Hlavní obsah

Náhrada za Windows 7? Jde to i zadarmo

Novinky, mif

Americký softwarový gigant Microsoft minulý týden ukončil podporu Windows 7. To ale neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. Jistá rizika z toho ale plynou a uživatelé by je neměli podceňovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S trochou nadsázky se dá říct, že Windows 7 jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně desítky dalších let. Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud.

Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Aktualizace vyjdou naposledy. Windows 7 končí

Software

S ohledem na to, že Windows 7 používá v globálním měřítku stále třetina lidí, lze předpokládat, že se počítačoví piráti budou přímo na chyby v této více než deset let staré platformě specializovat.

Ochránit zcela uživatele v nepodporovaném systému nedokáže ani sebelepší antivirový systém. Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů.

Foto: archív tvůrců

Operační systém Windows 10

Pod taktovkou Windows

Vhodným řešením z bezpečnostního hlediska je tak nainstalovat novější operační systém. Jestliže má počítač dostatek výkonu, nový přístroj není potřeba ve většině případů kupovat. Pokud lidé budou chtít setrvat na platformě amerického softwarového gigantu, prakticky jediným řešením jsou Windows 10.

Instalace poslední generace systému od Microsoftu není nijak složitá a zvládne ji i méně zkušený uživatel. Vše totiž probíhá v jednoduchém grafickém prostředí, přičemž instalační proces provede krok po kroku jednotlivými nastaveními až do konce.

Operační systém Windows 10 ve verzi pro domácnosti se dá pořídit za méně než tři tisíce korun.

Jde to i zadarmo

Pokud uživatelé nechtějí setrvávat u Windows, nemusí se ani spoléhat na platformu společnosti Microsoft, místo toho mohou zkusit klidně bezplatnou alternativu – operační systém Linux. Na trhu je několik různých verzí (tzv. distribucí), které se od sebe liší funkcionalitou i samotným uživatelským prostředím.

Instalace nejnovějších verzí je stejně jednoduchá jako v případě Windows. Navíc existují tzv. Live distribuce. Prostřednictvím nich se různé linuxové distribuce snaží zaujmout potenciální uživatele svými verzemi bez nutnosti instalace. Můžete si tak většinou Linux vyzkoušet přímo z CD, DVD nebo USB flash disku, aniž byste museli cokoliv kamkoliv instalovat. Live distribuce mají sice svá omezení, pro první osahání operačního systému s tučňákem jsou však ideální.

Linus Torvalds otevřel cestu k počítačovým programům zadarmo

Software
Foto: archív tvůrců

Ukázka systému Linux Ubuntu

Možná díky nim zjistíte, že Linux se od Windows navenek zas tolik neliší, nabízí některé šikovné funkce navíc, případně se jej přestanete bát jako velké neznámé. Jde hlavně o počáteční odhodlání, díky kterému si můžete rozšířit obzory. A když vás Linux nezaujme? Prostě CD z mechaniky vyndáte a už nikdy na něj nemusíte sáhnout, nikdo vám jej nebude nutit. Ta zkušenost vám však zůstane navždycky.

Nutné je však podotknout, že aplikace pro Windows nejsou s Linuxem kompatibilní. Svou sbírku softwaru tak budete muset nejspíše oželet, na druhou stranu drtivá většina aplikací je k dispozici stejně jako samotný Linux zadarmo. Kancelářský balík Office tak můžete snadno nahradit sadou OpenOffice, grafický editor Photoshop zase volně dostupným Gimpem.

Jediným problémem mohou být počítačové hry. Přestože se jejich základna neustále rozšiřuje, tolik titulů jako pro Windows zatím neexistuje. Blýská se však na lepší časy, neboť tvůrci jednotlivých distribucí pracují na nápravě. Jejich cílem je, aby během maximálně pár let byly všechny tituly dostupné pro obě platformy.

Foto: archív tvůrců

Gimp

Apple má také řešení, ale…

Windows má konkurenci samozřejmě také mezi komerčními produkty. Asi nejúspěšnější je operační systém MacOS, za kterým stojí společnost Apple. Zatím jeho poslední generace byla odhalena v polovině loňského roku. Oficiálně je však tato platforma určena výhradně pro počítače s logem nakousnutého jablka.

MacOS je sice možné nainstalovat i na klasické počítače od jiných výrobců, odporuje to ale smluvním podmínkám, jež jsou stanoveny Applem. V praxi je to tedy stejné, jako kdyby uživatel používal na svém PC nelegální verzi Windows.

Foto: archív tvůrců

Ukázka z operačního systému MacOS

Nový počítač vs. tablet

Pro řadu uživatelů představuje ukončení podpory operačního systému Windows 7 jasné znamení, že mají vyměnit své počítače za novější modely. V takovém případě se ale nemusí omezovat pouze na stolní sestavy a notebooky.

Dobrou službu mohou udělat také počítačové tablety, které se dají pořídit výrazně levněji než klasické sestavy. Ceny startují už na hranici jednoho tisíce korun. V dnešní době už k nim není problém připojit klávesnici i myš a používat je v podstatě velmi podobně jako obyčejné PC.

Tablety však mají také své limity. Zpravidla jsou méně výkonné, mají menší obrazovky a připojit k nim například tradiční USB tiskárnu může být v některých případech nadlidský výkon.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám