Miloš Vymazal: Úzkost 憂 / 忧 you, jou
Další významy: ustaranost, lekavost, zármutek

Úzkost spolu se smutkem poškozuje plíce, které ovládají čchi dýcháním. Běžnými příznaky extrémní úzkosti jsou zadržování dechu, mělké a nepravidelné dýchání. Úzkost také poškozuje s plícemi spojené orgány, tlusté střevo. Například příliš úzkostliví lidé jsou náchylní k ulcerativní kolitidě.

Emoce: Zármutek je citem plic. [2]
Působení: Zraňuje plíce a způsobuje zahuštování čchi. [2]
Chorobné příznaky: Oslabený hlas, kašel, pocit plnosti na hrudi. [2]

Poznámka: Vladimír Ando překládá znak you v knihách Klasická čínská medicína  jako zármutek. Mně osobně trochu připadají slova smutek a zármutek jako synonyma, proto se mi zdají asi vhodnější výrazy jako úzkost, ustaranost, starosti, sklíčenost a lekavost.

Zdroje: Prezentace a přednášky MUDr. Doris Danielová; KČM III/64 Vladimír Ando[2] a internet


Doplnění Jitka Bílková: Úzkost by se také dala vyjádřit jako specifický druh strachu neurčené přičiny. Strach je obava z konkrétní, byt třeba neexistující věci, např. z nemoci, kterou pacient nemá, třeba kancerofobie.

Strach bych priřadila k ledvinám, úzkost k srdci a částečně k plicím. Často bývá doprovázena i příznaky  srdečními, např. hlavně palpitacemi, pocením atd.

Z fytoterapie je na smutek,obavy, ale i úzkost, deprese související s plicemi výborná směs od G.M. Rozehnání mraků T66, mimochodem jeho nejoblíbenější.

Další odkazy
Orgán cang, plíce, Orgán fu, tlusté střevo - ta-čchang
Sedmero emocí - qi qing
Smutek a žal - nadměrný smutek a důsledky

Ing. Miloš Vymazal - www.tcm-cs.com
cz
Úzkost - ustaranost, lekavost, zármutek (You)
Úzkost - ustaranost, lekavost, zármutek (You)