Trump chce americkou ekonomiku bránit. Digitální daň je zbytečná provokace, říká bankéř Ondřej Jonáš

Americký prezident Donald Trump v projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu odmítl argumenty zastánců ochrany klimatu. Spojené státy podle něj nebudou dbát na apokalyptické strašení a bránit svoji ekonomiku, která je na tom prý skvěle. Je to opravdu tak?

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„On (Trump) si to myslí a projev v Davosu zazněl v období před volbami. Je to jeho způsob – bombastický, přehnaný. Nicméně má štěstí, protože Amerika je na tom teď hospodářsky lépe než zbytek světa,“ říká v Interview Plus investiční bankéř Ondřej Jonáš. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor

Uznává, že zásluhu na tom má i sám Trump, protože významně snížil daně.

„Pro demokraty bude velice obtížné jeho úspěchy zpochybnit. Nezaměstnanost je na úrovni 3,5 %, což je jedna z nejnižších za dlouhou dobu. Žijeme v období, kdy je nízký růst, nízká inflace, sazby, ale též nízký růst produktivity,“ upozorňuje.

Bankéř Jonáš souhlasí i s Trumpovým výrokem, že momentálně není vhodnější země na investování než Spojené státy: „Je to dobré místo, pokud máte kapitál. Stále je obrovské premium na myšlenky a inovace, vyplatí se přijít s prototypem, který díky digitální technologii můžete následně prodávat v celém světě.“

Zbytečná provokace

V obchodní válce mezi USA a Čínou podle Jonáše obě strany vyhlásily klid zbraní, a to minimálně na dobu předvolební kampaně – Číňané v naději, že budou mít v Bílém domě někoho jiného, a Trump s tím, že může voličům předložit dosažené úspěchy.

Plně nedořešená ale zůstává ochrana intelektuálního vlastnictví, investic a také problém s firmou Huawei a jejího přístupu k ochraně dat.

Evropu pak podle Jonáše (ve vztahu ke Spojeným státům) čeká debata o dovozních clech na automobily a také spor o digitální daň. Francie ji zavedla ve výši 3 %, Česko plánuje dokonce 7 %. A americká vláda hrozí odvetou.

„Na rovinu: je to daň jen na čtyři firmy. Ve Francii má moc hezkou zkratku GAFA (Google, Amazon, Facebook a Apple), protože ve francouzštině gaffe znamená velká chyba,“ dodává Jonáš, podle kterého jde o zbytečnou provokaci.

Jak by mělo Česko vystupovat vůči Číně? Poslechněte si celé Interview Plus Jana Bumby.

Michael Erhart Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme