Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Dallas v NBA nestačil doma na Clippers, zářil Kanaďan Leonard

Dorian Finney-Smith se snaží zabránit střelci Los Angeles Clippers Kawhi Leonardovi. foto: ČTK

Aktualizováno
New York - Jediný zápas úterního programu NBA vyhráli basketbalisté Los Angeles Clippers, kteří v souboji předních celků Západní konference zvítězili v Dallasu 110:107. Hostům s 36 body a 11 doskoky vévodil Kawhi Leonard, 36 bodů nastřílela i domácí hvězda Luka Dončič. Mavericks však přišli o pivota Dwighta Powella, jenž si zřejmě přetrhl Achillovu šlachu.
  9:08aktualizováno  9:13

Osmadvacetiletý Kanaďan Powell se v závěru první části skácel při pokusu o únik, nikdo ze soupeřů se ho přitom nedotkl. „Jistě to budeme vědět až po rentgenu. Bojím se nicméně, že situace je vážná,“ řekl novinářům trenér Rick Carlisle. Podle prvních prognóz se klíčový pivot Mavericks, jenž má v ročníku zápasové průměry 9,6 bodu a 5,7 doskoku, bude léčit minimálně do konce sezony.

Dončič předvedl další výborný výkon, k 36 bodům přidal deset doskoků a devět asistencí. Třináct bodů nastřílel Tim Hardaway a deset Kristaps Porzingis, který se vrátil po zranění. Proměnil ale jen čtyři ze 17 střel.

Clippers, kteří zvítězili počtvrté v řadě, táhli vedle Leonarda zejména Landry Shamet, jenž nasbíral 18 bodů včetně pěti trojek, a Louis Williams s 16 body. Druhý celek západu vedl během prvního poločasu až o 14 bodů, necelé tři minuty před koncem ale domácí stáhli na 98:100.

Poté zaúřadovali Montrezl Harrell, který proměnil dvě šestky, a Shamet, jehož trojka zajistila Clippers sedmibodový náskok. Mavericks se ještě přiblížili na 105:108 a Hardaway měl dokonce možnost vyrovnat, jeho trojka však obroučkou nepropadla.

Kaliforňané, jimž s bolavým stehenním svalem chyběl už pošesté v řadě Paul George, získali osmý triumf z posledních deseti utkání. Na první Lakers však stále ztrácejí tři výhry. Mavericks vedou Jihozápadní divizi, v pořadí konference jsou pátí. 

Autor: