Po necelých třech letech se Halsey vrací na scénu s třetím albem Manic. Tentokrát se však americká zpěvačka neschovává za fiktivní svět a své umělecké alter ego, jako tomu bylo na albech Badlands a Hopeless Fountain Kingdom. Tentokrát k lidem promlouvá Ashley, jak zní skutečné křestní jméno Halsey, a otevřeně se dělí o své vlastní zážitky a zkušenosti.

Název alba odkazuje na bipolární poruchu, kterou pětadvacetiletá interpretka trpí, a pro kolekci šestnácti skladeb je to název výstižný. Halsey už dopředu fanoušky upozornila, že tato deska bude žánrovou všehochutí. Zatímco pro předchozí dvě konceptuální desky byl charakteristický zasněný, temný electropop, na Manic uslyšíte vliv country, rocku i R&B. A všechno to vlastně dohromady skvěle funguje. Manic je plné zajímavých momentů, které vás už po prvním poslechu donutí

si album pustit znovu a znovu, až mu úplně propadnete. Každá skladba má v sobě něco poutavého. Úvodní song Ashley, který avizuje autobiografické pojetí alba, střídá klidné sloky s naléhavým refrénem a zakončuje jej příhodně vložený úryvek z filmu Eternal Sunshine Of The Spotless Mind v podání herečky Kate Winslet. V této skladbě se Halsey zamýšlí nad svou smrtí a odkazem, který její hudba zanechá.

Po úchvatné baladě Clementine, sebedestruktivní Graveyard a country hudbou říznuté You Should Be Sad přichází jeden z nejpozoruhodnějších songů na albu, Forever … (Is A Long Time). Halsey v interview pro Apple Music prozradila, že přechod z durové do mollové stupnice v této skladbě symbolizuje zamilovanost vystřídanou vlastní paranoiou a nejistotami. Když Halsey na konci zpívá, „jak by mě mohl kdy někdo milovat“, není pochyb, že jde o jeden z nejpůsobivějších a nejemotivnějších momentů na albu.

Velice překvapivou záležitostí je 3am, se kterou Halsey vrací do hry pop rock a pop punk z první dekády 21. století ve stylu Avril Lavigne. Za bubny v této energické skladbě usedl Chad Smith z Red Hot Chili Peppers. Na desce nakonec nechybí dosud největší hit zpěvačky z roku 2018, Without Me, který Halsey míří na svého bývalého přítele, rappera G-Eazy, a který původně zamýšlela jako samostatný singl. To úplně nejlepší z alba reprezentuje akustická Finally // Beautiful Stranger, ve které Halsey nachází jistotu před začátkem nového vztahu (a velmi připomíná The Only Exception od Paramore).

Součástí alba jsou tři mezihry, ve kterých hostují tři velice rozdílní umělci: rapper Dominic Fike, již legendární Kanaďanka Alanis Morissette a také zpěvák Suga z jihokorejského k-pop fenoménu BTS. S ohledem na každého zúčastněného interpreta se i mezihry navzájem znatelně liší, nejvíce návykovou z nich je druhá zmíněná. Alanis‘ Interlude se za tónu úderných bicích dotýká tématu bisexuality, ke které se Halsey otevřeně hlásí.

Skladbou, ve které zpěvačka skutečně čerpala ze svého úplného nitra, je citlivá More. Halsey v minulosti již několikrát veřejně promluvila o svých potížích s endometriózou a o touze stát se matkou, což jí tato nemoc výrazně komplikuje. Bez tohoto pozadí by More zněla jako jednoduchý love song, skrývá však mnohem hlubší poselství. Halsey tento song směřuje na svého zatím nenarozeného potomka, kterého by si tolik přála, a zachovává si určitou naději. Nápaditým, ale smutným prvkem skladby je zvuk imitující pípání lékařského přístroje.

https://soundcloud.com/1907_mohamed_72/halsey-nightmare

Veliká škoda je, že album nezahrnuje vynikající singl Nightmare, který byl původně předzvěstí Manic. Halsey podle svých slov nakonec usoudila, že tato agresivní skladba se mezi ostatní do alba nehodí, vzhledem k náladovosti desky by tomu ale mohlo být právě naopak. V každém případě Manic aspiruje na zatím nejpovedenější řadovku zpěvaččiny kariéry.

ALBUM: MANIC

Interpret: Halsey
Datum vydání: 17. ledna 2020
Produkce: Louis Bell, Jon Bellion, Benny Blanco, Cashmere Cat, John Cunningham, Brenton Duvall, Finneas, Halsey, Greg Kurstin, Lido, The Monsters & Strangerz, Ojivolta, Pdogg, Jasper Sheff, Suga, Andrew Wells, Alex Young
Skladby: Ashley / Clementine / Graveyard / You Should Be Sad / Forever … (Is A Long Time) / Dominic’s Interlude / I Hate Everybody / 3am / Without Me / Finally // Beautiful Stranger / Alanis‘ Interlude / Killing Boys / Suga’s Interlude / More / Still Learning / 929
Cena: cca 330 korun
www.manicthealbum.com

PŘEHLED RECENZE
Originalita
9
Zvuk
9
Atmosféra
10
recenze-halsey-manicHalsey s třetím albem upustila od vymyšlených světů a ponořila se do svého vlastního já, kterým je Ashley Nicolette Frangipane. Manic je žánrově rozličné, otevřené, náladové a velice podmanivé album, které stojí za to slyšet od začátku do konce. Dost možná je tím nejzdařilejším, které zpěvačka dosud natočila. Každá skladba v sobě ukrývá něco zajímavého, vyzdvihnout si ale zaslouží např. Clementine, Forever (…is a long time), 3am nebo Beautiful Stranger.