Hlavní obsah

Někteří lidé chtějí zpět peníze, které dali na pomoc postiženým v Prešově

Právo, Ivan Vilček (Prešov)

Někteří dárci, kteří poslali peníze na účty pro postižené z vybuchlého paneláku v Prešově, chtějí své finanční dary zpět. Na sociálních sítích se rozšířila informace, že z peněz dárců se bude platit likvidace zbytku paneláku a odvoz sutin. Účet za to se měl vyšplhat na neuvěřitelných 1,1 milionu eur (27,65 milionu korun).

Foto: Facebook město Prešov

Z paneláku zůstala jen hromada sutin.

Článek

Peníze lidé posílali s vědomím, že je dostanou rodiny, které byly tragédií postiženy a přišly o bydlení, někteří i o své blízké. Na konci roku byly na transparentním účtu města, kam se poslaly i peníze ze sbírky TV Joj, celkem čtyři miliony eur (přes 100 milionů korun).

„Na základě nepodložených informací na sociálních sítích nám začaly chodit maily, v nichž lidé žádají zpět své peníze,“ uvedla Andrea Turčanová, primátorka Prešova.

Ta zdůraznila, že náklady na likvidaci paneláku a odvoz sutin uhradí stát, pokud budou oprávněné. Přislíbil to premiér Peter Pellegrini při své nedávné návštěvě Prešova.

Turčanová tvrdí, že město v této souvislosti oslovilo sedm firem, ale písemnou nabídku předložila pouze jedna, a to česká firma Cannoneer group. „Žádná firma to nechtěla udělat za euro,“ dodala Turčanová.

Jedno tělo stále chybí. Po výbuchu v Prešově je nejspíš spálené na popel

Evropa

Česká společnost chtěla zaplatit jen přepravu speciálního stroje do Prešova, jehož pomocí rozebrala dvanáctipodlažní panelák, který loni 6. prosince zničil výbuch plynu a následný požár. Převoz vyšel na 164 tisíc eur (4,1 milionu korun). Za bourání si účtovala pouze symbolické jedno euro. Slováci toto gesto velmi ocenili.

Z paneláku v Prešově zbyla jen hromada sutin

Evropa

Hádky v městském zastupitelstvu však vyvolává předběžná faktura ve výši 1,1 milionu eur firmy Matijka z Kružlova, která zlikvidovala zbývající čtyři podlaží do úrovně terénu a odvezla sutiny na skládku. „Podáváme trestní oznámení. Hlásily se totiž také firmy, které by to udělaly levněji,“ tvrdí člen městského zastupitelstva Martin Eštočák.

Dělníci, kteří měli prorazit plynové potrubí v Prešově, zůstávají ve vazbě

Evropa

Majitel firmy Peter Matijka deníku Korzár řekl, že při stanovení nákladů vycházel ze standardních ceníkových cen. Z místa bylo odvezeno 7600 tun sutin, což je přes 290 plně naložených nákladních vozů. Majitel firmy řekl, že bourání dolních podlaží bylo náročnější, protože bylo potřebné zlikvidovat také materiál z horních podlaží, který spadl dolů.

Při prosincovém výbuchu paneláku zemřelo osm lidí. Tělo jedné ženy se nenašlo. Policie v případu obvinila tři dělníky, kteří podle vyšetřovatele při stavebních pracích prorazili plynové potrubí u obytného domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám