Kniha pro architekty

Snažím se, aby moje stavby byly emočně vyzývavé, rajcovní, provokativní – prostě sexy, říká architekt Radek Lampa.

V pondělí 6. ledna vyšla publikace s názvem Radek Lampa architekt.

Lampu coby výrazného představitele současné střední generace českých architektů popisuje děkan Fakulty architektury ČVUT prof. Ladislav Lábus těmito slovy:

„Jeho jasné a přesné pojmenování problému, jeho nekompromisní analýza, následné definování úkolu a brilantní popsání konceptu nemá v našich poměrech konkurenci."

Lampa vypráví o své umělecké tvorbě a životní praxi. Představuje vybrané důležité stavby a projekty, a to nejen na fotografiích, ale také pomocí skic a piktogramů. Nahlíží na vlastní návrhy i realizace, vysvětluje, jak vznikaly, jak analyzoval místo, co vedlo ke konceptu a co předcházelo konkrétnímu návrhu. Kniha je doporučením a návodem, jak postupovat, učebnicí přístupu při hledání konceptu k různým typům staveb.

„Snažím se, aby moje stavby byly emočně vyzývavé, rajcovní, provokativní – prostě sexy," říká o své tvorbě Lampa. „Neznamená to, že by stavba svým tvarem, barvou vyjadřovala něco sexuálního. Sexualita je v něčem jiném. Žena vidí na ulici hezkého muže a on není nahý́ – přesto je pro ni sexy. Každá stavba, která je plnokrevná, plnohodnotná, nabitá energií, světlem, prostorem, hrou, má atributy být sexy," vysvětluje architekt.

Lampa svou knihu napsal jak pro odbornou veřejnost, tak pro zájemce o architekturu, studenty architektury a začínající architekty. Především ji ale napsal pro sebe a pro své kolegy.

„Moje vyprávění není o domech a projektech, nemá to být jejich suchý technický popis. Je o tom, co má každý́ architekt nejraději, o myšlenkách, na něž mu kvůli ostatním profesním povinnostem zbývá vždy tak málo času, o jeho snech, vizích, fantaziích, které se zhmotňují na papíře či monitoru, je to o samotném návrhu domu, o vzniku jeho konceptu a základní myšlenky," říká Lampa.

Radek Lampa, vydalo nakladatelství Karel Kerlický – KANT v roce 2019: 276 stran, ISBN: 978-80-7437-303-9

6. 1. 2020 TZ: CVUT

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

TSK zahájila hlavní bourací práce na uzavřené části Libeňského soumostí

foto: ÚMČ Praha 8

Technická správa komunikací spustila 4. dubna 2024 hlavní bourací práce, související s rozsáhlou rekonstrukcí Libeňského...

DPP znovu vyhodnotí vítěznou nabídku na zhotovitele druhého úseku metra D

Foto: Dopravní podnik hl. m. Prahy, Metroprojekt

Dopravní podnik hl. m. Prahy aktuálně získal nové informace v souvislosti s ověřením detailů jedné z referencí...

Ceny bytů i rodinných domů v uplynulém roce v Česku klesly

Ilustrační foto: Praha Press

ČSOB Index bydlení: Rok 2023 přinesl levnější byty i domy, ceny pozemků dále rostou.

Podpora energetické úspory veřejných budov

Ilustrační foto: Praha Press

V novém balíčku výzev z Operačního programu Životní prostředí 2021–2027 je připraveno více než 700 milionů...

reklama
reklama