Akce Asanace opět u soudu. „Nic takového jsem nedělal, nemohl a nesměl dělat," brání se jeden z obžalovaných

Události: Akce Asanace opět u soudu (zdroj: ČT24)

Někdejší příslušníci StB u soudu ve čtvrtek odmítli obžalobu, která je viní ze šikanování chartistů a disidentů v rámci takzvané akce Asanace, s jejíž pomocí chtěl komunistický režim v Československu donutit nepohodlné lidi k emigraci. Obžalobě čelí pět lidí – Zbyněk Dudek, Karel Hájek, Rudolf Peltan, Jaroslav Maryško a Jiří Šimák. Za zneužití pravomoci úřední osoby jim hrozí až desetileté tresty vězení. Dudek a Šimák už byli v souvislosti s Asanací v minulosti odsouzeni.

Podle obžaloby se muži podíleli na šikanování chartistů a disidentů. Státní zástupce zmínil čtyři poškozené – člena hudební skupiny The Plastic People of The Universe Vratislava Brabence, zpěváka Jaroslava Neduhu a chartisty Janu Převratskou a Jiřího Chmela. Z Československa se všichni vystěhovali na počátku 80. let.

Dudek a Šimák prý Brabencovi vyhrožovali fyzickou likvidací, Šimák hudebníka podle žalobce při výslechu údajně i zbil. Převratskou zase příslušníci opakovaně vyslýchali nebo ji navštěvovali v práci a doma. Maryško, Peltan a Hájek podle obžaloby ve vedoucích funkcích kontrolovali a schvalovali některé dokumenty, které se disidentů týkaly.

Peltan je obžalován v posledním bodě, který souvisí s Chmelem. Ten se jako jediný připojil k řízení s žádostí o náhradu škody, po Peltanovi chce milion korun.

Irelevantní důkazy, brání se bývalí příslušníci StB

„Nic takového jsem nedělal, nemohl a nesměl dělat,“ prohlásil u Obvodního soudu pro Prahu 1 Dudek. Popřel tvrzení obžaloby, že by se podílel na výsleších Brabence a Převratské. Brabence prý viděl poprvé v roce 2001, Převratskou podle svých slov nezná. Tvrdí, že se navíc v dané době v StB pouze zaučoval.

S obžalobou nesouhlasil ani Hájek, který se měl podílet na šikaně Neduhy. Uvedl, že zpěváka nikdy neviděl a osobně ho nezná. Podle něj také nejsou důkazy o tom, že by byl muž vyslýchán několikrát týdně, jak prý tvrdí. Hájek dodal, že ve své funkci pouze sumarizoval práci svých podřízených a že nikdy nevybočil ze svých oprávnění.

I Maryško s Peltanem popřeli, že by překročili svou pravomoc. „S obžalobou nesouhlasím, protože se opírá o irelevantní důkazy,“ tvrdí Maryško s tím, že pouze setřiďoval a analyzoval dokumenty a vyřizoval administrativu. „Nikdy jsem nevydal žádný pokyn k nátlakovému jednání nebo vydírání,“ doplnil.

Jaroslav Maryško
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Peltan soudu také řekl, že nevydával ani neschvaloval pokyny týkající se fyzického či psychického násilí. Všichni muži navíc tvrdí, že se nemohli účastnit akce Asanace, protože norma podle nich byla zrušena v roce 1978. Obžaloba přitom mluví o skutcích po roce 1980.

Šimák k jednání soudu kvůli svému zdravotnímu stavu nepřišel, soudkyně proto přečetla jeho výpověď z přípravného řízení. Uvedl, že se o věci nechce bavit.

Akci Asanace vymyslela Státní bezpečnost na přelomu 70. a 80. let. Jejím cílem bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit občany nepohodlné režimu k trvalému opuštění republiky. Pracovníci StB po celé zemi začali předem vytipované odpůrce režimu šikanovat, ale i fyzicky týrat. Dudek a Šimák už byli v souvislosti s Asanací v minulosti odsouzeni, za týrání disidentů jim soudy uložily nepodmíněný trest v délce tři a půl roku.