce 2012 natočil Ang Lee. Ve filmu, který získal za vizuální efekty Oscara (animovaná zvířata vypadající jako živá), si zahráli například Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain nebo Gérard Depardieu.

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Film

10. Den poté

Úžasné efekty má katastrofické drama Den poté, které roku 2004 natočil režisér Roland Emmerich. Co se stane, když svět zahalí vlivem klimatických změn vrstva ledu? Nastane druhá doba ledová a začne boj o přežití. Hlavní role ztvárnili Dennis Quaid a Jake Gyllenhaal.

10 snímků, ve kterých exceluje Tom Hanks: Trosečník, Terminál a další

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám