Hlavní obsah

Hypotéky už nezlevňují, zájem klesá

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Hypotéky zlevňovaly po celý loňský rok, ovšem během posledního čtvrtletí se výrazný pokles sazeb prakticky zastavil. Průměrná úroková sazba podle Fincentrum Hypoindexu v prosinci, stejně jako v listopadu, klesla o setinu procentního bodu na hodnotu 2,34 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

„Přestože došlo k dalšímu snížení průměrné úrokové sazby, tak na počtu sjednaných hypotečních úvěrů se to neprojevilo a došlo k jeho poklesu. Nicméně objem těchto obchodů neklesá stejně rychle jako počty a díky tomu byl opět překonán rekord v poměrné výšce poskytnutého úvěru a činí 2 543 963 korun,“ uvedl Jiří Sýkora specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Zvedající se průměrná výše poskytnutých hypoték odráží i stále rostoucí ceny nemovitostí. Například metr čtvereční nového bytu v Praze zdražil koncem roku v nabídkách developerů na 103 413 korun. To podle společnosti Ekospol představuje oproti předchozímu čtvrtletí nárůst o dvě procenta.

Za celý loňský rok nové byty v hlavním městě zdražily o 6,4 procenta. Za průměrný nový 55metrový byt tak zájemce nyní zaplatí 5,69 milionu korun, zatímco o rok dříve by ho vyšel na 5,35 milionu korun a o dva roky dříve na 4,7 milionu korun.

Lídři trhu zdražili

Stagnace průměrné úrokové sazby v posledním čtvrtletí loňska podle analytiků naznačuje, že se zlevňováním hypoték je konec. V prosinci snížila úrokové sazby pouze Sberbank. Další banky však hypotéky zdražují. Hypoteční sazby tak zvýšily například Hypoteční banka, Česká spořitelna, Raiffeisenbank či Wüstenrot. Analytici přitom očekávají další zdražování.

Prosinec obvykle bývá z pohledu hypotečního trhu silnějším měsícem než listopad, výjimkou byly v minulosti roky, kdy došlo ke zpřísnění regulace. Na konci loňského roku sice nebyla zavedena žádná další regulace, hypoteční trh se ale po celý rok vypořádával s přísnější regulací České národní banky (ČNB) z předloňského roku.

V prosinci si tak sjednalo hypotéku 7074 klientů, o 231 klientů méně než o měsíc dříve. Objem uzavřených hypotečních obchodů dosáhl 17,996 miliard korun, o 0,3 miliardy korun méně než v listopadu.

V meziročním srovnání byl však loňský prosinec pro banky úspěšnější než prosinec roku 2018, kdy si hypotéku sjednalo 6565 klientů a objem dosáhl 14,935 miliardy korun.

Údaje pro Fincentrum Hypoindex poskytuje jedenáct bank. Podle konkurenčního Broker Consulting Indexu, který vychází ze sazeb hypotečních úvěrů, jež zprostředkovali konzultanti Broker Consultingu a pobočky OK Point, klesla v prosinci průměrná sazba úvěrů na bydlení na 2,51 procenta, což znamená proti listopadu snížení o 0,05 procentního bodu.

„Rok 2019 se nesl ve znamení hledání řešení, jak ven ze situace, kdy na stejnou výši hypotéky potřebujete vyšší příjem. Zároveň se ale stále více začalo ukazovat, že stejná hypotéka už nestačí, protože se mezitím zvýšila cena nemovitostí. Dlouhodobým řešením je mít více vlastních peněz. Na trhu i v politice se mluví o tom, že zásahy ČNB vlastně znemožnily mladým rodinám vlastní bydlení,“ podotkl analytik Broker Consulting Martin Novák.

Riziko předlužení

ČNB předloni zavedla pravidla, podle kterých objem všech úvěrů žadatele nesmí převýšit devítinásobek jeho čistého ročního příjmu. Omezeny jsou také hypotéky s LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) nad 80 procent. Mnoho lidí tak už na hypotéku nedosáhne.

Na hypotéku nedosáhne stále víc lidí

Finance

Vedení ČNB zdůrazňuje, že úlohou centrální banky je hlídat finanční stabilitu. „Cílem opatření bylo zabránit vzniku problémů v celém bankovním sektoru v případě, že by došlo k prudkému ochlazení ekonomiky, firmy by začaly propouštět zaměstnance a řada lidí by neměla dost prostředků na splácení příliš vysokých hypoték,“ sdělila Právu mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Centrální banka podle ní svými doporučeními zároveň sleduje, aby některé banky svým rizikovějším chováním v konkurenčním boji nestrhávaly ostatní k nepatřičně uvolněným praktikám.

„Opatření přeneseně chrání i domácnosti, aby se s příliš velkou hypotékou nedostaly do dluhové pasti v době, kdy se jim nebude dařit tak, jako doposud. Stejně tak chrání daňové poplatníky před tím, aby v případné krizi nemusela vláda sanovat s použitím jejich daní problémy v bankách, jako tomu bylo po poslední krizi v několika evropských zemích,“ dodala Vodstrčilová.

Reklama

Související témata:

Související články

Na hypotéku nedosáhne stále víc lidí

Dostupnost bydlení v Česku se nadále zhoršuje. Ceny bytů za poslední rok vzrostly v průměru o 10 procent, prudce nahoru jdou i nájmy a současně se výrazně...

Hypotéky zlevňují, prodeje vzrostly

Průměrná úroková sazba hypoték klesá již devět měsíců v řadě. V říjnu se zastavila na hodnotě 2,36 procenta. Banky hypotéky zlevňují, aby získaly co nejvíce...

Výběr článků

Načítám