reklama

Olivie přišla při autonehodě o rodiče: Pomoci lze díky nové platformě Znesnáze21

Přemýšlíte, jak pomoci konkrétním lidem, kteří se ocitli v obtížné situaci, a hledáte důvěryhodný projekt? Založte vlastní sbírku nebo přispějte na některou z existujících na nové charitativní platformě Znesnáze21.

Foto: archiv PR

Pomáhat potřebným je vizitkou každé vyspělé společnosti. Uvědomuje si to stále více lidí, kteří věnují v České republice každoročně na charitativní projekty přes osm miliard korun.

Nejrůznějších charitativních organizací a projektů existuje celá řada, ale ne vždy víte, komu konkrétně jste svými prostředky pomohli. Díky nově vzniklé platformě Znesnáze21 nyní máte možnost přispět cíleně konkrétnímu člověku, nebo dokonce jednoduše a rychle založit sbírku například pro někoho ve vašem okolí, kdo se ocitl ve složité životní situaci. Tuto možnost obzvlášť ocení lidé, kteří se vyrovnávají s náhlou nepřízní osudu a těžkou životní situací, jako je ztráta blízkého či vážná nemoc. Nebo ti, kteří se například stanou obětí podvodu či agrese.

Výhody nové formy pomoci

Výhodou Znesnáze21 je i to, že splňuje zákonné nároky na uskutečnění veřejné sbírky, díky čemuž nemusí příjemci vybrané peníze danit, na rozdíl od různých sbírek, které probíhají například přes sociální sítě. V těchto případech musí většinou zakladatelé sbírky odvést státu patnáctiprocentní daň z vybrané částky, což lidé často nevědí. "Sbírku nemusí zakládat přímo koneční příjemci vybraných finančních prostředků, ale například i lidé z jejich okolí. Tím chceme podpořit i lokální charakter některých sbírek," říká Darina Danielová, ředitelka NFP. Velký důraz je přitom kladen na důvěryhodnost sbírek. Sociální pracovníci fondu ověřenými mechanismy u každé ze sbírek důkladně kontrolují, zda je účel jejího konání pravdivý.

Na úvod svého fungování spouští fond na Znesnáze21 trojici charitativních sbírek.

Sbírka pro Olivii

Patnáctiměsíční Olivie přišla v loňském roce při tragické dopravní nehodě o oba rodiče a nenarozeného sourozence. Dnes o ni pečuje především teta s babičkou. U autonehody tehdy zasahovala i posádka leteckých záchranářů Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, kteří Olivii primárně ošetřili a transportovali do nemocnice. Patronem sbírky pro Olivii je Petr Kolouch, ředitel pražské záchranné služby. Cílem je vybrat finanční prostředky, které pomohou příbuzným při péči o dívku, a zajištění jejího snad už jen šťastného dětství.

Klub nemocných cystickou fibrózou

Tato sbírka je určena organizaci, která již 28 let jako jediná v ČR poskytuje přesně zaměřenou podporu pacientům s touto nevyléčitelnou nemocí a jejich blízkým. Skrývají se za ní stovky osobních příběhů nevyléčitelných pacientů v různých stadiích onemocnění. "Jsme v kontaktu s pacienty i s lékařskými týmy, a proto naše pomoc míří přesně tam, kam má. Přispíváme na nákladnou léčbu, hradíme inhalační a fyzioterapeutické pomůcky, zastupujeme pacienty na veřejnosti a poskytujeme jim i dlouhodobou psychosociální podporu. Za vybrané finance pořídíme přístroj pro intenzivní očištění plic, který stojí 200 000 korun, a uskutečníme projekty, které usnadní léčbu pacientů," říká ředitelka klubu Simona Zábranská. Tuto organizaci dlouhodobě podporuje spolu se svými kolegy z Dejvického divadla například herec Ivan Trojan.

Sbírka pro rodinu Petra Langa

V této sbírce mohou dárci přispět rodině Petra Langa, otce, který 10. prosince loňského roku bránil vlastním tělem svou dceru, když se v čekárně ostravské nemocnice rozezněly výstřely z pistole muže, který zahájil z bezprostřední blízkosti střelbu na přítomné pacienty. Petru Langovi se podařilo dceru zachránit, ale položil přitom svůj život.

"Rodina Langových se musí vyrovnat nejen se ztrátou otce a manžela, ale musí řešit i výrazný výpadek budoucích příjmů. Vybrané peníze ze sbírky by měly především pomoct s úhradou potřeb Petrovy nezletilé dcery Lucie," říká Jan Kňazovčík, jenž společně se Spolkem rodičů při ZŠ Sekaniny, kterou Lucie navštěvuje, sbírku organizuje.

NFP založili v roce 2012 Karel Janeček a Markéta Sýkorová. Hlavní činností fondu je pomáhat obětem agrese, podvodu a iracionální byrokracie, a to formou přímé finanční pomoci. Od roku 2014 se fond navíc věnuje crowdfundingovým sbírkám. Díky mnohaletým zkušenostem s crowdfundingem se vyvinula i platforma Znesnáze21, která je zaměřená na pomoc lidem v tíživé životní situaci. Celkem díky dárcům a patronům rozdělil fond potřebným za dobu svého fungování 28 milionů korun.

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama