Zima sice stále drží žezlo pevně v rukou, ale pokud jde o plánování dovolené, do léta až tolik času nezbývá. Jak to zařídit, abyste si užili zasloužený odpočinek co nejlépe, i když je rodinný rozpočet trochu napjatý? Přinášíme vám užitečné tipy kde a jak ušetřit.

Peníze na financování dovolené se v rozpočtu nehledají zrovna snadno. Dnů určených k rekreaci máme během roku pár, a o to více si je chceme užít. Ať už plánujete rodinnou dovolenou u moře či ve vlasti, je dobré se na ni včas finančně připravit.

Návod jak uspořit peníze na dovolenou

  1. Připravte si uzavíratelnou dózu, do které budete peníze na dovolenou ukládat, a jež bude tzv. „nedotknutelná“. V nejideálnějším případě si otevřete konto v bance, určené pouze pro tento účel.
  2. Stanovte si realistický cíl, který budete schopni realizovat. Pokud toužíte vyrazit k moři, zvolte destinaci, na kterou jste schopni našetřit. Maledivy odsuňte např. na dobu, až budou děti z domova, a tentokrát se poohlédněte třeba po dovolené v Itálii.
  3. Zaveďte si vlastní účetní knihu, kam budete zaznamenávat příjmy a výdaje domácnosti. Jen tak budete schopni stav vašich financí reálně posoudit a rozhodnout, kde lze ušetřit.
  4. Určete si částku, kterou budete moci pravidelně ukládat do „dovolenkové“ dózy.
  5. Vyhněte se impulzivním nákupům! Při nakupování (zejména na online shopech) pečlivě zvažujte, zda danou věc doopravdy potřebujete. Při nákupu oblečení předem udělejte kontrolu šatníku. Obzvlášť my ženy totiž máme tendenci kupovat velmi podobné kusy oblečení. Pokud se váš vkus radikálně nezměnil, je dost pravděpodobné, že např. pruhované tričko už v šatníku máte a nové nepotřebujete.
  6. Plaťte hotově. Stanovte si částku, kterou můžete týdně utratit a podle toho rozhodněte, co si lze a co nelze dovolit. Peněženka vám okamžitě ukáže, jak si momentálně stojíte.
  7. Předem naplánujte týdenní jídelníček. Vyhnete se tak ukvapeným nákupům potravin, a také uděláte něco pro naši planetu. Mnohem méně totiž budete plýtvat potravinami.
  8. Cvičte doma. Ušetřete za návštěvu fitness centra a zkuste své tělo vytrénovat podle návodů na Youtube. Peníze uspořené za každou návštěvu „fitka“ ihned odložte do dózy.
  9. Dovolenou si včas zarezervujte. Cestovní kanceláře nabízejí tzv. first-minute slevy, kdy jsou zájezdy levnější a zároveň máte možnost většího výběru. Pokud se chystáte vydat na cesty na vlastní pěst, pečlivě prohlížejte ubytovací portály a ceny porovnávejte. To samé platí u koupě letenek.
  10. Využijte alternativní nabídky ubytování. Například přes webovou službu Airbnb naleznete ubytování za výhodnou cenu ve více než 65 zemích. Odvážnější cestovatelé mohou využít tzv. home swappingu či home exchange, kdy výměnou za poskytnuté ubytování ve vašem domě či bytě, získáte zdarma střechu nad hlavou ve vámi vybrané destinaci. Stejně jako tomu bylo v romantické komedii Prázdniny, kde si Kate Winslet a Cameron Diaz vyměnily své příbytky. Mezi deset nejlepších home swapingových webů patří dle britského deníku The Guardian například stránky: homestay.com, lovehomeswap.com či homeexchange.com.

Foto: depositphotos.com, Instagram