To snad ne! Zákulisní dohoda vedení České televize a Rady ČT ve vinárně Bokovka? Bitva o místa v Radě zuří naplno. Kdo vyhraje a kdo bude vracet miliony?

Generální ředitel České televize Petr Dvořák údajně nabídl předsedovi Rady České televize Janu Bednářovi, že dokáže zařídit v parlamentu jeho znovuzvolení – pokud přimhouří oko při schvalování rozpočtu České televize.

Tato skandální informace, které sami nevěříme, víří mediálním zákulisím a je třeba ji považovat spíše za hypotetickou, protože ji nelze nijak ověřit. K této údajné nabídce, která se neodmítá, mělo dojít na předvánočním večírku České televize v luxusní vinárně Bokovka v Dlouhé ulici. Podívejme se na pozadí této informace.


Luxusní vinárna Bokovka v Dlouhé ulici v Praze. Ve vinárně stejného jména v Karlových Varech loni pořádala Česká televize bujarý večírek

Česká televize prý pozvala na večírek do Bokovky všechny členy rady, dorazila však údajně jen hrstka – včetně předsedy Rady Jana Bednáře. Již tento samotný fakt (rada má ČT kontrolovat) lze označit ze nevhodný.

Ředitel Dvořák měl předsedovi Bednářovi slíbit podporu podporu poslaneckých klubů ODS, Pirátů a TOP 09 – což jsou přesně ty strany, které bojují za údajnou “nezávislost” České televize, například formou organizování demonstrací před sněmovnou, nebo účastí na nich.


Miroslav Kalousek (TOP 09) na demonstraci za nezávislost České televize, Tibet a odvolání Babiše

Kritika zpravodajství se na Českou televizi však snáší od většiny politických stran včetně ANO, ČSSD, SPD, KSČM a Trikolóry. Nejhlasitějším kritikem zpravodajství České televize je prezident Miloš Zeman, ale i mnoho mediálních expertů.


Reportáž České televize: Bývalý premiér Andrej Babiš

Hlavní slovo při výběrů nových členů rady bude mít ANO, která má v parlamentu 78 hlasů ze 200. Zpravodajství České televize dlouhodobě a často neprůkazně útočí na předsedu ANO premiéra Andreje Babiše a další členy vedení hnutí.




“Jde o to, aby byly v Radě České televize lidé, kteří mají zájem využít nástrojů kontroly, které mají k dispozici, a nenechali se zkorumpovat,” řekl portálu ARFA Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií a bývalý policejní ředitel.


Mandát skládají: Bednář, Beniak, Hauser, Dostál, Levá a Venclík

Kandidát do Rady ČT Pavel Matocha

Lítý boj v zákulisí

K volbě nových členů Rady České televize (včetně předsedy Jana Bednáře) má dojít v parlamentu na konci února. Výměna se týká šesti členů z 15členné rady, jde tedy o masivní změnu. Někteří radní budou usilovat o znovuzvolení (včetně Jana Bednáře).


Česká televize je nyní ve svízelné situaci. Jak již informoval portál ARFA, Rada České televize nechválila rozpočet České televize, což je krok dosud zcela nevídaný a svědčí o vážnosti situace. Objevily se námitky nejen ohledně obsahu a hospodaření ČT, ale i co do vykazování účtů.



Kandidát do Rady ČT Xaver Veselý

Česká televize v posledních letech vykazuje jako by tzv. “vyrovnaný rozpočet”, za což pobírá ředitel Dvořák pravidelnou odměnu v závratné výši 2,4 milionů ročně. ČT je však v hluboké ztrátě, a to zhruba 700 milionů korun ročně. Rozdíl je “zalepený” z rezerv, vytvořených minulým vedením televize (tzv. Fond TVP).

Objevily se návrhy, že by měl ředitel Dvořák odměnu 2,4 milionu korun vrátit, a to za nejméně za posledních pět let, protože pokud nebyl rozpočet vyrovnaný, nemá na ni nárok. Celkově jde o částku 12 milionů korun z peněz daňových poplatníků. Petr Dvořák je ředitelem ČT od roku 2011.


Kdo za koho

Rada České televize loni na konci roku řediteli Dvořákovi rozpočet “hodila na hlavu” a zadala mu úkoly (dodat strategické plány), které v požadovaném termínu nesplnil. Rada má kompetenci ředitele České televize odvolat.


Předseda Rady ČT Jan Bednář je sám v mezní situaci. V únoru mu končí mandát – a nejen jemu, ale také dalším pěti členům rady. Ta má celkem 15 členů, takže bude její složení změněno zásadním způsobem. O šest míst v Radě zuří v zákulisí lítý boj a podpora jednotlivých politických klubů je klíčová.


O mandát se budou znovu ucházet předseda rady Jan Bednář, filosof Michael Hauser (Socialistický kruh) a dramatik a scenárista Vlastimil Venclík. Opětovnou kandidaturu zvažuje novinář Vratislav Dostál (Info.cz) a bývalý mediální manažer Luboš Beniak (Readers Digest). Pokračovat nechce jen bývalá poslankyně za KSČM Ivana Levá, ta podle svých slov „odchází na zasloužený odpočinek“.

O jejich posty mají podle dostupných informací zájem moderátor Luboš Xaver Veselý a novinář Pavel Matocha, bývalý ředitel ČT Jiří Janeček, Tomáš Doležal (SPD), Petr Jedinák (SPOD), další (nominace byly uzavřeny před několika dny)




ANO, který disponuje 78 hlasy.

close
Arfa.cz: Aby ti už neunikl žádný příběh