H-System: Největší podvod s bydlením s politickým krytím

Myslíte si, že když stát nechá zaplombovat nějaký majetek, je tím pádem ochráněný a nikdo s ním nemůže nakládat? Omyl. Jak ukazuje případ podvedených klientů H-Systemu, jejich naděje, že aspoň zčásti dostanou své peníze zpět díky prodejům zablokovaných majetků, mizí v nenávratnu. Majetky totiž i přes plomby na katastru zmizely úřadům pod rukama. Tento týden se navíc ukázalo, že navzdory slibům vlády ani žádné odškodnění pro podvedené klienty nebude.  Odemykáme text z roku 2019 z tištěného magazínu Neovlivní.cz, který odpovídá na řadu otázek, proč největší podvod s bydlením dopadl tak, jak dopadl.

„H-System – to je velká příležitost investovat své peníze do svého majetku.“ Na tento slogan lákala na propagačním videu z roku 1993 společnost H-System Čechy, kteří snili svůj sen o dostupném bydlení.

Z propagačního videa H-Systemu. Repro: Youtube

Jak to dopadlo, už několik let víme. Z H-Systemu se stal jeden z největších podvodů novodobé historie. Tisícovka lidí toužících po novém bydlení přišla často o své celoživotní úspory. Celkově utopili klienti H-Systemu v projektu dostupného bydlení miliardu korun. O další miliardu pak přišly banky.

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka byl za podvedení klientů odsouzen na dvanáct let. Za vylákání stovek milionů z finančních ústavů potrestán nebyl, jeho stíhání zastavila amnestie Václava Klause.

Případ H-System přitom není ani po dvaceti letech uzavřen. Naopak se teď ukazuje, že majetky, z jejichž prodeje mohly být alespoň zčásti uspokojeny nároky podvedených klientů, zmizely pod rukama úřadů. A nikdo tomu nedokázal zabránit. Nebo nechtěl?

Finta k Rabyni

Konkrétně jde o lukrativní pozemky v Rabyni u slapské přehrady, které mají hodnotu ve výši desítek milionů. Kdysi patřily zakladateli H-Systemu Petrovi Smetkovi. A proto je také státní zástupce už v roce 2001 nechal zablokovat. A jak následně rozhodl soud, z jejich prodejů se měly uspokojit nároky podvedených klientů.

Areál Rabyně. Repro: TV Seznam

Jenže když na to přišlo, ukázalo se, že Smetkovi už pozemky dávno nepatří. Navzdory plombě je katastr už v roce 2006 přepsal na nového majitele.

Policie následně začala vyšetřovat, jak se to mohlo stát. A odhalila následující fintu: Petr Smetka podle policie spřízněné firmě potvrdil, že jí dluží miliony korun. Pohledávka několikrát změnila majitele a poslední firma se při jejím vymáhání obrátila na exekutora. Brněnský exekutor Daniel Týč pak pozemky s posvěcením Obvodního soudu pro Prahu 1 vydražil. Za zlomek jejich skutečné ceny. A katastrální úřad nového majitele Luďka Fabingera zapsal.

Jen znovu připomínáme: při dražbě i zápisech do katastru na pozemcích byla plomba.

Státní zástupce Boris Havel, který H-System dělá od samého počátku, byl přesvědčen, že šlo o promyšlený podvod Smetky, jak skrýt majetek před věřiteli.

V dokumentech pro soud to popsal Havel následovně: „Obviněný Luděk Fabinger s Petrem Smetkou vymysleli a následně realizovali plán, jak zmařit uspokojení věřitelů Petra Smetky. A to z pozemků a objektu Rabyně, pravomocně zajištěných v trestní věci H-System. A to vyvedením nemovitostí z vlastnictví Petra Smetky tak, aby nemusel v budoucnu uspokojit nároky poškozených na náhradu škody způsobené trestným činem.“

Obvinění za to byli kromě Smetky i exekutor Týč a nový majitel pozemků Fabinger. Jejich stíhání však bylo nakonec zastaveno kvůli promlčení. Na další úřední osoby z katastru či soudu, který dražbu posvětil, nikdy nedošlo. I kdyby byli pohnáni k zodpovědnosti, skončilo by to stejně jako u pánů Týče a Fabingera. Zkrátka vyšetřování přišlo pozdě, případ promlčen.

Když to celé zjistili klienti H-Systemu, byl to pro ně šok. „Už jsme zvyklí na ledacos. Ale tohle byla síla, tohle jo. Já jsem se domníval, že pokud je plomba na katastru, tak že prostě přes to vlak nejede,“ říká Zdeněk Číhal, který v projektu Petra Smetky utopil jeden a půl milionu korun. Bydlení od něj nikdy neviděl a investované peníze už taky ne. Co přesně cítí, už ani neví. „Nevím, jestli to jde popsat jediným pocitem. Je to celá směsice. Beznaděj, naštvání. A není to jen na Smetku. Jak mohl stát dopustit, aby se něco podobného stalo? Ty peníze, který jsem do H-Systemu dal, byly legálně vydělané, zdaněné. Takže stát si svou částku z toho odebral. A přitom si pak neohlídá zaplombovaný majetek, z kterého jsme aspoň něco mohli mít.“

Každá známost byla vhod

Pro pochopení podstaty příběhu H-System je dobré znát ještě jednu jeho linku. A to jsou politické konexe zakladatele H-Systemu Petra Smetky. Poprvé jsme o nich psali, když byl před mnoha lety obviněn a ukázalo se, že první, co dělal, bylo shánění telefonu na Václava Klause a Miloše Zemana. Šéfy tehdy dvou nejsilnějších stran.

Petr Smetka na dobových záběrech od soudu. Repro: ČT

Vazby Petra Smetky na lidi z okolí lídrů ODS a ČSSD jsme pak popisovali jako novináři mnohokrát. Jak H-System platil klíčového Zemanova poradce Miroslava Šloufa. Jak manželka ministra financí Ivana Kočárníka stavěla s H-Systemem ve stejné době, kdy její muž udělil Smetkovi licenci na třetí burzu cenných papírů. Jak H-System posílal peníze vybrané od klientů do Lidového domu v době, kdy ČSSD měla obstavené účty a řešila problém se mzdami.

A naplno pak politický motiv zazněl u soudu. Nejprve od žalobce Havla, který popisoval výslechy klientů H-Systemu. „Drtivá většina svědků mi odpovídala, že H-Systemu bezmezně věřili na základě mediální kampaně a podpory tehdejších poměrně významných politiků. Ale role politiků nebyla taková, aby byl někdo z nich trestně stíhán. To je věc jejich svědomí a k tomu se vyjadřovat nebudu,“ uvedl Havel.

A pak od soudce Kamila Kydalky, když odůvodňoval dvanáctiletý trest pro Smetku. Nejdřív zmínil Šloufa: „Svědek Šlouf pobíral měsíčně u H-Systemu částku 8 tisíc korun brutto. Navíc z listinných materiálů vyplývá, že na základě plné moci přebíral stejnou částku ve stejném období také za Dezidera Hajnoviče a Pavla Valeše, kteří mu měli k tomu vystavit plné moci. Peníze nechodily Šloufovi na účet, ale podle výplatních listin je přebíral osobně. Svědek Šlouf pak ani u hlavního líčení nebyl schopen blíže konkrétně popsat, co v rámci takzvané propagace H-systemu vůbec dělal.“

A pak to shrnul: „Provedené důkazy v tomto směru spíše nasvědčují, že zde byl zájem obžalovaného Smetky na úzkém kontaktu s tehdejšími dvěma nejsilnějšími politickými stranami… Smetka se v rámci páchání své trestné činnosti v podstatě zaštiťoval i různými známostmi a vazbami na politické kruhy tohoto státu. Na straně jedné v dozorčí radě vznikající banky má fungovat manželka tehdejšího premiéra Livia Klausová, na straně druhé je klientům H-Systemu prezentován jako jeden ze zájemců o bydlení tehdejší ministr financí Kočárník,“ napsal do odůvodnění rozsudku soudce Kydalka.

Politika zasáhla do případu ještě jednou. A to ve chvíli, kdy prezident Václav Klaus na svém odchodu udělil rozsáhlou amnestii. Její součástí byl článek II., který fakticky omilostnil řadu zločinů z privatizační éry a také řadu úvěrových podvodů. Díky Klausově amnestii bylo zastaveno i Smetkovo stíhání pro miliardový podvod na bankách.

On se bojí

Petr Smetka tak byl odsouzen jen za podvody na klientech, dostal dvanáct let. Propuštěn byl před dvěma lety. O tom, jak to bylo s majetkem v Rabyni, už dnes mluvit zjevně nechce.

Z propagačního videa H-Systemu. Repro: Youtube

Redakce Neovlivní.cz jej kontaktovala hned dvěma cestami. Prostřednictvím jeho syna Radima, u něhož zanechala vzkaz. „Otci jsem jej předal,“ potvrdil Smetkův syn. Petr Smetka se ale neozval.

Druhým člověkem, přes kterého se redakce po neúspěchu se synem snažila získat Smetkovu reakci, je hejtman a senátor Jiří Čunek. Ten se už před lety do případu vložil a snažil se Smetkovi pomáhat. Je totiž přesvědčen, že Smetka není jediným viníkem, a klienty podle jeho teorie poškozuje i konkurz H-Systemu.

„Vaši žádost jsem mu tlumočil, ale on s vámi mluvit nechce. Doporučoval jsem mu to, ať s vámi mluví. Ale on se bojí,“ prohlásil Čunek s tím, že to ještě zkusí. Do uzávěrky tohoto vydání se už pak neozval.

Petr Smetka přitom vždy striktně popíral, že by chtěl klienty H-Systemu podvést. „Vím sám, co jsem udělal a co ne. Neříkám, že všechno jsme udělali nejlépe, jak se udělat dalo. Ale vím, že všechny kroky se děly v zájmu toho, aby probíhaly podnikatelské záměry. Nikoliv proto, aby se klienti dostali do situace, v jaké dnes jsou. Bohužel, i naším přičiněním,“ řekl před lety.

Musíte se s tím smířit

Zdeněk Číhal, jeden z okradených klientů H-Systemu, během rozhovoru se Sabinou Slonkovou. Repro: TV Seznam

Státní zástupce Havel se snažil nemovitosti v Rabyni dostat zpátky pod kontrolu státu a žádal u soudu, aby je znovu zablokoval. Jenže v prvním kole prohrál. Soudkyně konstatovala, že ji nepřesvědčil o tom, že Smetka skutečně podvod s pozemky spolu s exekutorem Tyčem a podnikatelem Fabingerem plánoval. A že byli propojení.

Nakolik uspěje žalobce Havel se svým odvoláním, uvidíme možná už před prázdninami.

Klienti H-Systemu už ale ve spravedlnost věřit přestali. Jak říká Zdeněk Číhal: „Já už jsem se tím vlastně přestal zabývat. Je spousta jiný práce, člověk musí žít dál. Musíte se s tím smířit, jinak to je na špagát. To ale neznamená, že vám to nevadí, že jo. Že vás to nemrzí, že si x-krát nevzpomenete: Tak tohle bych si mohl koupit, kdyby to tak nedopadlo. Nemusel bych jezdit v ojetém autě, mohl bych mít nové. Děcka mohla jít na lepší školu… Prostě vás to provází už celej život. Stalo se, no. Bohužel.“

Text vyšel v tištěném magazínu Neovlivní.cz, který je k mání prostřednictvím předplatného. Cesta k němu vede tudy: