Hlavní obsah

Svatebním trendům vládnou holá záda, rozparky i peří

Novinky, Kristýna Léblová, Linda Humlová, kk
Praha

Chystáte se v novém desetiletí vstoupit do manželského svazku? Pak je nejvyšší čas začít plánovat nejen veselku, ale také to, v jakých šatech se budete vdávat. Kreativitě se meze nekladou. Trendy jsou nejen holá záda, ale také vysoké rozparky nebo třeba peří.

Nevěsty budou letos stále v boho stylu. Trendem jsou ale dlouhé rukávy a výstřihy i na zádechVideo: Novinky

 
Článek

Letošnímu roku vládnou čisté, jednoduché a přirozené linie šatů se splývajícími sukněmi a živůtky ušitými z těch nejjemnějších materiálů, jakými jsou šifon, tyl a krajky. Lehké látky jsou pak často kontrastně doplněny výrazným prvkem, jako je například výrazný pásek nebo zdobné aplikace.

Trendem jsou také dlouhé rukávy, které mohou mít hned několik podob. Kromě těch klasických, které kopírují linii rukou, jsou v oblibě i nabírané rukávy, které začínají v půlce paží. Výstřihy se stále drží v oblibě, pomalu, ale jistě je válcují vysoké rozparky, které sahají až vysoko nad kolena.

Mezi nejnovější a poměrně netradiční trendy pak patří crop top šaty, tedy takové, které mají živůtek oddělený od sukně. Oblíbené jsou stále také elegantní šaty s holými zády, po kterých sahá čím dál více nevěst.

Foto: Profimedia.cz

Trendům vévodí jednoduché linie. Přehlídka značky Dior

Jak se naučit nosit bílou barvu i v zimě

Styl
Foto: Profimedia.cz

Zleva přehlídky značek Elie Saab, Ralph & Russo, Oscar de la Renta

Boho styl

„Na výsluní se stále drží boho styl. Samozřejmě se najdou i takové klientky, které mají rády velké princeznovské šaty,“ tvrdí návrhářka svatebních šatů Zuzana Lešák Černá.

Souhlasí i Lenka Izsák ze svatebního salonu Mia Bella: „Oblíbené jsou také šaty s nádechem folkloru. Ten je velmi populární mezi nevěstami, které plánují svatbu ve stodole, mlýně či vinném sklípku. Folklorní šaty jsou charakteristické bavlněnou krajkou a doplňky s barevným květinovým motivem.“

Foto: archiv firmy

Šaty ze salónu Mia Bella

Důraz na přirozenost se odráží také v barvě šatů. Preferovaný je především co nejpřirozenější bílý odstín – barva bavlny. Jedná se o lehce smetanový odstín, který navíc pleti středoevropských žen velmi lichotí.

„Nevěsty se odklánějí od optical white, což je sněhově bílá. Převládají přírodní svatby, takže šaty mohou být až v pískové barvě,“ říká majitelka svatebního salonu Delta Petra Vyoralová.

Majitelka salónu Adina Marie Nováková hovoří o tzv. ivory barvě, což je právě off-white. První barva po bílé. Svatebčané stále ale vidí bílou barvu.

„Není to ale taková ta krystalická bílá,“ řekla Novinkám. Moderní jsou též všechny pastelové odstíny od pudrově růžové až přes nude, které se často používají jako podklad pod bílou krajku a vytvářejí tak iluzi odhalené kůže.

Foto: Profimedia.cz

Šaty pro ženy s křivkami značky Pronovias

„Ačkoliv trendům dominují zejména hladké šaty, krajky jsou in neustále a myslím si, že jen tak nevymizí, protože k nevěstám zkrátka patří. Moderní jsou také dlouhé rukávy a do módy se vrací klasická 80. léta, kdy mají nevěsty vycpaná ramena,“ řekla Nováková.

Ve jménu udržitelnosti

Stejně jako v jiných odvětvích i ve svatebním průmyslu se stále více bere ohled na ekologii a udržitelnost. Do popředí se navíc dostává šetrný trend zvaný upcyklace.

Udržitelnost, pomalá smrt rychlé módy

Styl

„Chce-li nevěsta šaty unosit i po svém velkém dni, například při běžném nošení či na plesy, má možnost šaty upcyklovat. Ušijeme je v takovém střihu a z takového materiálu, aby bylo možné je po svatbě přešít a také obarvit. K recyklaci jsou vhodné šaty kvalitního střihu z bavlny či jiného přírodního materiálu, krajku z umělé látky barvit nelze,“ uvádí Lenka Izsák.

Foto: archiv návrhářky

Šaty od návrhářky Veršatyl

Doplňky

Protože se často svatby v dnešní době odehrávají na místech, jako jsou louky, lesy, mlýny nebo zahrady, volí nevěsty místo vysokých podpatků balerínky nebo dokonce tenisky.

„Proto je dobré mít šaty, které budou vaše, nebo se dají zkrátit, protože většinou jsou šaty šité na 175 cm vysokou postavu. Velmi doporučuji boty na platformě. Nemusí mít vždycky plochý předek a jenom vysoký podpatek. Jakmile boty mají vepředu platformu, tak jsou to boty, ve kterých můžete vydržet celou svatbu až do noci,“ radí Nováková.

Co se týče šperků, návrat zažívají nejrůznější čelenky a diadémy. Opět ale převažuje přirozenost. Nezapomeňte také, že podle tradice by nevěstě ve svatební den nemělo chybět něco modrého.

Místo, kde diamanty získávají svoji tvář

Styl
Foto: archiv firem

Závoj, C&A, orientační cena 329 Kč. Krátký kabátek, návrhářka Zuzana Kubíčková, 23 180 Kč. Overal, C&A, orientační cena 1500 Kč. Balerínky, Kazar, 1396 Kč. Lodičky, Zara, 599 Kč

Foto: archiv firmy

Vlasová korunka, šperky Kořeny, 2200 Kč

Reklama

Související články

Schovejte se před mrazem do medvědího objetí

Medvědí kabáty z umělé kožešiny byly trendy již minulou zimu. Letos ale ještě více zhuňatěly a jsou rozmanitější. Navíc jsou skvělou volbou do chladného...

Zimní móda pro opravdové gentlemany

Chladné období módním experimentům příliš nepřeje, přesto by byla škoda se uchylovat pouze do vaťáků a prošívaných bund. Jak neztratit ani v zimě na eleganci...

Výběr článků

Načítám