Dva české krátkometrážní snímky soutěží na filmovém festivalu Sundance ve Spojených státech

V americkém státě Utah začíná 36. ročník festivalu nezávislých filmů Sundance. V soutěžní sekci krátkometrážních snímků se divákům představí i dva české animované filmy: Dcera Darji Kaščejevové a SH_T HAPPENS, který natočili Michaela Mihályi a Dávid Štumpf. Na přehlídce se podle organizátorů představí 118 celovečerních filmů z 27 zemí světa.

Tento článek je více než rok starý.

Park City Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký festival nezávislých filmů Sundance

Americký festival nezávislých filmů Sundance | Zdroj: Reuters

Festival Sundance, u jehož zrodu stál herec a režisér Robert Redford, je podle organizátorů největší přehlídkou nezávislé filmové produkce ve Spojených státech. Loni jej navštívilo 120 tisíc lidí.

Ceny se udílí mimo jiné za americkou i zahraniční dramatickou tvorbu a domácí i zahraniční dokumenty. Do kategorie krátkých filmů vybrali letos pořadatelé také dva krátké snímky studentů pražské FAMU.

Festival Sundance vyhlásil boj sexuálnímu obtěžování. Zavedl nová pravidla pro návštěvníky

Číst článek

Soutěžit bude film Dcera Darji Kaščejevové, který posbíral řadu ocenění a nyní je nominovaný i na cenu americké filmové akademie Oscar. Návštěvníkům festivalu Sundance se představí také krátký animovaný film SH_T HAPPENS Slováků Michaely Mihályi a Dávida Štumpfa. Vítěze v kategorii krátkých filmů má porota vyhlásit 29. ledna.

Filmy se v rámci festivalu budou promítat ve městech Park City, Salt Lake City a v horském středisku Sundance Resort. Na program vybírali pořadatelé snímky z 15 100 zaslaných přihlášek. Organizátoři zdůraznili, že 46 procent autorů vybraných filmů v soutěžních kategoriích natočily ženy a 12 procent lidé ze sexuálních menšin. Přehlídka končí 2. února.

Češi uspěli na Sundance již v minulých letech. V roce 2016 byl na festivalu uveden krátký film Furiant režiséra Ondřeje Hudečka, který získal cenu za režii. V roce 2012 měl na festivalu premiéru v mezinárodní soutěžní sekci film Bohdana Slámy Čtyři slunce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme