Snímek Dcera zobrazuje zkušenost každého z nás, řekla animátorka v Rozstřelu

  15:54aktualizováno  22. ledna 13:04
Studentka FAMU Darja Kaščejevová loni získala studentského Oscara za krátkometrážní animovaný snímek Dcera. Nyní má před sebou cestu za tím věhlasným, velkým Oscarem. Do sálu losangelského Dolby Theatre usedne už 10. února. O tom, co od slavnostního večera očekává, a co vlastně její film znázorňuje, hovořila v Rozstřelu.

Nominace na Oscara letos Americká akademie filmového umění a věd oznámila 13. ledna. 

„Kvůli ceremonii zatím nervózní nejsem. Teď už jsem se z toho nadšení uklidnila. Ale tam asi nervózní budu, nevím,“ směje se Kaščejevová.

„Momentálně řeším, kdo se mnou na předávání Oscarů pojede. Pro doprovod je možné objednat lístky na několik balkónů v sále. Záleží také na tom, co nám dovolí rozpočet. Finanční podporu máme jak od fanoušků kinematografie, tak od školy. Ráda bych tam ale dostala co nejvíc lidí z mého týmu. Byla by to taková moje forma poděkování za jejich spolupráci,“ říká Kaščejevová.

„Děkovná řeč na studentských Oscarech by neměla být delší než 19 sekund. Když je delší, vstoupí vám do toho orchestr. Na „velké“, losangelské Oscary si řeč samozřejmě budu muset taky připravit. Neměla by být nudná a měla by diváky bavit, je to show. Všichni by si to měli užívat,“ tvrdí Kaščejevová.

Více než třicet festivalů

Snímek Dcera byl od své premiéry oceněn už na více než třiceti festivalech po celém světě včetně Francie, Ruska, Austrálie nebo Jižní Koreje. Na mnoha dalších se mu pak dostalo speciálního uvedení.

„Cestovat s filmem po všech zemích, které ho uvedly, by nebylo možné. Festivalů, kde byl film vybraný, bylo kolem 90. Intenzivně jsem po nich jezdila v září a v říjnu, v prosinci jsem byla na jednom. Rozhodně se to nedá absolvovat všechno,“ říká Kaščejevová.

„Poptávka po filmu byla i v mém rodném Tádžikistánu, stejně tak byl snímek uvedený i v Rusku, kde jsem žila a vyrůstala. Toho jsem se ale bohužel nemohla zúčastnit,“ dodává.

Film promítá zkušenost každého z nás

Snímek Dcera vypráví příběh ženy, která se u otcova smrtelného lůžka vyrovnává s dávným, možná až nenápadným traumatem z dětství. Momentem, jenž v budoucnu silně formoval její osobnost a hlavně vztah k ostatním. Autorka se inspirovala vzpomínkami na vlastní dětství.

„Myslím si, že ve filmu se nepromítá zkušenost, kterou bych zažila jen já. Každý člověk si ve svém dětství zažil něco takového, něco, co ho zranilo. Hodně jsem o tom četla, protože jsem se vždycky zajímala o psychologii. O člověku hodně vypovídá to, co zažil v dětství, co si prožil se svými rodiči. Nevnímala jsem to tedy výhradně jako moje odhalení,“ tvrdí Kaščejevová.

„Ve filmu jsem používala i hodně metafor. Snažila jsem se do nich zaobalit svoje pocity, okamžiky, které si pamatuju. Je to vyprávění a zároveň přemýšlení o vztazích. Asi jsem už ve věku, kdy o takových věcech přemýšlíte z trochu jiné perspektivy. Byla to taková moje psychoterapie a zároveň přijetí sebe, přijetí mých rodičů a taky částečně příprava na moje rodičovství, které mě snad taky jednou čeká,“ říká autorka.

Při natáčení filmu autorka využívala hlavně dřevo, kov a papír. „Tyto materiály působí podle mě přirozeněji, než ty umělé. Papír je blíž lidské kůži, než uhlazený silikon. Člověk se tak s postavami ve filmu může ještě více ztotožnit,“ tvrdí Kaščejevová.

Očekávám příjemné starosti, doufá autorka Dcery nominované na Oscara

„Když jsem byla na předávání studentských Oscarů, bavila jsem se tam s ostatními studenty. Bylo zajímavé zjistit, že jejich hlavním cílem je pracovat po škole jako animátor ve velkém studiu, jako je třeba Disney a podobně. Vůbec jim nejde o to, aby natočili vlastní autorský snímek. Jejich absolventské filmy nijak neexperimentují, není tam svoboda, je to v podstatě jen portfolio pro to, aby se pak mohli uplatnit ve velkém studiu,“ říká autorka.

„Nechci to kritizovat, ale ten systém tam funguje trochu jinak, hlavní je tam ta komerce. Není tam moc prostoru na podporu krátkého filmu, což v Evropě je. Krátký film je taková dílna, takový prostor pro hledání, aby se člověk pak mohl uplatnit i třeba s celovečerním filmem. Jsem ráda, že já se můžu realizovat v Evropě. Tam mi ten systém vyhovuje,“ dodává. 

„Po škole bych chtěla pokračovat ve tvorbě autorských filmů. Jsem moc ráda, že už teď nám škola umožňuje dělat koprodukci a tvořit v podstatě už na profesionální úrovni. Proto doufám, že až školu dodělám, budu dobře připravená a nebudu v reálném profesním životě ztracená,“ tvrdí autorka.

Po oznámení nominace na Oscara ministr kultury Lubomír Zaorálek oznámil, že by rád Kaščejevové pomohl v cestě za získáním trvalého pobytu na území České republiky.

„Za nějaký čas bude moci o trvalý pobyt zažádat také můj manžel. Spolupracujeme i profesně, dokonce hrál v jednom z mých filmů. Umíme se pohádat kvůli scénáři, ale do osobního života si pracovní spory netaháme. Zatím to tak funguje, tak doufám, že bude i do budoucna,“ směje se Kaščejevová.

Ruska původem z Tádžikistánu

Režisérka Darja Kaščejevová je ruského původu a narodila se v Tádžikistánu, odkud se s rodinou přestěhovala do Moskvy, když jí byly čtyři roky. V ruské metropoli vystudovala hudební režii, shodou okolností se však jako zvukařka dostala k animovanému filmu a ten ji okouzlil.

Do Česka přijela společně se svým mužem před více než pěti lety a loni v září obhájila bakalářský titul na FAMU. Nyní pokračuje v magisterském studiu na katedře animace pod vedením režisérky Michaely Pavlátové. 

Kromě Kaščejevové pro Česko studentského Oscara v minulosti získal ještě režisér Jan Svěrák a Marie Dvořáková.

Trailer k filmu Dcera

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

RECENZE: Kvůli střelci ve škole si Stíny v mlze II počkaly. Žádná škoda

8. dubna 2024  21:25

Premium Co si budeme nalhávat, druhá řada krimiseriálu Stíny v mlze budí zájem hlavně epizodou, kvůli níž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

Kde budeme hrát? Populární Dejvické divadlo hledá útočiště

10. dubna 2024  14:42

I tak oblíbená scéna, jakou je Dejvické divadlo, nemusí mít kde hrát svá představení. Na sociálních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Natáčí se nový film o Zlatovlásce. Nechybí ani „princ“ Petr Štěpánek

8. dubna 2024  15:20

Milovníci pohádek si budou moci užít pohádku o Zlatovlásce v novém provedení. Právě začalo natáčení...

Jeho prastrýc založil Primeros, teď Nicholas Lowry provází Identitou

16. dubna 2024

Čeští filmaři právě dotočili první celovečerní projekt s názvem Identita. Film o českém grafickém...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

Se řvoucím lvem v logu. Stoleté studio MGM má ve světě filmu stále vliv

15. dubna 2024  16:36

Americká filmová společnost Metro-Goldwyn-Mayer byla už mezi světovými válkami součástí...

Fiktivní román měl být jen vtip. A on se stal bestsellerem, líčí spisovatel Kyša

15. dubna 2024

Premium Úspěšným spisovatelem se stal na základě aprílové mystifikace. V žebříčku nejprodávanějších fantasy...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...