V ostravské ČSSD je dusno. Vyhození členové se domáhají návratu do strany

Další ostravští sociální demokraté se domáhají svého návratu do strany. Požadují obnovení členství i revizi loňského rozhodnutí předsednictva, kterým byly zrušeny jejich původní místní organizace. ČTK to dnes sdělil advokát Pavel Němec.

Už na přelomu roku vedení strany odeslal dvě podobné žádosti o zjednání nápravy - šlo o někdejší sociální demokraty Richarda Bednaříka a Radka Filipczyka. Ve středu k nim přibylo dalších osm žádostí.

"Podání těchto žádostí o nápravu je podmínkou pro následné podání žaloby k soudu, jedná se o obdobu klasické předžalobní výzvy. ČSSD má vždy 30 dnů na nápravu. Nápravou je pouze obnovení členství těchto bývalých členů v ČSSD," uvedl Němec. Všichni, kteří se proti rozhodnutí strany ohradili, podle Němce trvají na tom, že zrušení původních místních organizací ČSSD bylo účelové.

"Skutečným důvodem rozsáhlých stranických čistek je snaha krajského vedení ČSSD v Ostravě převzít moc nad okresní organizací a prosadit si vlastní představu o sestavení krajské kandidátky ČSSD pro rok 2020 v čele s Petrem Kajnarem, kterého paradoxně ČSSD před lety také vyloučila," uvedl Němec.

Dodal, že pokud se bývalí členové s vedením strany nedohodnou, jsou připraveni podat žalobu, kterou by se nyní v prvním stupni zabýval Městský soud v Praze.

"V případě úspěchu členů lze očekávat, že dojde k obnovení i původně zrušených místních organizací, což bude znamenat návrat všech členů těchto buněk, i těch, kteří o přeregistraci původně sami nepožádali. Také to bude znamenat, že kroky v okresní organizaci, které se v mezidobí staly bez těchto členům, mohou být prohlášeny za neplatné, včetně rizika, že ČSSD nebude mít platně schválenou kandidátku pro podzimní krajské volby v Moravskoslezském kraji," dodal Němec.

Doplnil, že pokud ČSSD nebude na předžalobní výzvy reagovat, budou dnem následujícím po uplynutí lhůty 30 dnů podány žaloby. První žaloba od Richarda Bednarčíka by tak k soudu mohla jít už brzy. Výzvu k zjednání nápravy podal loni 27. prosince. Páteční předsednictvo strany přitom podle dřívějšího vyjádření Němce pro ČTK o jeho požadavku vůbec nejednalo. Předseda ČSSD Jan Hamáček tehdy k chystaným žalobám na dotaz ČTK pouze uvedl, že záležitost řeší právníci strany.

Předsednictvo strany v září rozhodlo o zrušení 17 z 26 ostravských organizací. Někdejší ostravská předsedkyně Jana Vajdíková tvrdí, že členům zrušených místních organizací se bránilo v přechodu do jiných organizací ČSSD. Krajský předseda ČSSD Tomáš Hanzel kritiku odmítl.

Návrh na zrušení 17 z 26 organizací v Ostravě předložila moravskoslezská ČSSD. Zdůvodnila ho špatným výsledkem v posledních komunálních volbách a obavou, že jsou mezi členy tzv. černé duše. Předsednictvo pak rozhodlo, že většina ostravských místních organizací přijde o licenci. Vajdíková tehdy uvedla, že se rozhodnutí dotkne 293 členů, z nichž většina podle ní do jiných organizací nechtěla. Situaci označila za likvidaci ČSSD v Ostravě.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Ostrava Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy