KOMIKS: Steven Moffat - Mark Gatiss - Jay, Sherlock 3: Velká hra

Článek od: Karolína Poláčková - 23.01.2020

Před necelými deseti lety podnikli scénáristé Steven Moffat a Mark Gatiss odvážný krok a přivedli Sherlocka Holmese do současnosti. Úplně špatný nápad to nebyl, jak potvrdily tisíce fanoušků, které si jejich seriál získal. Pokud jste tedy z jakéhokoli důvodu Sherlocka ještě neviděli, můžete ho nejdřív okusit ve formě mangy. To už je od Conana Doyla vcelku skok, že?

Nutno ale říct, že formát mangy Sherlockovi velmi sluší. Kdo je se seriálem obeznámen, ví, že v něm tvůrci často využívají různé speciální prostředky – zhmotnění Sherlockových myšlenek pomocí nápisů ve vzduchu, chatovací okno přebíhající po obrazovce, zatímco dotyčný detektiv zuřivě datluje do telefonu, přiblížení detailů kamerou tak, aby byl lépe demonstrován tok Sherlockových myšlenek. Tyto metody adekvátně zobrazil i Jay ve své manze. Seriálovou předlohu komiksová forma následuje i v ostatních ohledech – nachází se zde v podstatě přesné přepisy dialogů, sekvence scén je zachována, a s ní také zmatené a rychlé tempo, které je pro Sherlocka od BBC naprosto typické. V tomto ohledu má manga oproti televizi neskonalou výhodu, jak jsem zmiňovala už v recenzích předchozích dílů – číst totiž můžete jakou rychlostí chcete, a všechny informace tak máte čas zpracovat.

Kam nás ale vlastně zavádí třetí Sherlockovo moderní dobrodružství? Ponejprv se zdá, že vlastně nikam. Sherlock se totiž nudí. Pokud vám osobně fakt, že se po městě zrovna nepotlouká nějaký šílený zločinec, nepřipadá nudný, pak zřejmě nejste stejně geniální ani šílení jako Sherlock Holmes. Jeho nuda ale brzy skončí – na scéně se objeví nový nepřítel, člověk, jehož intelekt zvládne s tím Holmesovým udržet krok – a možná ho i o jeden překonat. Tento nový padouch velmi rád Sherlocka zaměstná. Představí mu různé hlavolamy a nevyřešené policejní případy – ty ale detektiv musí vyřešit v řádu několika málo hodin, jinak přijdou k újmě nevinní lidé. Ti, jimž patří vystrašené hlasy v telefonu a mají na hrudi připevněnou časovanou bombu...

Po dvou uzavřených dobrodružstvích z první řady seriálu (tedy po Studii v růžové a Slepém bankéři) přichází na řadu Velká hra, příběhově nejkvětnatější Sherlockův případ z těchto tří. To se také projevilo větším počtem stran – příběh ale zůstává rozdělen do šesti kapitol, stejně jako naposledy. Seriálová epizoda, která stála předlohou, samozřejmě nijak dělená není, ale strukturování do kapitol zde bylo provedené velmi dobře. Problém vyvstává pouze s oním výrokem “uzavřené dobrodružství” – jak fanoušci seriálu vědí, to v případě Velké hry není tak docela pravda. Na konci čtenáře čeká vcelku solidní cliffhanger, který člověka ihned donutí sáhnout po pokračování – zde ovšem může čtenář mangy lehce narazit. Skandál v Belgravii, tedy první díl druhé série, totiž ještě není v podobě mangy dostupný, a je otázkou, kdy se tak stane. Pro ty příběhu neznalé je ale řešení snadné a poměrně nasnadě – a to sice konečně zasednout k seriálu.

Těžko hodnotit tak věrnou adaptaci, jako je tato manga. Nepřináší nic vlastního a inovativního, ale graficky velmi zdatně zpracovává příběh Sherlocka v novém formátu. V kresbě spolehlivě poznáte známé tváře z televize (snad až na přetrvávající problém zaměnitelnosti některých, především Johna Watsona a vyšetřovatele Scotland Yardu Lestrada). Není problém Velkou hru přečíst na jedno posezení – příběh svižně ubíhá vpřed a oživuje atmosféru původního seriálu. Přesně na jeho fanoušky také míří, noví čtenáři budou pro tuto sérii pravděpodobně spíš výjimkou – pokud se ale takoví najdou, rozhodně má tato manga potenciál zaujmout i je. A v ideálním případě je navnadí i k menšímu seriálovému maratonu. 

 

Steven Moffat, Mark Gatiss, Jay. – Sherlock 3: Velká hra
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 224, brožovaná
Překlad: Anna Křivánková
Rok vydání: 2019
Cena: 249 Kč

Přidat komentář