Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nový vůdce ISIS mučil a zotročoval jezídy. Tajné služby varují: Je „bezmezně oddaný“

Autor: Darina Jíchová - 
21. ledna 2020
15:40

Zpravodajské služby potvrdily, že teroristická organizace Islámský stát (ISIS) má nového vůdce, stal se jím jeden ze zakládajících členů chalífátu emír Mohammad Abdúl Rahmán Mawlí Salbí. Vedení džihádistů se ujal jen pár hodin poté, co se americkým vojákům podařilo zlikvidovat dosavadního vůdce Bakra Bagdádího. Salbí má na svědomí genocidu jezídů, byl to právě on, kdo dal rozkaz k jejich zabíjení, mučení a zotročování, informoval deník The Guardian.

Přes tři měsíce dávaly různé zpravodajské služby dohromady, jak to vypadá s vedením ISIS. V noci na 26. října vedli američtí vojáci operaci, ve které se podařilo dopadnout dosavadního lídra Bagdádího. Džihádista se společně se dvěma ženami a třemi dětmi odpálil, těsně po Bagdádího smrti se objevila zpráva, že jeho místo zaujal abú Ibrahím Hašímí Kuraíší, jednalo se prý jen o pseudonym.

Kutilová: Je to potvrzeno

K situaci se na svém facebooku s odkazem právě na reportéry Guardianu vyjádřila také česká novinářka působící v Sýrii Martina Kutilová. „Novým lídrem ISIS je emír Mohammad Abdúl Rahmán Mawlí Salbí. Vedl například genocidu proti jezídům a dával rozkazy k jejich zotročování a zabíjení. Pochází z komunity Turkmenů v Iráku a jeho bratr, s nímž má dobré vztahy, Adel Salbí, žije v Turecku a je představitelem politické strany Turkmen Iraqi Front,“ napsala Kutilová.

„Salbí je původem z města Tal Afar v Iráku. Je to jeden ze zakladatelů ISIS a stejně jako Bagdádí prošel americkým vězením Camp Bucca v Iráku. Stejně jako Bagdádí byl i on v armádě Saddáma Husajna. Husajn byl popraven během americké a britské invaze do Iráku v roce 2003,“ připomněla Kutilová.

„V Campu Bucca bylo cca 24 000 vězňů, mnozí z nich z Husajnovy armády či tajných služeb, mnozí z nich s vazbami na al-Kaídu, mnozí z nich se zapojili do skupin bojujícím proti Američanům v Iráku. Na jeho hlavu vypsali USA odměnu 113,3 milionu korun, podle tajných služeb se skrývá buď v Iráku, nebo v Turecku,“ doplnila Kutilová.

Salbí reorganizuje ISIS

Reportéři Guardianu zdůraznili, že Salbí je „bezmezně oddaný extrémistické organizaci“, podle tajných služeb zároveň patří mezi nejvlivnější ideology ISIS. Současně je jedním z mála džihádistických lídrů nearabského původu. Vystupuje pod jmény Hadží Abduláh nebo Abduláh Kardáš, irácké úřady se však domnívají, že Salbí a Abduláh Kardáš jsou dva různí lidé.

Američané Salbího od počátku považovali za jednoho z předních kandidátů na roli vůdce ISIS, na něj a další dva vysoké činitele chalífátu vypsali odměnu 113,3 milionu korun. Západní zpravodajské služby se domnívají, že se Salbí nyní snaží upevnit svou pozici a reorganizovat vedení ISIS. Na přední pozice podle dostupných zpráv dosazuje džihádisty z nové generace, kteří jsou příliš mladí na to, aby se účastnili střetů s americkými silami v roce 2004 nebo irácké občanské války, jež potom následovala.

Kurdové varují: ISIS není poražen

Na konci března 2019 přišel ISIS o svou poslední baštu, kterou s podporou USA dobyla arabsko-kurdská koalice SDF, chalífát jako takový ale nebyl poražen. Kurdské síly informují o útocích džihádistů ve východní Sýrii a severním a středním Iráku. „Každý měsíc evidujeme tak 60 útoků ze strany ISIS, jde o atentáty, bombové útoky nebo napadání iráckých vojáků,“ uvedli Kurdové.

Kolébkou extremismu jsou podle Kurdů rovněž uprchlické tábory Hawl a Rodž, do kterých se uchýlily tisíce manželek a děti džihádistů. Nevěsty ISIS podle výpovědí v táboře vytvořily „minichalífát“ a zůstávají věrné ISIS a jeho doktríně a modlí se za jeho obnovení. Děti slovně i fyzicky napadají kurdské stráže a vyhrožují ostatním uprchlíkům, kteří v táboře žijí. Podle odborníků jsou tábory „inkubátorem další generace džihádistů“.

Zobrazit celou diskusi