Budova centra vznikla v areálu záchranné služby v Brně-Bohunicích v sousedství fakultní nemocnice. Stavba začala v létě roku 2018. Celkem 85 procent nákladů pokryla dotace z Evropské unie, 5 procent zaplatil stát a zbylých 10 Jihomoravský kraj jako zřizovatel záchranné služby. Celkem stálo centrum 110 milionů korun.

Záchranáři navodí různé situace

„Simulační místnosti umožňují vytvářet nejrůznější a mnohem realističtější podmínky provedení zásahu v jakékoliv denní době včetně úplné tmy," prozradila ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

V centru je i lezecká stěna třeba pro nácvik záchrany pacientů z výšky nebo hloubky ve spolupráci s hasiči. Ve třetím patře lze najít sanitku upravenou pro procvičování přednemocniční péče, ale také simulátory představující například rodící matku nebo dítě.

Video
Video se připravuje ...

Simulované ošetření pacienta s infarktem TV Blesk Zdeněk Matyáš

Simulátor jako pacient

„Simulátor se chová skoro jako reálný pacient, který komunikuje prostřednictvím lektora. Lze na něm všechno důležité vyšetřit a také provést všechny život zachraňující výkony," uvedla náměstkyně pro vzdělávání jihomoravské záchranky Jana Kubalová. Součástí budovy je také simulační byt a zázemí s pracovnami.

Celý projekt výrazně zlepšil podmínky pro přípravu záchranářů. „Nedostačující kapacity pro výuku jsou pro nás v tuto chvíli minulostí," podtrhla Albrechtová.

Fotogalerie
16 fotografií