Celebrity a sportovci se startupů nebojí. Stovky milionů dolarů investují Nasir Jones, Ashton Kutcher, Jay-Z i Shaun White

Ashton Kutcher

0Zobrazit komentáře

Zná je celý svět, jsou úspěšní v tom, co dělají, a to jim vynáší neuvěřitelné sumy peněz. Zatímco jejich kolegové si za vydělané peníze kupují krásné domy, luxusní vozy nebo je nechávají jen tak povalovat na účtech, oni vedle toho hledají možnosti, jak s jejich pomocí vydělat další peníze. O kom je řeč? O celebritách, které se nebojí investovat do startupů.

Snad každý kurz finanční gramotnosti se vám bude snažit vysvětlit, že vydělané peníze by nikdy neměly zůstávat delší dobu v klidu, ale vždy by se měly tzv. točit. Investování rozhodně není činnost vyhrazená pouze pro odborníky ze světa ekonomie a byznysu, ale investovat může skutečně každý. Třeba i takové celebrity, jako je Jay-Z, Will Smith, Serena Wiliams, Bono, Ashton Kutcher nebo Shaun White.

Investiční aktivity se mezi hvězdami stříbrného plátna, televizních obrazovek, hudebních pódií, ale i sportovních kolbišť stávají velice populární formou přivýdělku. Na jejich investiční aktivity se zaměřila britská společnost Tide.co operující v oblasti finančních služeb a vytvořila přehledné žebříčky investujících celebrit, které se jen za uplynulý rok účastnili investičních kol v celkové výši 2,3 miliardy dolarů (přibližně 52,9 miliardy korun).

nasir

Foto: Kmeron/Flickr

Nasir Jones

Za krále investujících celebrit můžeme označit Ashtona Kutchera, který se od dob, kdy portál Crunchbase začal shromažďovat data, se kterými Tide.co pracovalo, účastnil financování projektů, které dohromady získaly 3,1 miliardy dolarů (přibližně 71,3 miliardy korun). Kutcher není ve světě investování žádným nováčkem. S investováním začal již v roce 2010 a své peníze vložil do takových projektů, jako je Skype, Spotify či Airbnb.

V tomto ohledu je druhým nejúspěšnějším Nasir Jones, hudební umělec vystupující pod přezdívkou Nas. Tento raper investoval do projektů, které nabraly celkem 1,4 miliardy dolarů (přibližně 32,2 miliardy korun). Mezi jeho nejúspěšnější zářezy na investiční pažbě patří investice do RapGenius, Dropboxu či Walker & Company. Další tři příčky obsadili basketbalista Carmelo Anthony, herec Jared Leto a hudebník Jay-Z.

První tři příčky, co do počtu uskutečněných investic, opanují stejná jména. Na prvním místě je tentokrát Nas s celkovým počtem 188 uskutečněných investic. Na druhém místě je Ashton Kutcher se 159 investicemi a na třetím Carmelo Anthony, v zámořské NBA hájící barvy Portlandu Trail Blazers, jehož investiční portfolio obsahuje 38 investic. Na dalších dvou místech jsou další basketbalisté Kevin Durant a Ryan Howard a na šestém místě je tenistka Serena Williamsová.

jay-z-2

Jay-Z

Zajímavý je i pohled na průměrnou hodnotu jednotlivých projektů, kdo kterých celebrity investují. Vůbec nejlépe si v tomto ohledu vede Jay-Z. Průměrná cena projektů, do kterých známý raper a hudební producent investoval, je 57,85 milionu dolarů (asi 1,3 miliardy korun). Na druhém místě je profesionální snowboardista Shaun White, jehož projekty mají průměrnou hodnotu 47,15 milionu dolarů (zhruba 1 miliarda korun), t třetí příčku tohoto žebříčku opanuje Paul Hewson, známý jako Bono, s průměrnou hodnotou jednoho projektu 44,3 milionu dolarů (přibližně 1 miliarda).

deniro-pesci

Přečtěte si takéRobert De Niro v 76 letech jako 40letý mafián aneb jak Netflix a Irčan omlazováním mění svět filmových efektůRobert De Niro v 76 letech jako 40letý mafián aneb jak Netflix a Irčan omlazováním mění svět filmových efektů

Vůbec nejoblíbenějším sektorem, do kterého hvězdy investují, je software. Celebrity uskutečnily 264 investic do softwarových projektů, které nabraly 5,2 miliardy dolarů (přibližně 119,6 miliardy korun). Druhým nejoblíbenějším sektorem jsou e-commerce projekty, které získaly 3,15 miliardy dolarů (zhruba 72,4 miliardy korun). Do nich celebrity investovaly během 160 investičních kol, a na třetí příčce se umístily investice do projektů zaměřených na obchod, které díky investicím získaly 2,6 miliardy dolarů (59,8 miliardy korun).

Rozrůstajícím se segmentem je také esport, jehož hodnota byla v roce 2018 odhadována na 77 miliard dolarů (1,7 bilionu korun). Mezi známé investory do tohoto sektoru patří japonský fotbalový záložník Keisuke Honda, herec a zpěvák Will Smith či basketbalista Kevin Durant. První dva jmenovaní investovali do projektu KSV Esport International, který nabral investice ve výši 46 milionů dolarů (přibližně 1 miliarda korun). Durant se zase podílel na investičním kole společnosti Vison Esport, v rámci kterého projekt nabral 38 milionů dolarů (zhruba 874 milionů korun). Esport přilákal i taková jména jako Drake, Michael Jordan či Steve Young.

will-smith

Foto: wikimedia.org

Will Smith

Celkem 2,3 miliardy dolarů, které ve svých investičních kolech získaly projekty podporované i zmíněnými celebritami, představují od roku 2010 vůbec nejvyšší částku. Zatímco v roce 2010 dosáhly projekty, do kterých investovaly i celebrity, investic v celkové výši „pouhých“ 373 milionů dolarů, v roce 2015 to bylo již 2,23 miliardy dolarů. Poté přišlo prudké ochlazení, kdy v roce 2016 tato suma spadla na 655 milionů dolarů. Následně se situace s každým rokem zlepšovala a tento trend bude nejspíše pokračovat i nadále.

Na podrobnější informace a další žebříčky se můžete podívat zde.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym