Záchrana života na jeden klik i pro Maďarsko. Brněnská aplikace Záchranka míří s více než milionem uživatelů na jih

Filip HouskaFilip Houska

mobilni-rozhlas-zachranka

Foto: Neogenia

Zakladatel aplikace Záchrana Filip Maleňák a zakladatel Mobilního rozhlasu Ondřej Švrček

0Zobrazit komentáře

Jedno tlačítko, které dokáže zachránit život. Právě na této rovnici již čtvrtým rokem staví brněnský tým v čele se zakladatelem Filipem Maleňákem aplikaci Záchranka, která slouží jako nouzová pomoc během kritických situací na horách, potažmo kdekoliv, kde je zdravotní zásah zrovna potřeba. Není proto divu, že se aplikace těší velkému uznání ze stran veřejnosti i záchranářů.

Vše přitom začalo jako bakalářská práce, kterou Maleňák sepisoval během studia na VUT v Brně. Tehdy si představoval, že vyvine aplikaci, díky níž by lidé mohli jedním delším stisknutím červeného tlačítka zavolat zdravotnické záchranné složky, které by navíc díky automaticky odeslaným GPS souřadnicím přesně věděly, kde se zraněná osoba nachází.

Celý princip pak se svým týmem posunul na úroveň, kdy dispečinku záchranářů současně s nouzovou zprávou a lokalitou dorazí i jméno zraněného, kontakt na blízké a informace o nemocech jako diabetes nebo onemocnění srdce, což může pomoci se v zásahu zorientovat ještě předtím, než na místo záchranný tým dorazí.

zachranka-1

Foto: Záchranka

Mobilní aplikace Záchranka

Neméně důležitým aspektem fungování Záchranky byla i dostupnost v jiných zemích, kam Češi rádi cestují. Netrvalo dlouho a podpora aplikace byla rozšířena i do slovenských hor a Rakouska, kde funguje totožně jako v Česku. Nyní přichází další zásadní expanze, a to konkrétně do Maďarska, kde chce Maleňákův tým narušit komunikační bariéru, která je pro Čechy cestující do této země poměrně logická.

Přímo k maďarským záchranářům

V případě, že se kritická situace přihodí za maďarskými hranicemi, uživatelé mohou využít obdobný princip přivolání pomoci, jako znají z Česka. Vše se opět založeno na výrazném červeném tlačítku, které stačí přidržet pro zavolání tamních zdravotnických záchranných složek, přičemž se objevuje i tabulka devíti nejčastějších zdravotních problémů a poranění pro zrychlení celkové komunikace.

„Když volající jednu z nich vybere, odešle se tato informace záchranářům společně s dalšími informacemi jako je poloha a nastavený profil… Na dispečinku tedy ještě před telefonickým spojením vědí, co se stalo, kde se to stalo a komu se to stalo. Komunikace se tak značně zjednoduší a odstraňuje také významnou jazykovou bariéru, kterou Češi při komunikaci v Maďarsku mohou mít,“ upřesňuje Maleňák.

Výhodou je také to, že cestující nemusí pro přejetí maďarských hranic nic nastavovat – aplikace na základě GPS signálu automaticky pozná, že je v jiné zemi a podle toho funguje. Tvůrci nicméně nemyslí pouze na Čechy, ale také na obyvatele Maďarska, pro které s pomocí záchranné služby Országos Mentőszolgálat vyvinuli aplikaci ÉletMentő, jež funguje na podobné bázi jako Záchranka v Česku.

Nejen pro přivolání pomoci

Ačkoliv Záchranka funguje především jako prostředek pro přivolání odborné pomoci, není to její jediné zaměření. Čím dál aktivněji se tým snaží svou aplikaci profilovat i do role komplexního a univerzálního nástroje, který by přispíval k ochraně zdraví a života, aniž by bylo nutně zapotřebí volat specializované složky.

mobilni-rozhlas-zachranka2

Foto: Neogenia

Ondřej Svrček z Mobilního rozhlasu s Filipem Maleňákem ze Záchranky

Proto je součástí například interaktivní návod první pomoci, databáze výskytu nejbližších automatizovaných externích defibrilátorů nebo navigace k nejbližším pohotovostem a pohotovostním lékárnám. Nechybí ani takzvaná varovná upozornění, na nichž Záchranka spolupracuje s Mobilním rozhlasem. Všechny tyto funkce pak přispívají k tomu, že aplikaci využívá již téměř 1,2 milionu lidí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym