Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Davidová posunula Česko do šestky. Francie završila svůj velký štafetový den

Také ve čtyřčlenných smíšených štafetách nenašli Francouzi přemožitele. Sestava Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux, Justine Braisazová a Julia Simonová vyhrála o 40 sekund před Norskem a třetím Německem. Český tým Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Markéta Davidová a Eva Kristejn Puskarčíková dojel přes Krčmářovo trestné kolo šestý.

Francouzky si předávají štafetu
zdroj: ČTK/DPA autor: Balk Matthias

Čeští muži podávali svůj standardní výkon až do položky vestoje od Michala Krčmáře. Český závodník sice jen jednou chyboval, ale i při dobíjení se snažil spěchat, což se mu stalo osudným. Jeho zaváhaní ale dokázala skvělým výkonem kompenzovat Markéta Davidová, jež zajela svůj úsek nejrychleji. Eva Kristejn Puskarčíková ve finiši udržela šesté místo před dotírajícím Rakouskem.

"Ondra to výborně rozjel, až na konec, kdy mu docházely síly. Bimbo jel, jak mohl, bohužel na stojce až moc pospíchal a nebyl schopný dostřelit jedinou ránu. Davidová odvedla velký kus práce díky bezchybné střelbě a velmi rychlému běhu. Eva přes zdravotní problémy nemohla podat ideální výkon v běhu, ale ve střelbě si počínala solidně. Myslím, že jim to dnes vyšlo," uvedl kouč Zdeněk Vítek.

Závodu dominovali Francouzi, kteří v ženské části zvýšili svůj náskok na komfortních 40 sekund a navázali tak na výhru svých kolegů ze štafety smíšených dvojic.

Startovní listina nahrávala české čtveřici, která se jako jedna z mála objevila v nejsilnější sestavě. Italové i Norové šetřily své nejrychlejší ženy na nedělní závod s hromadným startem.

Moravcova krize

Netradičně do prvních úseků vyjeli muži, Ondřej Moravec si dával pozor na obligátní strkanice, díky čemuž se pohyboval v první desítce. První střelba přinesla překvapivě množství chyb. Nejzkušenější český účastník byl ale bezchybný a rychlý. Podobně si počínal Švýcar Mario Dolder, jenž vedl a Moravec ho následoval na třetím místě s pětisekundovým mankem.

Vzestup formy potvrdil letohradský odchovanec i v druhém kole, kdy šlapal na patky Noru Tarjei Böovi. Čelná skupinka měla v ten moment sedm členů. Čechy zbrzdila tlačenice po výjezdu z prudké zatáčky, kdy Moravec málem putoval do volného terénu.

Vestoje nejrychleji pálil Němec Philipp Horn, Moravec jednou dobíjel a byl pátý se ztrátou 12 sekund. V závěrečném kole prvního úseku vedly favorizované týmy Německa, Francie (Quentin Fillon Maillet) a Norska. Francouz v posledním kole svým sokům nastoupil a ujel o šest sekund. Zato Moravec se v posledním trápil k šestému místu se ztrátou 34 sekund.

Fenomenální Johanes Thignes Bö zvládl během prvního kilometru zlikvidovat šestisekundový rozestup na Francouze Simona Desthieuxe, a tak na čele kroužila dvojice. Německý tým, za nějž jel Johannes Kühn, vydělal na chybách prvních a šel do vedení.

Krčmářova černá chvilka

Michal Krčmář začal perfektně. První kolo objel jako třetí nejrychlejší a bezchybnou ležkou posunul výběr na čtvrté místo, když jel ve společnosti domácího Klementa Bauera. V nejkopcovitější pasáži ale Krčmář zaostával za Böem, který čelo roztrhal.

Na poslední mužské stojce Bö naprosto brilantně skosil všechny terče a jal se najíždět náskok. Michal Krčmář prožil menší sportovní horor. Zbyl mu na stavu prostřední terč, ale ani jeden ze tří rezervních nábojů ho nezasáhl – trestné kolo a vycouvání z čela na sedmé místo.

Mladší z bratrů Böových plácl svou kolegyni s náskokem 16 sekund na Francii. Krčmář si běžecky nepočínal tak jako ve svém prvním kole a propadl se na deváté místo se ztrátou minuty a 44 sekund, s níž vyjela Markéta Davidová.

Davidová nejrychlejší na svém úseku

Synnöve Solemdalová, papírově nejslabší část Norské jízdy, náskok na Justine Braisazovou postupně ztrácela. Však Davidová na ni najela během kilometru přes 10 sekund. Norka však lépe odstřílela a díky dvěma dobití Francouzky získala náskok 25 sekund. Markéta Davidová střílela klasicky pomalu, ale jistě a zůstala osmá s téměř identickým odstupem.

V druhém běžeckém kole závodnice více méně navazovaly na tempo z prvního kola. Braisazová potřebovala na likvidaci 25 sekund 1,6 kilometru. Davidová předjela Rusku Larisu Kuklinovou a stáhla na čelo 19 sekund.

Na šesté střelbě Braisazová opět chybovala, ale stačilo jí jedno dobití, zatímco pomalejší Norka minula dvakrát. Závodnice při této položce dost chybovaly až na rozvážnou Markétu Davidovou. Česko náhle poskočilo na šesté místo.

Francouzky už nikdo nedohnal

Francie vyjela do závěrečného úseku se solidním náskokem 42 sekund. Davidová zvládla parádně i poslední kolo, a tak předávala Evě Kristejn Puskarčíkové na pátém místě se ztrátou 1:13 sekund. Ve svém úseku byla nejrychlejší ze všech, když o 14 sekund porazila Braisazovou.

Julia Simonová náskok pro Francii v prvním kole držela. Kristejn Puskarčíková začala o trochu mírněji s ambicí udržet umístění v první pětce. Fracouzka na první střelbě jednu dobíjela a měla takový náskok, že její sokyně přijížděly, když ona areál opouštěla.

Druhé místo udržela Norka Ingrid Tandrevoldová, ale Vanessa Hinzová s německou kombinézou ji přes chybu stíhala. Kristej Puskarčíková zvládla položku bezchybně, a tak držela skvělé páté místo s náskokem 8 sekund na Rakousko.

Katharina Innerhoferová ale výrazně rychleji běžela a v předposledním kole předbruslila Češku. Před poslední položkou se mohli diváci zkoncentrovat na souboj Tandrevoldová-Hinzová o druhé místo.

Simonová na poslední položce zaváhala jen poslední ranou, takže její náskok zůstal dále suverénní. Střelbu o druhé místo vyhrála bezchybná Tandrevoldová. Hinzová však bronz neztratila.

V českém bitevním poli překvapila rychlopalbou Ruska Irina Starychová, která ji vynesla na páté místo. Zato Rakušanka Innerhoferová šla na trestné kolo, a tak na Česko připadlo šesté místo.

Smíšená štafeta:

1. Francie (Fillon Maillet, Desthieux, Braisazová, Simonová) 1:17:53,3 (0+8), 2. Norsko (T. Bö, J.T. Bö, Solemdalová, Tandrevoldová) -40,6 (0+4), 3. Německo (Horn, Kühn, Hettichová, Hinzová) -1:01,4 (0+5), 4. Rusko -1:24,8 (0+7), 5. Švédsko -1:34,1 (0+6), 6. ČR (Moravec, Krčmář, Davidová, Kristejn Puskarčíková) -1:49,8 (1+5).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články