Před Incalem

Jaké bylo mládí Jona Difoola, tarotového blázna, kterému bylo jeho nejlepším snahám navzdory souzeno probudit hluchý a slepý vesmír? Jaký byl svět šachtoměst, technotechnů, telemanů, betonových racků a homeokurev předtím, než se rozehrálo kosmické drama, v jehož středu stál bájný Incal? Ať už vám Jodovesmír chyběl, nebo ne, otřete slzy. Nadechněte se. A vítejte zpátky.

Alejandro Jodorowsky za pár dní oslaví jednadevadesáté narozeniny. Ti z vás, kteří měli to potěšení vidět starého pána z Chile naživo na loňském Světě knihy, ale vědí, že věk je u něj pouhé číslo a ještě k tomu zavádějící. Použijeme-li na úvod trestuhodnou zkratku, můžeme říct, že pokud George Lucas stál koncem sedmdesátých let za malou revolucí ve filmové sci-fi, v roce 1980 udělali totéž Jodorowsky a Jeanem Giraud neboli legendární Moebius. Jen s komiksem a ve staré dobré Francii.

Jste-li zatím benjamínky Jodorowského příběhů, zastavte se a udělejte čelem vzad. Vážně, teď hned. Tohle nebude nic pro vás. Protože navzdory tomu, že chronologicky stojí Před Incalem skutečně před Incalem, neznamená to, že by se tak měl také číst. Vy, kteří Joda neznáte, potřebujete nejprve projít iniciací a zakusit legendu. A než se zakousnete do příhod mladého Jona Difoola, je nutné, neřkuli nezbytné, přečíst Metabarony a Incal samotný. Na pořadí těch dvou nezáleží. Pokud je máte doma poličce nebo alespoň v živé paměti, pokračujte. Znáte totiž vrcholy Jodovy tvorby a jste zasvěcení.

Hledá se zasvěcení

O něj totiž jde. Ačkoliv se tak zpočátku tváří, Před Incalem ve skutečnosti žádné nenabízí. Je to veskrze civilní příběh, jaký byste u Joda nečekali. Touha a potenciál ke změně, lásce a obrození, což jsou v příbězích dnes již starého Chilana témata zcela zdomácnělá, má tentokrát ryze osobní podobu. Nejde o osud vesmíru, ani probouzení světů, ale o rovinu dvou mladých lidí z odlišných společenských kast (on syn kurvy ze zábavního podlaží, ona členka vesmírné aristokracie s vlastní aureolou), kteří se do sebe zamilují.

Pozadí tvoří poměrně banální detektivní příběh, který se tváří jakože by svým vyústěním mohl mít alespoň lokální dopad a zamávat a otřást elitami šachtoměsta, v němž se komiks odehrává, ale v realitě to tak není. I když odhalení proběhne, na změnu je moc brzy. Systém je silnější než dva jednotlivci. Osudová kola se teprve roztáčejí. Samotná láska a snaha k vítězství nad bestií nestačí.

Depka jako Deepo

Vyznění komiksu je na Joda nezvykle skeptické, až depresivní. Koloběh vzpoury proti všemocnému systému se několikrát zopakuje a dopadne pokaždé stejně. Ať už v ústřední snaze Jona a jeho aristovské lásky Louz odhalit technotechnařské spiknutí, nebo třeba ve společenství mutantů, vyznávajících čistou lásku, kam je Jon krátce přiveden, jen aby byl za několik okamžiků svědkem jeho brutálního vyvraždění. Jak jinak než rukama vládou vyráběných zrůd, z nichž jedna je náhodou i Jonův vlastní otec. Pokud jste čekali komplikovanější narážky anebo doufali, že si Jodo tentokrát odpustí exkurz do vlastní psýchy, je možná na čase sáhnout po jiné literatuře.

Celou dobu je přitom budována iluze, že vykoupení a vítězství je možné. O to tvrději pak dopadne zjištění, že tomu tak není ani náhodou. Finále je sice poněkud uspěchané a šroubované, aby bylo návaznosti na původní Incal učiněno zadost, přesto však Jodorowsky zůstává celou dobu zábavně podvratný vůči vlastním schématům a čtenářským očekáváním. Takže zvládne i překvapit, namísto toho, aby jen školometsky kázal jako v Technokněžích. A to se cení.

Moebius bez Moebia

Předchozí srovnání není náhodné. Technokněží a Před Incalem spojuje kromě Joda také osoba kreslíře srbského původu, Zorana Janjetova, který se inspirací Jeanem Giraudem ani trochu netají. Naopak, celé dílo se nese v duchu pocty velkému učiteli a bylo jím dokonce posvěceno. Rozdíl je samozřejmě poznat, protože mistr byl jen jeden, ale i tak zůstává Janjetov originálu velice věrný. Proti Moebiovi je sice pouhým epigonem, nemá jeho nadání pro detail, ani flexibilní obrazotvornost, která umí být minimalistická i grandiózní podle potřeby. Jsou však momenty a stránky, kde si dovolíte uvěřit, že to, co se před vámi rozprostírá, je skutečný Giraud. A co může žák od pocty učiteli víc chtít?

Sečteno podtrženo, je Před Incalem dílo, které potěší a snad i místy překvapí především znalce Jodova díla. Jde totiž o krásný malý poklad z dob, kdy mistr ještě překvapit uměl a neomílal jen tatáž slova v jiných variacích pořád dokola. A ačkoliv je tento příběh z předaleké galaxie na heráku poměrně tíživý, je zároveň jedinečně krásný. A v překladu Richarda Podaného a tradičně kvalitní redakci nakladatelství Crew jde o dílko, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Do paleoprdele, že to trvalo.

Název: Před Incalem

Autor: Alejandro Jodorowski

Kresba: Zoran Janjetov

Překlad: Richard Podaný

Vydala: Crew, 2019

Vazba: vázaná / brožovaná

Počet stran: 308 / 308

Cena: 989 Kč / 789 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď