Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Projekt na Horáckou arénu má zelenou, bude stát 65 milionů

Po dvou měsících příprav podepsali vítězové architektonické soutěže na návrh Horácké multifunkční arény smlouvu se statutárním městem Jihlavou. Podrobnou projektovou dokumentaci Horácké multifunkční arény (HMA) pro město vypracuje ateliér Chybík+Krištof pod vedením Josefa Chybíka za necelých 65 milionů korun. 

Vizualizaci stavby arény můžete zhlédnout ZDE

„Mám radost z toho, že Jihlava podepsala smlouvu právě s tímto architektonickým ateliérem. Jsou vycházejícími hvězdami moderní architektury a město našlo odvahu se s nimi na projektu spojit. To, jakým způsobem se ke kvalitě zpracování postavíme, totiž bude ovlivňovat celé centrum města. Projekt je opravdu velkolepý, městotvorný, a daří se v něm plnit účel celé věci – oživit město i to samotné místo, aby nebylo využíváno jenom hokejisty, ale i ostatními uživateli a třeba i kolemjdoucími. Věřím, že tam bude živo nejenom při hokejových zápasech, ale od rána do večera,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Cena obsahuje všechny stupně projektové dokumentace od studie, dokumentace pro územní rozhodnutí, stavební povolení i realizaci stavby, po studii a projekt interiérů, výkon autorského dozoru po dobu výstavby či související inženýrskou činnost. Součástí je také projekt demolice stávajícího stadionu.

„Už v soutěžním návrhu počítala vítězná kancelář s etapizací výstavby. Reálné bude nejprve postavit halu a objekt na nároží ulic Tolstého a Jiráskova. Zda se povede upravit i zimáček a objekt u bývalého kina Sokol, je otázkou závislou především na vývoji stavebního trhu, pohybu cen stavebních prací a materiálů. V tomto jsem však spíše pesimistou. Naopak optimistický jsem ohledně umístění běžeckého oválu na střeše, rádi bychom ho zachovali. Ve městě je potřeba efektivně využít všech ploch a ani tato veliká by neměla zůstat nevyužita,“ uvedl manažer pro výstavbu HMA a jihlavský radní David Beke.

Finální studie by však měla doznat dílčích změn. Ty ve většině vzešly z podrobného nastudování soutěžního návrhu a následných diskuzí mezi architekty a budoucími uživateli. Tento dialog nemohl z důvodu zachování anonymity soutěže proběhnout během soutěže, je však důležitou součástí přípravy výstavby.

„Ze strany architektů byl cítit opravdový zájem stavbu pod jejich taktovkou postavit a byli ochotni také znatelně ustoupit z původní nabídkové ceny. Nyní se musí do poloviny dubna dopracovat architektonická studie a stále počítáme s termínem pro zahájení demolice stávající arény na konec roku 2021,“ dokončil David Beke.

Ohodnoť článek

Štítky Horácká aréna, projekt, Jihlava, stavba, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt na Horáckou arénu má zelenou, bude stát 65 milionů | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.