Mozartovy narozeniny 2020 aneb U Mozartů jako doma

Wolfgang Amadeus Mozart se narodil 27. ledna 1756 a Národní divadlo den narozeni velkého hudebního génia každoročně slaví uvedením koncertu Mozartovy narozeniny ve Stavovském divadle. Letošní Mozartovy narozeniny 2020 aneb U Mozartů jako doma – Wolfgangovy komorní skladby, písně, stesky a žerty se poprvé v jedenáctileté historii odehraji bez účasti orchestru a dirigenta. Hlavními gratulanty Mistrových narozenin budou výteční sólisté Opery Národního divadla a hudebnici z jeho orchestru.
Mozartovy narozeniny – ND 2020 (foto Jakub Gulyás)

V ponděli 27. ledna od 19:00 ve Stavovském divadle, úzce spojeném s proslulým skladatelem, nebudou znít operní árie, ani slavné symfonie či instrumentální koncerty. Zato jste však zvaní přímo k Mozartům domů! Uvidíte a uslyšíte, jak to vypadá, když Wolfgang s Konstancí nemohou najit stužku ke klobouku, jaký dárek dal dvacetiletý Wolfgang k svátku své sestře Nannerl, prostor dostane několik Mozartových písní plných hudební krasy, něhy, stesku i humoru. Koncert vyvrcholí uvedením Serenády B dur, tzv. „Gran Partity“, kterou proslavil mimo jine Miloš Forman ve svém Amadeovi – vzpomínáte na první setkaní Salieriho s Mozartovou hudbou?

Návštěvníkům narozeninového koncertu zazpívají sólisté Opery Národního divadla: Přední česká sopranistka Marie Fajtová, představitelka mladé pěvecké generace původně vystudovala klavír na Pražské konzervatoři, ale od svých dvaceti let se s úspěchem věnuje opernímu zpěvu. Mezzosopranistka Michaela Zajmi, tenorista Jaroslav Březina, vedle domovského Národního divadla účinkuje také na dalších prestižních operních scénách a festivalech, pravidelně koncertuje doma i v zahraničí. Barytonista Jiří Brückler je držitelem Ceny ředitele Národního divadla pro umělce do 35 let, diváky i kritiku zaujal například v roli Silvia v Leoncavallovych Komediantech, kterou ztvárnil také pro MHF Česky Krumlov po boku Joseho Cury coby Cania.

Mozartovy narozeniny pořádá Opera Národního divadla od roku 2009 a tohoto večera naplněného klasickou hudbou bývají sólisté světového renomé jako Adam Plachetka nebo Simona Houda Šaturová. V loňskem roce Orchestr Národního divadla ve Stavovském divadle zahrál pod taktovkou věhlasného operního pěvce a dirigenta Plácida Dominga.

 

Mozartovy narozeniny 2020 aneb U Mozartů jako doma
Stavovské divadlo 27. ledna, 19:00, Národní divadlo

Učinkují:
Marie Fajtová, soprán
Michaela Zajmi, mezzosoprán
Jaroslav Březina, tenor
Jiří Brückler, baryton
Zdeněk Klauda, klavír
Sólisté a členové Orchestru Národního divadla

Program:
Das Bandel, KV 441
Der Frühling, KV 597
An Chloe, KV 524
Als Luise die Briefe, KV 520
Die Alte, KV 517
Sei du mein Trost, KV 391
Abendempfindung an Laura, KV 523
Mi lagnero tacendo, KV 437
Nannerl Septet“, Divertimento D dur, KV 251
Gran Partita“, Serenáda č. 10 B dur, KV 361/370a (vyběr)

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat