Ceny prasat letos zahájily rekordem, o vývoji rozhodne mor

Sdílejte článek
Ceny prasat letos zahájily rekordem, o vývoji rozhodne mor

Ceny prodávaných jatečných prasat letos zahájily rok na rekordních 49 korunách za kilogram. Na podobné úrovni ještě nový rok nikdy neodstartovaly. Cena přesáhla i začátek roku 2013, kdy mírně překročila 44 Kč/kg. ČTK to sdělil ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal. Od začátku roku se ceny kvůli poklesu v Německu mírně snížily, v minulém týdnu vykupovala větší jatka prasata za 47 až 48 Kč za kilogram. Ceny by se mohly letos udržet na současné úrovni, rozhodne ale výskyt afrického moru prasat.


"V Polsku se posunul africký mor prasat dost výrazně k německým hranicím," řekl Stibal. Podle něj nikdo v současnosti nechce odhadovat, co by se přesně dělo, kdyby se choroba dostala do německých chovů. Německo je významným evropským exportérem. Nejspíš by to znamenalo zákaz vývozu vepřového do asijských států a změny distribuce masa na evropských trzích, kdy by se snažilo Německo zbavovat přebytků. Cena by se tím snížila.

Druhou alternativou ale podle něj je, že by Nizozemsko a Španělsko dokázaly exportovat maso právě do východních států. Pak by mohlo německé maso mířit právě do států, které by zvýšily export do třetích zemí.

Možnost by mohli dostat také čeští exportéři. Loni v listopadu získaly tři české firmy možnost vyvážet zmrazené a chlazené vepřové maso do Hongkongu, podle Stibala by se pak letos mohl odsouhlasit export do větší části Číny. Vývoz vepřového masa do asijských zemí by byl pro české producenty do budoucna dobrou perspektivou, protože tamní chovy také decimuje africký mor prasat. Čína je dlouhodobě největším vývozcem vepřového na světě.

Podle Českého statistického úřadu stálo vepřové na pultech v třetím letošním týdnu skoro 149 korun za kilogram pečeně s kostí, loni touto dobou šlo o necelých 120 korun. Na konci loňského roku pak stála 115,60 Kč/kg.

Zdroj: ČTK


Přečteno: 308x