O smrti sólistky Státní opery i Národního divadla napsaly i Divadelní noviny a právě tam se také nyní objevila informace o pohřbu. „Poslední rozloučení se bude konat ve středu 22. ledna ve 14:15 hodin v obřadní síni krematoria v Praze-Motole.“

Všichni tak zřejmě budou mít možnost naposledy se poklonit velké umělkyni, oceňované i ve světě. Rodačka z Ostravy a absolventka pražské Akademie múzických umění, která zahájila první operní angažmá v roce 1957 v Ústí nad Labem, se proslavila především rolí Kostelničky v Její pastorkyni.

Během kariéry hrála i v Brně a v roce 1964 se stala členkou Národního divadla, kde působila téměř třicet let – tam se jí dostalo mnoha významných úloh. Objevila se v operách Wagnerových, Beethovenových, Straussových, Pucciniho i Janáčkových. Působila i coby pedagožka na Akademii múzických umění. Hostovala v řadě zahraničních měst, mimo jiné ve Vídni, Amsterodamu, Římě, San Francisku, Stockholmu, Barceloně, Modeně i New Yorku.

Nejvíc na sebe Naděžda upozornila, když v roce 2011 odmítla Cenu Thálie 2010 a na vysvětlení sepsala otevřený dopis, v němž mimo jiné uvedla, že ocenění měla dostat již dřív a nyní by to byl pouze milodar. „Nikdy jsem ze sebe nedělala nějakou nepřekonatelnou hvězdu, ale přece jen si myslím, že jsem docílila víc než spousta ostatních, a vždycky jsem tady vadila,“ tvrdila. 

Fotogalerie
1 fotografie