Hlavní obsah

Mlýnská kolonáda v Karlových Varech se může začít opravovat

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Zahájení rekonstrukce Mlýnské kolonády v Karlových Varech již nic nebrání. Vedení města podepsalo smlouvu o provedení prací s konsorciem firem, které ve výběrovém řízení nabídly nejnižší cenu v objemu 94 milionů korun.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Mlýnská kolonáda v Karlových Varech projde rekonstrukcí.

Článek

„K rekonstrukci Mlýnské kolonády byla podepsána smlouva s vítězem výběrového řízení. V pátek bylo předáno staveniště, takže očekáváme zahájení stavby,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS). Práce mají vyjít na zhruba 94 miliony korun. „V rámci konsorcia stavebních firem budeme nyní hledat harmonogram, v kterém budeme stanovovat jednotlivé etapy a postupy oprav,“ pokračoval náměstek, podle kterého by měly být práce hotové do sedmnácti měsíců. To znamená, že by měla být rekonstrukce Mlýnské kolonády dokončena na konci léta příštího roku.

„Chtěli bychom, aby práce probíhaly v co nejkratším časovém úseku, ale do stavu kamenných částí nikdo nevidí, takže těžko nyní predikovat, jak to bude ve skutečnosti,“ dodal Bursík, podle kterého bude mimo jiné důležité najít co nejvhodnější umístění zázemí stavby v samotném lázeňském srdci města.

Proslulá Mlýnská kolonáda se Karlovarským nelíbila, připomínala jim kuželkovou dráhu

Tipy na výlety

V rámci rekonstrukce se mají kompletně opravovat suterénní části kolonády, její terasa kolonády, části za kolonádou, kde vyvěrají léčivé prameny, ale také nosné sloupy a zdi. „Jak jsou z pískovce, tak v určitých částech začaly degradovat, takže je třeba je opravit,“ poznamenal náměstek. Památkově chráněná Mlýnská kolonáda byla vystavěna v roce 1881 podle návrhu architekta Josefa Zítka v neorenesančním slohu. Je dlouhá 132 metrů, nese jí 124 sloupů a skrývá pět léčivých pramenů. Terasa kolonády je zdobena dvanácti sochami znázorňujících dvanáct měsíců roku. Sochy prošly obnovou před několika lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám