CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Jana Poncarová

23. 01. 2020

0 komentářů

3 méně obvyklé investice: byt, kryptoměna, víno. Jak na nich vydělat?

 

Vedle akcií, cenných papírů nebo zlata lidé stále častěji vkládají peníze i do méně obvyklých investic. Například do kryptoměn nebo vína. Roste také zájem o nemovitosti nebo zemědělskou půdu.

Loading



 

Kdo má našetřené peníze a chce je zhodnotit, přemýšlí nad tím, jakou investici zvolit. Při investování vedle racionálních úvah rozhodují i vášně a emoce. Pokud například investor najde vztah k zemědělské půdě nebo k vínu, může se rychle změnit ve sběratele. Na vzestupu je v posledních letech zlato, investice do sběratelských mincí, lidé si pořizují automobilové veterány, zakládají sbírky předmětů. „Sbírat můžete cokoli, co má hodnotu. Jeden můj klient například buduje kolekci filmových postaviček,“ říká investorský poradce Michal Nedbal.

Nemovitost nad zlato?

Investiční portfolio by mělo být rozumně rozložené a reflektovat investorovy cíle i finanční možnosti. Například zlato experti doporučují hlavně jako uchovatele hodnoty. Zajímavě vnímají také půdu – zvlášť pokud investor nespekuluje na krátkodobý zisk. „Půda má svoji vnitřní hodnotu a plodí,“ dodává Michal Nedbal.

Vedle půdy investoři nakupují také byty. „Jde o stabilní investici. Hodnota nemovitosti v dlouhodobém horizontu roste. Většinou může přinášet i efektivní výnos v podobě nájmu,“ říká realitní makléř Michal Souček. Zároveň upozorňuje i na nevýhody – delší návratnost investice, starosti s nájemci, s opravami a údržbou nemovitosti. „Pro někoho může být negativem i likvidita, protože když koupíte dluhopis, a budete potřebovat peníze okamžitě zpátky, tak ho velmi pravděpodobně prodáte obratem za tržní cenu. Kdežto u nemovitosti to tak snadno nepůjde,“ dodává.

Realitní makléř a investor Martin Tesárek doplňuje, že nemovitosti jsou jedny z mála aktiv, na něž si investor může s minimem úsilí od banky půjčit až 80 % z kupní ceny. „V dnešní době si půjčíte za úrok kolem 2,6 %. Z dlouhodobého hlediska nemovitosti vždy dokázaly svým růstem porazit inflaci, jsou takzvaně protiinflační. U nemovitostí máte vždy několik variant, jak s nimi naložit – můžete je dlouhodobě i krátkodobě pronajmout, sami v nich bydlet. V dobrých lokalitách se dá i nadále očekávat plynulý nárůst hodnoty nemovitostí,“ říká.

REKLAMA

Co je to investiční byt

Pojem investiční byt – tak jak je developery a realitními makléři prezentován – je ale podle Martina Tesárka nesmysl. Každý byt totiž může sloužit jak pro vlastní potřebu bydlení, tak jako investice – tedy k pronájmu. Neexistuje byt, který by nemohl být nazván investiční, tím pádem může být takto pojmenována jakákoliv nemovitost,“ vysvětluje.

Výběr vhodné nemovitosti Martin Tesárek přirovnává k výběru akcií. Na otázku „jaká akcie je nejlepší?“ totiž neexistuje jednoznačná odpověď. Už proto, že každý investor má jiné finanční možnosti, jinou strategii, jiný investiční plán, jiný investiční horizont a jinou představu o výnosnosti. S tím ruku v ruce kráčí i míra rizika, kterou je ochoten podstoupit.

Michal Souček byt jako investici doporučuje všem, kteří mají trpělivost a nechtějí okamžitě zbohatnout, ale sledují spíše dlouhodobý investiční horizont, protože vědí, že tím výrazněji snižují riziko a že o vloženou investici přijdou. „Nepotřebujete mít miliony na to, abyste mohli začít investovat do nemovitostí. Já například s mým hypotečním poradcem pomáhám i klientům, kteří mají našetřeno jen pár set tisíc. Cesty existují, jen je potřeba se rozhodnout a věřit, že čím dřív začnu, tím dřív zabezpečím sebe a dost možná tím pomohu i svým potomkům,“ dodává.

Kryptoměny jako uchovatel hodnoty

Koho baví moderní svět a je méně konzervativní, pravděpodobně ho osloví kryptoměny. „Vidím v nich budoucnost, ale přináší velké množství rizik,“ podotýká k virtuálním měnám Michal Nedbal.  

REKLAMA

Na kryptoměny je možné pohlížet dvěma způsoby – jako na investici nebo spekulaci. „Setkávám se se dvěma typy lidí. Na jedné straně jsou nadšenci, pro něž jsou kryptoměny do určité míry životním stylem, vidí v nich alternativu, uchovatele hodnot. Nevěří tolik autoritám, politikům a centrálním bankéřům,“ říká expert na kryptoměny Karel Fillner a dodává: „Ve druhé skupině jsou lidé, kteří se zaměřují na spekulace, sofistikovaně investují, obchodují. Ti ostatní ale v kryptoměnách vidí příležitost pro rychlé zbohatnutí, nerozumí jejich podstatě a technickému fungování. Jejich styl je podobný víc gamblerství, ať už v obchodování, nebo v načasování investice.“

Z dlouhodobého hlediska mohou kryptoměny sloužit jako příležitost k uchování hodnoty i k zmnohonásobení investice. Rizikem je ale špatný výběr a neznalost – některé kryptoměny mohou rychle vzniknout a zase zaniknout. Bitcoin, nejznámější kryptoměna, vznikl už před jedenácti lety a představuje mladou a stále se rozvíjející platformu.

„Větší část z dalších tisíců kryptoměn vychází z bitcoinu, některé vznikají na zelené louce. Jsou mezi nimi jak perspektivnější, tak dopředu k neúspěchu odsouzené alternativy. Proto bych si v současné době nechtěl brát odpovědnost za výběr nebo předvídání, která kryptoměna bude mít úspěch a která ne. To, co platí dnes, může mít zítra dvakrát lepšího konkurenta,“ doplňuje Karel Fillner. Osobně řadí bitcoin na úroveň takzvaných hard assets, jako je zlato, drahé kovy, nemovitosti – jen s tím rozdílem, že kryptoměna má digitální podobu.

Víno, které zraje a vydělává

Kdo dává přednost tradici a věcem, na něž si může sáhnout, může se rozhodnout pro investici do vína. Ta se v posledních letech rozmohla i v České republice. Neznamená to ale, že si investor hned musí pořizovat vinný sklep, kam bude lahve ukládat. Do vína je možné investovat i pomocí fondů.

Výhodou je, že při investici do vína není třeba mít k dispozici vysoké částky. Investovat lze postupně. Zhodnocení může být až 10 %. Je ale nutné zorientovat se v odrůdách, protože ne všechny se k dlouhodobější archivaci hodí. Víno by také podle expertů mělo pocházet z osvědčených vinic a obsahovat dostatek tříslovin.

Ne všichni mohou nebo chtějí nakupovat víno fyzicky – v takovém případě mohou vkládat peníze do vína prostřednictvím fondu. V České republice funguje například Fond Wine Investment Partners, který zahájil činnost před sedmi lety. Umožňuje investovat do zahraničních vín v českých korunách.

Dalším příkladem je investiční fond Wine Management založený v roce 2018. Za první pololetí loňského roku dosáhl výnosu 4,57 %. „Naším dlouhodobým cílem je zajistit investorům zhodnocení jejich investic na úrovni 4 až 10 % ročně. Fondu se tak již první rok jeho činnosti daří plnit cíle dlouhodobé strategie a do budoucna očekáváme další růst,“ uzavírá zakladatel fondu Martin Kovář.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *