Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


STRACH A HNUS V LAS VEGAS – Johnny Depp vás zve na nekonečný trip

24.01.2020   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

STRACH A HNUS V LAS VEGAS – Johnny Depp vás zve na nekonečný tripAni si před projekcí tohoto filmu nemusíte aplikovat žádnou drogu – všechny zážitky, které by ve vás opojná látka vyvolala, vám bezprostředně zprostředkuje sám film. Jde o šílenou jízdu na pomezí reality a surrealistického snu s psychedelickou drogovou nirvánou. &Sílená podívanou jen pro otrlé  zprostředkovaná stejně šílenou ruční kamerou, prudkými střihy a odpovídající dobovou hudbou.
 




Na počátku byla kniha STRACH A SVRAB V  LAS VEGAS amerického novináře Huntera S. Thompsona. Autor patřil k těm žurnalistům, kteří do svých novinových reportáží vnášeli prvky prózy a osobního prožitku. Jak taky popsat drogový rauš, pokud ho sami nezažijete? Hlavními hrdiny knihy i filmu je sportovní novinář Raoul Duke (ztělesněný plešatým Johnny Deppem) a jeho samojský advokát a nerozlučný přítel doktor Gonzo (Benicio Del Toro). Tihle dva si jedou do města hazardu splnit na první pohled nepříliš náročný úkol – Raoul musí napsat článek o pouštním závodu terénních motocyklů a bugin  Mint 400 a posléze navštívit celostátní konferenci okresních státních zástupců, věnovanou boji proti drogám.
Oba protagoniosté jedou připraveni. Jejich automobil je doslova nacpán všemi tehdy dostupnými drogami od mescalinu přes LSD až po éter. Celou zásobu rychle spotřebovávají a tak není divu, že oba jsou ve věčném drogovém opojení, které promíchávají dávkami alkoholu. Jejich stavy se přenášejí i na diváky. „Extravagantní výjevy experimentů s tímto arzenálem v hotelových pokojích jsou sice inscenovány s obrovskou vizuální fantazií, hodnou autora filmů BRAZIL, BARON PRÁ&SIL či KRÁL RYBÁŘ a evokující místy Felliniho filmy, nicméně souhrnný dojem z tohoto dlouhého klipu o drogovém opojení je poněkud jednotvárný až nudný,“ napsala ve Filmu a době Eva Zaoralová v referátu z festivalu v Cannes. 
Přesto si myslím, že se nudit nebudete, stejně jako publikum českých filmových klubů, kde bylo možno film zhlédnout. Jde sice o jakýsi slepenec volně spojených epizod, ale oba aktéři se zákonitě dostávají do ošemetných situací a střetů, z nichž vždy jakoby zázrakem vyváznou. Režisér Terry Gilliam, proslavený předchozím režírováním skečů skupiny Monty Pyton, má smysl pro humor (byť někdy dosti černý) a ví jak diváka zaujmout. Nestačí mu jen obraz zhulené dvojice. Vše podporuje komentářem i drobnými retrospektivami, používá dobové dokumenty a zejména „gillianovskou“ trikovou techniku k vyjádření protagonistova stavu, v němž věří, že hotelová recepční se mění v murénu, návštěvníci baru v ještěry a v jeho brýlích se zrcadlí netopýři. Je vám to málo? I když doba „dětí květin“ a nekonečného opojení již pominula tady je jakýsi návrat trochu zpět a zprostředkuje pohled nejen pamětníkům, ale i  těm, kteří tuto dobu nezažili a už asi nezažijí. Knha i film jsou uvozeny citátem dr. Samuela Johnsona „Kdo ze sebe učiní zvíře, zbaví se bolesti člověčenství.“
Foto:ceskatelevize.cz, slanonce.com
********************************** 
STRACH A HNUS V LAS VEGAS
(Fear and Loathing in Las Vegas)
USA 1998, režie Terry Gillian
uvádí ve čtvrtek 30. ledna ČTart od 22,35 hodin

 
 


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0436 s