The Capitals: Orbán odmítá respektovat rozhodnutí soudu

viktor-1024x576

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

VISEGRÁD

BUDAPEŠŤ

Orbán nebude respektovat soud. Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že jeho vláda neuposlechne rozhodnutí soudu týkající se odškodnění pro bývalé vězně, kteří čelili nelidskému zacházení. Odmítá také odškodnit romské rodiny z východního Maďarska, jejichž děti byly na základní škole odděleny od ostatních žáků.

Proti Orbánově rozhodnutí již vystoupilo maďarské sdružení právníků. Předseda sdružení János Bánáti prohlásil, že vláda narušuje důvěryhodnost maďarské justice.

///

VARŠAVA

Morawiecki kritizoval Rusko i opozici. Uprostřed polsko-ruského sporu ohledně výkladu dějin polský premiér Mateusz Morawiecki nekritizoval pouze Rusko, ale pustil se i do opozičních stran kvůli jejich sympatizování s Ruskem. Morawiecki řekl, že nedávné chování krajně pravicové strany Konfederacja dokazuje její vazby na Rusko. Navíc podle něj nejsou její členové patrioti, protože nebrání polskou reputaci. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Ministr životního prostředí a vicepremiér László Sólymos rezignoval. Solymos odešel kvůli rvačce v restauraci, do které se zapojil a kvůli které skončil on a ještě jedna osoba ve vazbě. Solymos za své chování, které zdůvodnil osobními problémy, převzal odpovědnost, omluvil se a oznámil svou rezignaci. Do parlamentních voleb však zbývají už jen dva měsíce a absence ministra by mohla zbrzdit přijetí slovenské klimatické strategie 2050 a zavedení systému zálohování PET lahví a plechovek. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Propad v žebříčku vnímání korupce. Česko se propadlo v žebříčku vnímání korupce, který každoročně vydává organizace Transparency International (TI). Nyní se nachází na 44. místě, zatímco loni na tom bylo o šest příček lépe. Podle TI stojí za propadem i kauzy spojené s údajným zneužíváním evropských fondů premiérem Andrejem Babišem. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

///

ZÁPAD

BERLÍN

Vyloučení Sarrazina z SPD potvrzeno. Rozhodnutí sociálnědemokratické SPD vyloučit ze svých řad kontroverzního exministra financí spolkové země Berlín Thila Sarrazina je oprávněné, rozhodla arbitrážní komise SPD v Berlíně.

Strana SPD přikročila k vyloučení Sarrazina poté, co se politik objevil na mítinku rakouské krajně pravicové strany FPÖ před eurovolbami, a po předloňské publikaci jeho knihy nazvané „Nepřátelské převzetí: Jak islám brzdí pokrok a ohrožuje společnost“. Vedení SPD knihu odsoudilo jako rasistickou a islamofobní.

Sarrazin se chce proti rozhodnutí odvolat u státního arbitrážního soudu SPD. Dokud nebude případ uzavřen, zůstane členem strany. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

///

VÍDEŇ

Spor kvůli potenciálně nebezpečným migrantům. Jedním z nejkontroverznějších plánů rakouské vládní koalice ÖVP a Zelených je zákon umožňující předběžné zadržení potenciálně nebezpečných migrantů. Podle ústavních právníků by přijetí zákona vyžadovalo změnu ústavy, poslanec z řad Zelených Michel Reimon ale takový krok odmítá. Opatření je sice součástí vládního programu, podle Reimona by ale kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) nenechal koalici rozpadnout jen kvůli takové „drobnosti“. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

PAŘÍŽ

Asistovaná reprodukce. Podle nové verze bioetické legislativy, kterou schválil francouzský senát, bude umělé oplodnění dostupné i pro lesbičky a svobodné ženy, ačkoli si za něj budou muset zaplatit. Umožnit asistovanou reprodukci všem ženám, bez ohledu na jejich sexuální orientaci či rodinný stav, slíbil prezident Emmanuel Macron ve své volební kampani v roce 2017. Konzervativní komora francouzského parlamentu ale rozhodla, že lesbičkám a svobodným ženám stát nebude umělé oplodnění hradit. Ministr zdravotnictví, Agnès Buzyn, odsoudil senátní dodatek jako „útok na princip rovnosti“. (EURACTIV.FR)

///

BRUSEL

Stav korupce. Belgie by měla posílit pravidla týkající se bezúhonnosti členů vlády a přezkoumat systém autorizace mimoslužebních aktivit členů policie, naléhá protikorupční orgán Rady Evropy Greco. „Neexistují žádné zásady o bezúhonnosti nebo pořádný etický rámec aplikovatelný na ministry,“ uvádí Greco. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

STOCKHOLM

Švédská ekonomika začíná dostávat rány. Ostatní státy zatím mohly Švédsku stav jeho ekonomiky závidět. Růst byl uspokojivý a nezaměstnanost a státní dluh na nízké úrovni. Letos však dosud zdánlivě „neporazitelná“ ekonomika ukazuje znaky zranitelnosti. Efekty globální ekonomiky tak dorazily i do Švédska. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

///

LONDÝN

Odepření spravedlnosti. USA odmítají vydat ke stíhání v Británii Anne Sacoolasovou, manželku amerického diplomata. Sacoolasová má být odsouzena za způsobení dopravní nehody, při které zemřel mladý motorkář Harry Dunn. Britská vláda toto rozhodnutí USA označila jako „odepření spravedlnosti“. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

///

DUBLIN

Velká koalice nebude. Lídr strany Fianna Fáil Micheál Martin odmítl spekulace o tom, že by jeho strana mohla vytvořit vládní koalici se stranou Fine Gael. Naděje na spojení sil dvou největších irských partají vznikla po nedávných výrocích premiéra a lídra Fine Gael Lea Varadkara, že je ochotný podpořit menšinovou vládu Fianna Fáil, nebo se stranou vytvořit partnerství. Martin včera (23. ledna) nicméně řekl, že on by šel do vlády pouze s labouristy nebo Zelenými. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

///

JIŽNÍ SPOJKA

ŘÍM

Potravinové etikety i pro slepé? Europoslankyně z řad italského Hnutí pěti hvězd Laura Ferraraová vyzvala Evropskou komisi, aby při příležitosti nových pravidel pro potravinové etikety zjednodušila přístup k informacím o potravinách lidem se zrakovými poruchami a slepým. „Chceme ochránit všechny spotřebitele návrhem na začlenění Braillova písma a moderních technologií zahrnujících audio popis etiket na potravinách,“ řekla. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

ATHÉNY

Nové půjčky od EIB. Řecko ve čtvrtek (23. ledna) podepsalo dvě dohody o půjčkách od Evropské investiční banky (EIB) v hodnotě 330 milionů euro. Peníze půjdou na stavbu nového letiště v Heraklionu a také do oblastí, jako je boj proti změnám klimatu, energetická účinnost, výzkum a inovace, zdraví, vzdělání nebo konkurenceschopnost malých a středních podniků.

Státní ropná společnost na prodej. Řecko včera spustilo očekávaný tendr na prodej 65-100% podílu ve státem vlastněné ropné společnosti Public Gas Corporation, přesněji její části zabývající se velkoobchodními i maloobchodními aktivitami pod novou společností DEPA Commercial. (Theodore Karaoulanis | EURACTIV.gr)

///

BALKÁN

SOFIE

Šampion v korupci. Nejhorší umístění v žebříčku vnímání korupce zaujímá z unijních zemí Bulharsko. Přestože vláda přijala za poslední roky řadu protikorupčních opatření, její výsledky stále nejsou dobré. V celosvětovém žebříčku je Bulharsko na 74. místě. Mezi hlavní problémy podle TI patří nízká úroveň svobody médií a volebního systému, netransparentní financování politických stran nebo nedostatečný respekt k vládě práva. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

///

BUKUREŠŤ

Historická rozepře. Rumunský ministr zahraničí požádal ukrajinskou ambasádu o vyjádření poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky v proslovu ke dni jednoty Ukrajiny údajně řekl, že Severní Bukovinu okupovali Rumuni. Ukrajinský velvyslanec odpověděl, že došlo k chybnému překladu a Zelensky ve skutečnosti řekl, že Severní Bukovinu si „vzali“ Rumuni po rozpadu Rakouska-Uherska a za chybu se omluvil. (EURACTIV.ro)

///

LUBLAŇ

Boj o Irák. Ministr zahraničí Miro Cerar požádal ministerstvo obrany o opětovné nasazení vojáků na misi v iráckém Irbílu, a to co nejdříve. V opačném případě by totiž podle něj došlo k poškození slovinské mezinárodní reputace. Za celou situací se ale skrývá také politický konflikt, protože ministerstvo obrany vede Karl Erjavec, který neoficiálně rezignoval a premiér Marjan Šarec za něj hledá náhradu. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

Balkánský „banánový král“ převzal slovinskou aerolinku. Slovinská letecká společnost Air Adriatic, kterou vlastní byznysmen Izet Rastoder dnes na aukci v Lublani koupila licence pro letecký provoz bývalé slovinské aerolinky Adria Airways za 45 tisíc euro. Jednalo se o největší majetek zkrachovalé firmy. Rastoder je známý jako „banánový král“, je totiž předním dovozcem banánů značky Derby. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ZÁHŘEB

První chorvatské 5G město. Chorvatská vláda ve čtvrtek rozhodla, že prvním 5G městem v zemi se stane Osijek. Zavedení prvního chorvatského 5G města je součástí politiky Evropské komise a jejího akčního plánu pro 5G, který podněcuje rozvoj infrastruktury a 5G sítí v EU. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Dva propady ve dvou dnech. Podle Democracy Index, měřítka kvality demokracií společnosti Economist Intelligence Unit, se Srbsko propadlo o pět příček na 66. místo ze 167 hodnocených států. Země zároveň zaznamenala propad i v žebříčku Corruption Perception Index od Transparency International, který měří pohled občanů dané země na míru korupce. Zde se Srbsko propadlo o čtyři příčky, na 91. pozici ze 180 zkoumaných zemí. (EURACTIV.rs

///

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde

Kalendář