Hlavní obsah

Se sítěmi 5G má přijít i „morálka strojů“

Právo, Martin Procházka

Zavedení mobilních sítí páté generace, známých jako 5G, přinese řadu zásadních změn. Kromě toho, že datové přenosy v mobilních zařízeních budou mnohonásobně rychlejší než u současných sítí, umožní například i rozvoj umělé inteligence nebo autonomních vozidel. Právě tyto vozy budou podle Petra Tomana z advokátní kanceláře Toman, Devátý & Partneři muset být vybaveny „morálkou“.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Musíme stanovit, jak se má auto rozhodovat a kdo ponese odpovědnost za škodu při havárii. Auto musí mít morálku, kterou mu musíme naprogramovat. S rozvojem a zaváděním vysokorychlostního internetu je nezbytné řešit jak právní, tak i morální rozměr samořiditelných automobilů a dalších robotických zařízení s vlastní umělou inteligencí,“ pronesl ve středu 22. ledna na pražské konferenci Zavádění 5G sítě a její dopad na management společností Toman.

Podle výkonné ředitelky Svazu měst a obcí ČR Radky Vladykové je zavedení vysokorychlostního internetu do obcí nutné, aby přestalo docházet k jejich vylidňování.

Musíme stanovit, jak se má auto rozhodovat a kdo ponese odpovědnost za škodu.
Petr Toman, advokát

„Ještě jako starostka města Jesenice jsem prosazovala, abychom při každých zemních pracích buď přímo pokládali optické kabely, nebo alespoň chráničky, které jejich položení později umožní. Zavedení vysokorychlostního internetu do měst a obcí je nezbytným předpokladem pro to, aby se lidé nemuseli stěhovat za prací do velkých měst. Jde o technologický proces, který může zamezit vylidňování venkova,“ řekla na konferenci Vladyková.

Stát stále počítá s aukcí 5G v prvním čtvrtletí

Internet a PC

„Slyším námitky, že prioritou jsou chodníky, silnice, veřejné osvětlení a že technologie na pomezí ‚virtuální reality‘ hraničí s trestněprávní odpovědností starosty nebo zastupitelů. Jistě, musíme vždy jednat s péčí řádného hospodáře, ale bez jisté míry odvahy chytrá města pro pohodový život obyvatel měst a obcí nevybudujeme,“ doplnila.

Rozvoj zaostává

Podle účastníků konference hrozí, že s odkládáním aukce frekvencí pro sítě 5G nastane technologické zaostávání České republiky a snížení konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky v rámci Evropy.

„Jsme jako stát v rozvoji 5G sítí pozadu. Narážíme na paradigma, jako by bylo na spolupráci soukromého sektoru se státem něco nemorálního. Jestliže toto přijmeme, budou se technologické nůžky mezi státem a technologickými firmami stále více rozevírat,“ podotkl Zdeněk Zajíček z ICT Unie.

„Mohli bychom si vzít příklad z bankovního sektoru. Peněžní domy neustále pracují na zdokonalování svých elektronických systémů tak, aby byly uživatelsky přívětivé a přitom bezpečné,“ doplnil.

První továrna mimo Čínu? Huawei cílí s 5G na Evropu

Internet a PC

Na konferenci vystoupili také zástupci čínské společnosti Huawei, předního dodavatele technologií pro 5G, před nimiž varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Firemní viceprezident pro střední a východní Evropu i severské státy Radoslav Kedzia podezření, že je Huawei bezpečnostní hrozbou, znovu odmítl.

„Jako dodavatel technologií nevlastníme žádnou síť ani nepracujeme s daty uživatelů. Naší odpovědností je dodávat stabilní řešení a přicházet s bezpečnými a inovativními produkty,“ ujišťoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám