Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Eva se roky skrývala v chlívku před nacisty. Babiše uchvátily ženy, které unikly smrti

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. ledna 2020
12:12
Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. ledna 2020
08:30

Eva Grossmannová se tři roky skrývala před nacisty na dědečkově zahradě v domku, ale i chlívku. Její příběh bere dech, zaujal i premiéra Andreje Babiše (ANO) v Jeruzalémě, když promluvil se třemi ženami s českými kořeny, které unikly holokaustu. Babiš do Izraele vyrazil právě u příležitosti 75 let od osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. 

Andrej Babiš vyrazil do Jeruzaléma na fórum k holokaustu, které pořádají Izraelci. Ve čtvrtek ráno se sešel i se ženami českého původu, které přežily holokaust. Se třemi Evami. Paní Eva Grossmanová se před tím, aby ji nacisté odvlekli do koncentračního tábora, ukrývala u jednoho ze svých dědečků - v zahradním domku, někdy v chlévě.

„Sestra byla schovaná u jednoho dědečka, já v zahradě u druhého, aby nás nechytili obě. Můj dědeček měl velký dům na kraji Olomouce s velkou zahradou, nějakých 10 tisíc čtverečních metrů. Byl tesařem,“ začíná svůj příběh paní Eva Grossmanová. 

Značná část jejich rodiny zemřela právě v koncentračních táborech. Evě bylo na konci války 12, její sestře 14. I díky důmyslným úkrytům - a také radě jednoho gestapáka, které ho se rodině zželelo a doporučil, aby uvedla, že děti již odvezl transport - přežily. Paní Eva ho dnes označuje za rodinného „anděla“, který jim pomohl, ač to mohlo dopadnout naopak velmi zle...

Spala mezi kozami. Ale nelituje

Dodnes nedá dopustit na zvířata, ke kterým si našla mnohem bližší vztah. Tři roky s nimi žila, s nikým moc nemluvila a když po válce mohla vyjít před dům a viděla spoustu lidí kolem, rozplakala se. Slzy v očích měla nejednou i během izraelského vyprávění. Ale i úsměv na tváři, zračící životní optimismus, který dává naději i při uvědomění si děsivých i dramatických chvil, jaké během holokaustu prožila.

„Někdy jsem tam musela spát s těma kozami, když jsem měla hlad, tak jsem si dojila, v zahradě bylo vždycky dosti ovoce. Já jsem nikdy neměla hlad a maminka mi vždycky přinesla spoustu knih. Seděla jsem a četla jsem. Byla jsem tam tři roky,“ říkala paní Eva v Jeruzalémě českým novinářům poté, co svůj příběh vylíčila i premiérovi Babišovi.

Babiš (ANO) se v Jeruzalémě setkal s třemi ženami českého původu, které přežily holokaust: Eva Grossmannová se před nacisty ukrývala ve chlívku na zahradě svého dědy. Tři roky (23.1.2020) Babiš (ANO) se v Jeruzalémě setkal s třemi ženami českého původu, které přežily holokaust: Eva Grossmannová se před nacisty ukrývala ve chlívku na zahradě svého dědy. Tři roky (23.1.2020) | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Kontroly přicházely. A s nimi strach z odhalení. Než během posledního roku dal Evě doktor potvrzení, že má spálu, tedy nakažlivou nemoc. „To se dalo na dveře. Němci měli strach z nakažlivých nemocí, aby jim to nepřinesli do koncentráku,“ říká paní Eva.

Její otec utekl do Izraele, ona se tam vydala až po válce. Vdala se, vystudovala na archeoložku. Mluví nejen česky, ale i anglicky, německy, ovládá hebrejštinu. „Já myslím, že všichni, co jsme to prožili... Něco není normální na nás. Každý se to snaží nějakým jiným způsobem zapomenout. Ale to se nedá zapomenout. Já třeba nejsem ochotná se jít dívat na nějaké válečné filmy, já potom nemůžu spát, tak co se mám trápit. Já se dívám na ten svět z optimistické strany, ne pesimistické strany. Nechci plakat, co jsem zameškala, já to nemůžu změnit. Změnit se dá budoucnost,“ dodává paní Eva.

Dcera rabína ai žena narozená v gettu

To Eva Morris se narodila v Boskovicích, jejím otcem byl poslední boskovický rabín Isidor Reich. Československo opustila, když jí bylo 10 let. Nuceně, po napadení Československa vojáky wehrmachtu.

Třetí Eva - německy Chava - Linden se narodila pro změnu po deportaci své rodiny z Olomouce do Terezína. Dětství prožila v tamním ghettu.

Video  Babiš bez Moniky v Izraeli: Moje paní chtěla letět, ale manželky vyškrtli. I z bezpečnostních důvodů  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Se všemi třemi se Babiš setkal v Jeruzalémě v doprovodu izraelského velvyslance Martina Stropnického, bývalého ministra obrany. A setkání probíhalo v uvolněné atmosféře, navíc nakonec nečekaně dlouho.

„Měl jsem tu možnost setkat se s přeživšími holokaustu. Dlouho jsme seděli, nevím jak. Určitě to bylo hodinu. Byly to tři neuvěřitelné příběhy,“ říkal Babiš. „Ty příběhy jsou neuvěřitelné i v tom, že my všichni si málo uvědomujeme, jak je fantastické, že vůbec žijeme. Pro ty lidi byl život to nejcennější. Celkem dojemné,“ dodal premiér.

Babiš: Květiny jsou místní

Všechny dámy dostaly od Babiše kytici a jedna z nich se premiéra zeptala, zda jsou květiny z jeho země - nebo místního původu. Babiš to přešel s úsměvem s tím, že květiny jsou místní. Premiér donedávna vozil pro podobné příležitosti kytice od svého dvorního floristy Ivana Šablatúry, jednu z nich dostala i tehdy nastupující šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Jenže doba květin od Šablatúry, přítele jeho ženy Moniky, u Babiše zřejmě nadobro skončila. Předcházel tomu loňský vánoční večírek v Průhonicích, na kterém byl kromě Babiše a jeho Moniky právě i Šablatúra, který se následně s despektem vyjádřil k lidem, komentujícím jejich fotografie. Mluvil o chudině, která se baví u fotek, zatímco se oni baví na večírku. Babiš za to Šablatúru opakovaně veřejně zkritizoval, dle Babiše zneužil paní Moniku ke své reklamě a zachoval se jako „arogantní hlupák“ .

Prezidentská recepce bez poloviček

Babiš do Izraele vyrazil bez své paní, na slavnostní recepci u prezidenta Reuvena Rivlina totiž nedostal pozvánku s +1, ale 1+0, jak si posteskl při dotazu pro Blesk. A tak nemělo cenu paní Moniku do Jeuzaléma „tahat“, když by se těchto oficialit nemohla účastnit. O co ve středu večer přišla? Servírovaly se lahůdky v podobě mořského vlka, Filet mignonu a čokoládového dortíku navrch.

A také o společnost mnoha světových lídrů, kterých se do Jeruzaléma sjelo přes 40. Babiš si setkání pochvaloval. „Setkal jsem se se strašně moc prezidenty a státníky. Jak jsme čekali, tak jsme měli možnost probrat operativní záležitosti. Mluvil jsem dlouho s Charlesem Michelem, předsedou Evropské rady. Chystám se za ním do Bruselu mluvit o rozpočtu. Je to dobrá příležitost pro to, získat nějaké informace. Seděl jsem vedle švédského premiéra, naproti seděla dánská premiérka. Jsem rád, že pan prezident mě tady vyslal za Českou republiku,“ říkal Babiš při tiskovce v Jeruzalémě.

Video  Babiš se ženami, které unikly vraždění nacistů. Ptaly se, odkud má kytice.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Velká připomínka obětí z Osvětimi

Zatímco tyto tři Evy měly štěstí a spárům nacistické vyhlazovací mašinerie unikly, miliony lidí skončily v plynu či na dalších popravištích. Právě jejich památku si do Jeruzaléma přijelo připomenout před čtyřicet delegací včetně české, což město do značné míry ochromilo a způsobilo jisté potíže v dopravě. Na každém rohu zátarasy, spousta majáčků a policistů více, než obvykle.

V pondělí je přitom 75. výročí osvobození koncentračního táboru Osvětimi ruskou armádou,“ připomínal před večeří Babiš. „Samozřejmě, že je to významné datum. O to víc, že dneska světová politická situace je složitá, tak si myslím, že je potřeba, aby si lídři tady řekli nejenom to připomenutí té tragédie a těch hrůz holokaustu, ale celkově mluvili o tom, co se děje ve světě,“ upozorňoval premiér.

S projevy během čtvrteční ceremonie vystoupí nejen izraelský prezident Reuven Rivlin a premiér Benjamin Netanjahu, ale i ruský prezident Vladimir Putin, kvůli čemuž nepřicestovali - poněkud paradoxně při výročí 75 let Osvětimi - Poláci. Andrzej Duda tak zůstal doma a polští lídři naopak napínají síly, aby upřesňovali údajné ruské falšování historie.

Do Jeruzaléma se naopak vydal francouzský prezident Emmanuel Macron, německý prezident Frank-Walter Steinmeier či americký viceprezident Mike Pence a také britský princ Charles.

Video  Babiš v Izraeli tlumočil prezidentovi pozdrav od Zemana  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Ingping ( 23. ledna 2020 19:59 )

Nemám nic proti Židům, za prvé jsem v životě žádného nepotkal a za druhé je mě líto národa, který musel kvůli své víře tolik vytrpět. Když se říká u nás o někom , že je to Žid, tak se myslí, že je hamižný a šetřivý , ...tak kdo z naší vlády je teda židovského původu, Babiš a Zeman?, ale zase Komanči židy taky potírali, ...že ho tam vůbec pouštějí , jo to Poláci,.to jsou jiní frajeři...

harrin685 ( 23. ledna 2020 19:19 )

Že by se tento neználek raději seznámil,co jeho soukmenovci prováděli v padesátých letech.

blamal ( 23. ledna 2020 12:08 )

To je fajn, ze se Bures na sluzebce dobre bavil. Takovy uklidnujici to je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa