Hlavní obsah

Jak z hladkého plechu vzniká žaluzie. Ukážeme vám její výrobu

Climax své výrobky vyváží do třiceti zemí světa. Výroba jedné venkovní žaluzie zabere zhruba hodinu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak začala jedna z největších firem na výrobu žaluzií a stínění? Z novomanželské půjčky deset tisíc korun. Na úplném začátku si její zakladatel Miroslav Jakubec přál zabezpečit rodinu. Dnes má jeho společnost Climax miliardové tržby.

Článek

Ve Vsetíně, v budově bývalé Zbrojovky, sídlí jedna z největších firem na výrobu žaluzií – Climax. Firma, která začínala od nuly a svůj první výrobní stroj umístila na evangelickou faru. Dnes má tržby jeden a čtvrt miliardy korun a zákazníky po celé Evropě.

Laděno do modra

Stejně jako se proměnila a rozrostla samotná společnost, rozrostla se a proměnila i její výroba. V devadesátých letech tu vznikaly hlavně hliníkové žaluzie, postupně k nim přibyly markýzy, rolety a dnes výrobu válcuje venkovní stínění.

Hlavní barvou Climaxu je modrá. To pozná okamžitě každý, kdo do výroby vstoupí. Modré je oblečení zaměstnanců, modré jsou i police na jednotlivé díly a regály na hotové výrobky. Zapomeňte ale na velké sklady plné zásob. Tady se vyrábí na zakázku a podle přesného požadavku zákazníka. Vyzkoušeli jsme si to.

60 kusů za směnu

„Na začátku celé výroby je smotaný hladký plech. Ten se pomocí válcovací tratě natvaruje,“ vysvětluje mistrová výroby Zuzana Krchňáková. Z hladkého plechu je na konci linky skutečně už vytvarovaná lamela opatřená háčky. Za jednu směnu se na tomto stroji připraví 50–60 kusů.

Climax

Největší česká firma vyrábějící venkovní i vnitřní stínící systémy.

V roce 1996 ji založil Miroslav Jakubec.

Má 555 zaměstnanců.

V roce 2018 vyrobili 690 485 produktů.

Své výrobky dodává do 35 zemí, ve Francii a Švýcarsku má dceřiné společnosti.

Obrat v roce 2019 dosáhl 1,25 mld. Kč.

Zdroj: Climax

Na dalším stanovišti přichází takzvané splétání žaluzií, připraví se pásky, které zaručí pohyb žaluzií, sešijí se na stroji a ukotví do navíječe. Jinde se připraví horní nosič stínění, žaluzie se osadí motorkem a v jedné z posledních fází se pak všechny díly zkompletují dohromady. „Každá žaluzie musí projít kontrolou. Zda má správnou výšku, správně se naklápí a zda splňuje přání zákazníka,“ dodává Krchňáková.

Celá výroba jedné žaluzie od začátku do konce zabere zhruba hodinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované