Recenze: Králíček Jojo – dětství mezi nacisty

23. 1. 2020 - 9:00 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Králíček Jojo – dětství mezi nacisty zdroj: 20th Century Fox

Režisér Taika Waititi si už stihl vydobýt ve filmovém světě zajímavé postavení. Originální a vizuálně hodně nápaditý režisér si nejdřív točil na Novém Zélandu svoje malé, trošku divné, ale hodně zábavné filmy, pak ovšem dostal nabídku na třetího Thora.

A výsledkem je jedna z nejosobitějších a nejoblíbenějších marvelovek. Waititi se postará i o čtvrtý díl, avšak nespěchá na něj. Momentálně dokončuje sportovní komedii Next Goal Wins a do kin teď míří jeho Králíček Jojo.

Film, o němž se u nás mluvilo hlavně kvůli tomu, že se točil v Česku, kam tak mohla přijet Scarlett Johansson, a taky kvůli Hitlerovi, jenž je jedním z hrdinů, pokud se to tak dá říct. Ale k tomu se dostaneme.

Králíček Jojo se odehrává na konci druhé světové války v německém městečku, kde by už život nemohl být lepší. To si alespoň myslí desetiletý Johannes, jemuž se přezdívá Králíček Jojo. Po ulicích běhá v uniformě, Adolf Hitler je jeho vzor a ze všeho nejvíc touží po tom, aby mohl konečně vyrazit na frontu střílet nepřátele, kteří nefandí Třetí říši.

jojo rabbit 1 zdroj: 20th Century Fox

Jenže má smůlu. Nejen že na to nemá věk, hlavně se mu však povedlo odpálit trochu nešikovně granát, takže si pár týdnů poležel v nemocnici. O to víc se těší, až bude pokračovat ve výcviku. Jenže jeho svět se obrátí vzhůru nohama, když zjistí, že jeho maminka skrývá před gestapem i před ním samotným strašlivé tajemství.

Ukrývá na půdě židovskou dívku. Jojo se tak musí vyrovnat nejen s tím, že máma je zrádkyně, ale i s faktem, že trávil spoustu času pod jednou střechou s nepřítelem. A taky s tím, že Elsa nemá kopyta ani rohy a pravděpodobně ho vůbec nechce sežrat. Časem navíc zjistí, že dívka je vlastně celkem fajn a že si mají co říct. A Jojo tak pomalu začíná pochybovat o všem, čemu doposud věřil. A jeho imaginární kamarád Adolf Hitler z toho nemá radost. Jo, to jsem vám neřekl, Jojo má za imaginárního kámoše Adolfa, což popravdě o filmu vypovídá docela dost.

jojo rabbit 3 zdroj: 20th Century Fox

Taika Waititi žije režisérský sen. Má za sebou velký hit, díky čemuž může točit svoje malé a osobité filmy, na které dostane slušné peníze a hvězdy stojí frontu na to, aby se v nich mohly objevit. Může si dělat, co chce. Mám z toho radost, protože i když se neřadím mezi jeho největší fandy, za každého podobně osobitého filmaře jsem rád. A Králíček Jojo je vážně hodně osobitý, zároveň však ukazuje, že Waititi není zdaleka jen takovým tím veselým hračičkou, co na place běhá v havajské košili a snaží se dělat dobrou náladu.

Ve své novince si totiž velmi chytře, a především přirozeně hraje s žánry. Hlavním hrdinou je desetiletý kluk zblblý nacistickou propagandou, který nevidí, co se kolem něj děje. Nevidí, jak dospělí obyvatelé města čekají, až se na obzoru objeví americké či sovětské tanky a jak se celá slavná Třetí říše rozpadá. Jojo má uniformu, cíl a odhodlání.

jojo rabbit 4 zdroj: 20th Century Fox

A během svého pobíhání po městě a bojů s „odpornou židovkou“ z půdy tak nějak nevnímá, že na ulicích visí lidé obvinění z toho, že nedrželi palce Gestapu nebo projevili jen trochu lidskosti při snaze zachránit své sousedy před zplynováním. Králíček Jojo vypadá na první pohled jako pohodová a vizuálně lahůdková zábava, ale za vší tou pohodou se schovává hodně temný, drsný a smutný film. A Waititi umí perfektně dávkovat rozpustilý humor a střídat ho se scénami, kdy člověka vyloženě mrazí v zádech.

Samozřejmě za to ale nemůže jen on, stejnou měrou si pochvalu zaslouží i herci. Především Scarlett Johansson tu předvádí jeden z nejlepších hereckých výkonů své kariéry a Sam Rockwell je v poloze tak trochu jiného nacisty taky lahůdkový. Hlavní hvězdou je ovšem debutující prcek Roman Griffin Davis, který dovede jediným pohledem prodat pro věc nadšeného mininácka, ale i kluka, jemuž pomalu dochází souvislosti a zrůdnost režimu, který ho násilím semlel a pokouší se z něj udělat nemyslící a propagandou zblblé cosi. No a samotný režisér v roli imaginárního Adolfa si krade všechny scény pro sebe a ještě se mu celkem snadno daří sdělovat divákům fakt, že všichni náckové jsou debilové.

zdroj: Archiv

Úplně dokonalý však Králíček Jojo není a bohužel trpí tím, čím trpí spousta podobných autorských filmů, jejichž tvůrci měli volnou ruku. Waititi nakousne tolik témat a příběhů, že je v poslední čtvrtině nestíhá všechny uzavřít tak, jak by se slušelo. Emocionální vyznění závěru bohužel není zdaleka tak silné, jak by mělo být a možná budete z kina odcházet s pocitem, že to celé bylo nějaké utnuté a že tam „něco“ chybí. I tak jde ale v každém případě o pozoruhodný film, který dovede pobavit, dojmout a svým způsobem i vyděsit. Těch šest oscarových nominací si bez nejmenších pochyb zaslouží. 

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Překvapení na Oscarech - bodoval Parazit, Pitt i Phoenix

Překvapení na Oscarech - bodoval Parazit, Pitt i Phoenix

10. 2. 2020 | Téma | Adam Homola

Jakkoliv nám letošní nominace nepřišly nijak zvlášť zajímavé, výsledky překvapivé jsou. Akademie byla tentokrát mnohem méně předvídatelná a místo sázek na jistotu zvolila pestřejší skvadru vítězů. Proto vyhrál Parazit tolik cen, ale zaslouženě bodoval i Brad Pitt, Taika Waititi, nebo Joaquin Phoenix. Kompletní výsledky najdete níže:
Česká republika – země stvořená pro válečné filmy

Česká republika – země stvořená pro válečné filmy

28. 1. 2020 | Téma | Matěj Svoboda

Válečné komediální drama Králíček Jojo se hodně povedlo, a dokonce bude bojovat o Oscary. A jak asi víte, příběh malého německého kluka, který se spolu s imaginárním Adolfem Hitlerem snaží nějak zvládnout nástrahy dětství, druhou světovou válku i střet s realitou, se točil v České republice. Filmaři se podívali nejen do Prahy, ale třeba i do Žatce a do Úštěku. A nejde zdaleka o první válečný film, který se v Česku točil. Jaké byly ty další?
Hitler a jednorožec? Waititi se toho v traileru na Jojo Rabbit nebojí

Hitler a jednorožec? Waititi se toho v traileru na Jojo Rabbit nebojí

4. 9. 2019 | Trailery | Adam Homola

Jojo Rabbit dostal plnohodnotný trailer se spoustou nových záběrů a s německými verzemi I am a Beliver a Heroes. A také s Taikou Waititim jako Adolfem Hitlerem hodujícím na jednorožci.
Jojo Rabbit: Taika Waititi se představuje jako Adolf Hitler

Jojo Rabbit: Taika Waititi se představuje jako Adolf Hitler

30. 7. 2019 | Trailery | Adam Homola

Mladý kluk má imaginárního přítele, kterým není nikdo jiný než Adolf Hitler. Kolik filmů může o sobě něco takového říct?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.