Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Dystopický seriál Watchmen další sérii nedostane. Jeho tvůrce pro ni nemá nápady

Seriál Strážci (2019). Tvůrce: Damon Lindelof. foto: HBO

LOS ANGELES - Tvůrce Damon Lindelof neplánuje v seriálových Watchmenech pokračovat. Navzdory tomu, že seriál posbíral skvělá hodnocení od diváků i kritiky. A to byl kritizován za přílišný důraz na sociální spravedlnosti. Televize HBO s Lindelofem souhlasí a diváci se tak do pokřivené komiksové Ameriky nejspíš nepodívají.
  16:30

V dnešní době je přirozené, že každá série oblíbených seriálů končí otevřeným koncem, aby fanoušci mohli celý rok do další série žít v nejistotě z toho, co se s jejich oblíbenými hrdiny stalo. Nejinak tomu bylo i v případě Watchmanů. Jedna z hlavních postav je možná mrtvá, druhá pravděpodobně získala schopnosti podobné bohům. Jenže tento konec nejspíše otevřený zůstane, protože seriálový tvůrce Damon Lindelof pro USA Today potvrdil, že druhou sérii v žádném případě nechystá. K tomu se připojila i HBO. „Je těžké si představit druhou sérii bez Damona Lindelofa,“ sdělil k tomu prezident televize Casey Bloys. 

Seriál Strážci (2019). Tvůrce: Damon Lindelof.
Seriál Strážci (2019). Tvůrce: Damon Lindelof.

Damon Lindelof je spolutvůrcem populárního amerického seriálu Ztraceni (2004-2010) a právě u něj zjistil, jak je divácky nevděčné rozehrát velké množství příběhových linií a pak je muset improvizovaně a urychleně ukončovat. „Chtěl jsem, aby každý z členů mého štábu věděl, co pojem série obnáší,“ sdělil minulý měsíc v rozhovoru pro Entertainment Weekly.

„Tím spíš po mých zkušenostech ze Ztracených, kdy kvůli velkému množství příběhových linií divák neví, jak tlustá ta kniha je, když ji bere do rukou. Chtěl jsem, aby každý věděl, že v případě Watchmenů nejde o část trilogie nebo první sérii třeba ze sedmi,“ dodal. V rozhovoru pro magazín Deadline pak Lindelof přiznal, že pro pokračování Watchmenů nemá žádné nápady. 

Kreslená předloha

Komiksovou minisérii o dvanácti sešitech vytvořili mezi roky 1986 až 1987 pro komiksové nakladatelství DC scenárista Alan Moore a kreslíř Dave Gibbons. Dílo získalo prestižní Eisnerovu cenu. V letech 2012 a 2017 vyšla pokračování, ale na těch se ani jeden z autorů již nepodílel.

HBO

Komiks je zasazen do alternativní Ameriky během studené války. Superhrdinové zde existují, ale jsou postaveni mimo zákon a velká část z nich živoří v tajnosti a chudobě. Nezvykle temný a brutální (na poměry ostatních komiksových scenáristů) Mooreho komiks na svých stránkách rozvíjel myšlenky lidského údělu, zašlé slávy nebo pomsty.

V roce 2009 se Strážce snažil adaptovat do podoby filmu režisér Zack Snyder (Liga spravedlnosti, Úsvit mrtvých). Snímek byl přijat kladně, ale v současné záplavě komiksových filmů je spíše zapomenut. Tím spíše, že i přes kladné recenze se jednalo o komerční propadák. Mimochodem, na Strážcích dělal vědeckého konzultanta známý „fyzik-superhrdina“ James Kakalios (rozhovor ZDE).

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!