Sanitku dostali do budovy oknem, výcvikové centrum poslouží záchranářům

  17:04
Rutinní zásahy i postupy při mimořádných událostech budou jihomoravští záchranáři trénovat v nově otevřeném vzdělávacím a výcvikovém středisku, které vzniklo v Brně Bohunicích.

„Pane, co se vám stalo?“ ptá se záchranář Rudolf Hudec muže v parku, kterému se udělalo nevolno, a přivolal si proto sanitku. Na první pohled běžná situace se však ve skutečnosti odehrává ve třetím patře nového výcvikového a simulačního centra jihomoravských záchranářů.

Na jedné straně místnosti u mluvící figuríny zasahují záchranáři, na druhé straně v prosklené kukani sedí jejich kolega, který propůjčuje hlas pacientovi, a lékařka, s níž zásah a ošetření konzultují. Zásah natáčí kamery, až bude po všem, mohou si záchranáři akci i zpětně rozebrat.

To je jedna z cvičných situací, kterou výcvikové centrum nabízí. „Simulační místnosti umožňují vytvářet nejrůznější a velmi reálné podmínky provedení zásahu v jakékoli denní době včetně úplné tmy. Umožňují natrénovat zásah v komplikovaném terénu, ve výškách i nad volnou hloubkou. V centru je lezecká stěna i plně vybavená sanitka,“ popsala ředitelka krajské záchranné služby Hana Albrechtová. 

Stavba třípatrové budovy vyšla na víc než 110 milionů korun

S úsměvem doplnila, že jsou jediná záchranka v republice, které se podařilo dostat oknem sanitku do třetího patra. V třípatrové budově je k dispozici i simulovaný byt se sociálním zařízením, pokročilé simulátory s možností vyšetření ultrazvukem, simulátor rodící ženy a dítěte. 

„Simulátor se chová téměř jako reálný pacient, který komunikuje prostřednictvím lektora. Lze na něm všechno důležité vyšetřit a také provést všechny život zachraňující výkony,“ přiblížila nejmodernější novinky Jana Kubalová, náměstkyně pro vzdělávání a krizovou připravenost jihomoravské záchranky. Záchranáři na jižní Moravě mají ročně přes 100 tisíc výjezdů.

V novém centru budou trénovat také policisté i hasiči a záchranáři plánují pořádat i kurzy první pomoci pro veřejnost.

„Jsem rád, že tady záchranáři budou školit i policisty a hasiče, díky čemuž se kvalita první péče při dopravních nehodách ještě zlepší,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Výstavba centra začala v roce 2018 ještě za bývalého ředitele záchranné služby Milana Klusáka. Celkové náklady včetně vybavení vyšly na více než 110 milionů korun, 90 procent pokryla dotace, deset procent zaplatil Jihomoravský kraj.