Právě čtete

Kadeřnice radí, jak na lesklé a zdravé vlasy

5459  
Sdílet: 

Kadeřnice radí, jak na lesklé a zdravé vlasy

Všechno začíná – překvapení – u správného postupu mytí. Je stejně důležité jako to, jak kvalitní produkty na vlasy používáte.

23. 1. 2020 5 min. čtení Nikola Hlaváčková
Kadeřnice radí, jak na lesklé a zdravé vlasy

Autorka článku pečuje o vlasy v salonu Niche.

Já vím, v reklamě to vypadá trochu jinak: ale plná hlava pěny cesta ke krásným vlasům není. Vídám to dnes a denně na vlasech zákaznic. Záleží na šetrném mytí, použité kosmetice, foukání, česání, barvení i pomůckách, a svoji roli hrají i hormony a genetika. Tak kde začít? Dnes se podíváme na mytí.

Proces mytí vlasů „správně“ podle kadeřnice

Teplota vody

Ani ledová, ani horká. Začněte tím, že vlasy opláchnete dostatečně teplou vodou podle toho, jak je vám to příjemné. Hezky vlas otevře a připraví na umytí.

Šamponujte nadvakrát, a množství nepřehánějte (ani když máte dlouhé vlasy)

Víte, proč délka vlasů nehraje roli? Protože jediné, co se mastí, je pokožka hlavy. Aby vlasy nebyly polámané zbytečným mnutím, stačí je „napěnit“ jenom u hlavy a do délek nechat šampon stéct při vymývání.

A to nejdůležitější – šamponu stačí jenom tolik, jako byste měla v dlani vlašský ořech.

Naneste ho na vrch hlavy, před i za uši, na spánky a na zadní část krku. Rozpěňte šampon bříšky prstů a přidejte trochu vody. Šampon už ne! První mytí nemusí tolik pěnit – poprvé to bude trochu zvláštní pocit, ale zvyknete si, slibuju.


První mytí smyje povrchové nečistoty. Druhé mytí už pořádně umyje vlasy. Takto se do nich navíc dostanou i složky šamponu, které jim pomáhají.

Po přidání vody začněte pořádně mýt. Krouživými pohyby bříšky prstů po hlavě masírujte pokožku. Celý proces trvá cca 1 minutu.

Důkladně propláchněte a mytí opakujte

Při splachování postupně odkrývejte vlasy a každé místo dostatečně proplachujte a zároveň masírujte, stejně jako při mytí. Tím z vlasů šampon dokonale vymyjete. Spíše než smývat šampon v předklonu je vhodnější postavit se rovně a hlavu zaklonit, ať vám nezůstávají zbytečky produktu u zátylku.

Následuje druhé mytí – zcela stejný proces. Uvidíte, že teď už vám „oříšek“ šamponu bude stačit i pocitově. I při druhém vymývání dbejte na to, abyste vlasy dokonale zbavila šamponu.

Správně vymyté vlasy poznáte tak, že budou „drhnout“ na dotek.

Po vymytí šamponu (ano, ještě dřív, než nanesete masku/kondicionér) prsty vymačkejte z vlasů přebytečnou vodu. Pak je prosušte ručníkem – vlasy vložte do ručníku a prameny v něm znovu lehce vymačkejte. Vlasy nikdy v ručníku nedrťte a konce v něm nemněte, to by mohlo narušit povrch vlasů.

Proč sušit už před maskou/kondicionérem?


To proto, že z příliš mokrých vlasů mají produkty tendenci stékat, takže jich nezůstane dost a nemají pak ten správný účinek.

Maska, nebo kondicionér? Kondicionér používejte vždy, masku podle potřeby

Zásada číslo jedna: maska ani kondicionér nikdy nepatří úplně ke kořínkům, ale nejdříve 10 cm od hlavy. Pak se vám vlasy nebudou tak rychle mastit.

Zásada číslo dvě: přijde nejdříve maska (volitelná), pak kondicionér (vždy). Kondicionér vám totiž vlas finálně uzavře a uzamkne všechny důležité složky z masky a šamponu. Dáte-li masku až po něm, už se do vlasu nedostane zdaleka tolik výživy.

Šampon vlas otevírá, maska vyživuje (neuzavírá) a kondicionér uzavírá


Představte si šišku. Stejně vypadá i vlas, na jehož povrchu jsou malé šupinky, které mají za úkol ho chránit. Rozkvetlá šiška – vlas je otevřený, nerozkvetlá – vlas je uzavřený. Do otevřeného vlasu se mohou dostat nečistoty a hlavně je větší šance, že se bude lámat. Proto je důležité používat přinejmenším kondicionér (a nikdy produkty „2 v 1“, protože těžko najednou něco otevřete i zavřete).

Zásada číslo tři: oba produkty je vhodné nanést, pročesat hřebenem a nechat působit podle produktu. Masku je za mě obvykle vhodné nechat aspoň 5 minut, ale může jít až o 20 minut. Kondicionér na rozdíl od masky působit nenechávejte, rovnou po nanesení ho důkladně vymyjte (pokud vám kadeřnice nedoporučí u konkrétní kosmetiky jinak).

Při vyplachování pak postupujte úplně od hlavy, i když tam maska/kondicionér nepůsobily. Nemusíte totiž přesně odhadnout, kde produkt „začíná“, a zbytky by nechaly nehezké stopy na vlasech.


Ideální kartáče na mokré pročesávání najdete na badboy.toys od značky SANBI, Y.S. Park nebo Jäneke. Dobré jsou i Tangle Teezer či Ikoo.

Zásada číslo čtyři: mezi kondicionérem a maskou opět vymačkejte přebytečnou vodu do ručníku. Ručníkem je ani nikdy nedrhněte (i když si to z dětství asi všichni pamatujeme), jen z nich jemně vymačkejte přebytečnou vodu.

A nakonec vlasy vysušte stejným jemným způsobem.

Jaký šampon, masku a kondicionér si vybrat?

Na začátku jsem psala, že nezáleží jen na mytí, ale také na dalších faktorech – šampon, maska a kondicionér jsou jedním z nich. Kvalitní a správně zvolené produkty obsahují výživu pro vaše vlasy.

Šampon atp. z profesionální řady bude dražší než v drogerii, ale taky ho při správném použití spotřebujete mnohem pomaleji. Většinou se tím cena vyváží.

Nejlepší, co můžete udělat, je poradit se s vašim kadeřníkem, co vybrat. Ten zná vaše vlasy a poradí vám produkty, po kterých se vám nebudou vlasy mastit ani vysušovat. Pořizovat produkty naslepo, byť od těch nejlepších značek, znamená, že se pravděpodobně nestrefíte – nebo prostě jenom nevyberete tak dobře jako zkušený kadeřník. :-)

Matné, lámavé, krepatící se vlasy…

To všechno se bohužel děje nejenom nesprávným mytím, ale taky s většinou produktů z drogerie. Ty často obsahují agresivní látky, které slouží např. k většímu rozpěnění šamponu, nebo druh silikonu, který na první pohled dělá krásné vlasy, ale při delším používání je ucpává.

„Správný“ silikon je však látka, která dokáže do vlasu dostat potřebné složky obsažené v šamponu. V zásadě můžeme silikony rozdělit do dvou hlavních skupin:

  • Silikon záporák je většinou obsažen v levnějších šamponech, z vlasu se nedostane ven, zatěžuje ho, vlas se mastí a láme.
  • Silikon hrdina je obsažen v profesionálních produktech, vlas nezatěžuje a plní svou funkci – pomáhá šamponu dostávat výživu do vlasů. Z vlasů se poté odpaří nebo vymyje, tudíž je neškodný.

U někoho může proměna trvat o něco déle. Například i proto, že bude nějakou chvíli trvat, než se z vlasů vymyje všechen „špatný“ silikon.

Detaily, které promění koupelnu

Detaily, které promění koupelnu

Sladěné koupelnové doplňky umí divy. Nakoukněte do nabídky Tchibo.cz a inspirujte se!

Do e-shopu

A co olejíčky?

Spousta lidí používá na vlasy i tělo kokosový olej kvůli hydrataci. To však nedoporučuji. Kokosový olej má přesně opačný účinek, vlasy i tělo v konečném výsledku vysušuje. Pokud už je olejíček vhodný, můžu doporučit arganový (arganovým zázrakem je např. Redken Argan Oil) nebo případně i makový olej.

Ještě lépe se ale (a já vím, že už se opakuju :-)) poraďte s kadeřníkem. Ten jednak zná vaše vlasy a doporučí vám správný typ olejíčku a množství – a jednak vám možná doporučí úplně jiný produkt, který pro vás bude ještě mnohem vhodnější.

Tak co, nebylo to zase tak složité, že ne? :-) Dobře vybrat kosmetiku, kondicionér dávat až na závěr a mokré vlasy nelámat. To jsou nejdůležitější zásady. Další samostatná kapitola je fénování, a na to se můžeme podívat zase někdy jindy.

Zajímá vás, jak správně fénovat vlasy?

Hlasovat
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články